Aihearkisto: Retro

Lego -settinumeroiden selvittäminen

Kukapa ei olisi lapsena leikkinyt Legoilla. Ensin setti rakennettiin ohjeiden avulla, sitten pistetiin osiksi ja rakennettiin jotain ihan muuta. Vuosien varrella settejä kertyy enemmän ja enemmän, jolloin rakentelumahdollisuudet lisääntyvät. Samoin kasvaa irtonaisten osien määrä.

Legoihin liittyy paljon kaikenlaisia muistoja. Jokainen varmasti muistaa kuinka kipeältä tuntuu astua Legon päälle, tai kuinka imuri imaisi palan, jos toisenkin. Tai kun sopivaa palaa ei löytynyt, sellainen saatettiin ’tehdä’ rikkomalla isompi osa. Myös ohjeet saavat usein kyytiä, välillä niiden kadotessa iäisyyteen.

Puuttuvat / risat osat harmittivat lapsena, kuten kadonneet ohjeet. Settien mukana tuli varaosalistoja ja tilauskuponkeja, niitä ei kuitenkaan tullut tilattua – vaikka puuttuvia osia olikin. Samalla oli pieni pelko siitä, saisiko näitä puuttuvia osia enää tulevaisuudessa. Tai miten olisi ohjeiden laita. Alla kuvat varaosa ’katalogista’ sekä tilauskupongista.

80-luvulla ja 90-luvun alussa asiat olivat varsin toisin kuin nykyisin. Osapelko saattaisi olla totta, mikäli Internet ei olisi kehittynyt sellaiseksi kuin se on. Ja osin tämä pelko on edelleen olemassa, sillä Lego valmistaa osia vain määrällisen ajan – toisia pidemmän aikaa, toisia vain hetken. Tämä riippuu luonnollisesti siitä, käytetäänkö jotakin osaa vain yhdessä setissä, vai useammassa. Osat myös kehittyvät vuosien varrella, eli samaa osaa on voitu valmistaa erilaisilla muoteilla vuosien saatossa. Tämän takia tiettyjä osia ei välttämättä ole valmistettu enää kymmeniin vuosiin.

Internet tulee apuun

Settejä ei voi rakentaa ilman, että tietää mikä sarja on kyseessä, eikä niitä voi rakentaa ilman ohjeita saatikka ilman riittävää määrää oikeanlaisia osia. Onneksi kanssaharrastajat ovat tehneet suuren työn selvittäessään ja kartoittaessaan eri settien osat. Myös ohjeita on skannattu varsin kattavasti, joskin ohjeet ovat varsin hajallaan eri paikoissa. Joissain harvoissa tapauksissa ohjetta ei välttämättä ole saatavilla ollenkaan.

Settien tunnistamisen lähtökohdat

Mitä tehdä, jos miljoonalaatikossa on tuhansia ja taas tuhansia osia? Mistä voi tietää mitä settejä osista voi rakentaa? Jos ohjeet ovat tallella, niin tämä on se kaikkein paras tilanne. Mutta jos ohjeet puuttuvat, vaaditaan salapoliisityötä, joka voi olla hankalaakin.

Minulla oli useita pieniä legosettejä, joiden ohjeet olivat kadonneet. Tällöin ei auta kuin etsiä kaikki erikoisimmat osat. Tällaisia ovat kaikki palikat, joissa on painettuja kuvia, tai kuva on tarralla. Myös erilaiset kankaiset tuotteet, kuten liput, viitat yms. saattavat olla harvoissa seteissä käytössä. Myös minifiguurit ja mahdollinen rakennusalusta saattaa antaa vihiä mihin settiin ne kuuluvat. Joissain tapauksissa myös väri voi olla hyvin harvinainen tietyissä osissa.

Toki paljon on omasta muistista kiinni – olettaen että kyseessä on ne lapsuuden Legot, joilla leikit. Mikäli kyseessä on kasa jonkun toisen osia, niin silloin ei auta kuin kylmästi etsiä settejä, joissa kyseisiä erikoisosia osia on käytetty, kartoittaa mitä muita osia on ja päättää minkä setin osista lopulta rakentaa.

Erilaisia Lego-elementtejä on olemassa yli 3700. Eri värikombinaatiot huomioiden määrä nousee arvioiden mukaan 36000. [1] Mikään helppo tehtävä settien tunnistaminen pelkkien osien perusteella ei tule olemaan.

Settien tunnistaminen erikoisemmista osista

Tiedot eri seteistä ja osista löytyy bricklink -sivustolta. Mutta kuten aiemmin mainitsin, osia ja niiden variantteja on tuhoton määrä. Osan etsiminen klikkailemalla oli ainakin itselleni turhan vaikeaa. Helpompi oli käyttää googlen kuvahakua osaa kuvailevia hakusanoja käyttäen, jonka kautta osalle sai numeron ja edelleen pääsi kiinni eri setteihin, jossa kyseistä osaa käytetty.

Yksi tällainen osa oli 4864ap03. Käyttämääni hakusanaa en enää muista, mutta esim. ’lego yellow panel flash’ -sanoja käyttäen osan löytää, kun kuvahakua hieman selaa läpi.

Tämän osan osalta ei ollut vaikea päätellä mihin settiin se kuului, sillä tätä on käytetty tasan yhdessä setissä ikinä – vuonna 1989. Ja kun näin kuvan setistä numero 6671, muistin tämän sarjan oitis. Samalla kasasta löytyi muitakin tähän kuuluvia osia, kuten punaisia kaiteita. Kaikkea ei kuitenkaan löytynyt, vaan jouduin varaosaostoksille.

Settien tunnistaminen muistelemalla

Välillä setti ei sisällä mitään erikoisempia osia. Mutta hatara muistikuva eri seteistä on. Yksi tällainen oli sementtirekka. Tämän löysin niin ikään kuvahakua ja settiä kuvaavia hakusanoja käyttäen. Taaskaan en muista mitä hakusanoja alun perin käytin, mutta oikean tuloksen saa esim. ’lego cement mixer’ hakusanalla. Kun setin 6682 kuva tuli silmien eteen, muistin oitis tämän olevan se oikea.

Aina ei ole helppoa

Toisinaan oikeaa settiä piti hakea poissulkumenetelmällä. Jollekin osille saattoi löytyä kymmeniä eri settejä. Kun tämän yhdistää todella hatariin muistikuviin, ei monesti yksikään setti muistunut mieleen. Kun ilmeisimmät setit jätti kuvioista pois, jäljelle jäi usein vain muutama oikean aikakauden settejä. Tämän jälkeen muistin syövereitä kaivelemalla oikea löytyi. Joskus tämä tosin vaati parikin päivää miettimistä, sekä eri osien lähteiden etsimistä. Kun kaksi erikoisempaa kartoittavaa osaa osuu yhteen ja samaan settiin, niin viimeistään tällöin havahtuu, että tämän sen on pakko olla.

Yksi tällainen setti oli 6517. Tässä oli jopa kolme erikoisempaa osaa – 6153apb01, 3298p21, 6517stk01 – jotka kaikki viittasivat yhteen ja samaan settiin.Minulla ei tosin ollut minkäänlaista muistikuvaa, että tällaista settiä olisi ollut. Kaksi osista viittasi suoraan tähän, ja käytännössä kolmaskin, vaikka sitä käytettiin kaikkiaan seitsemässä setissä.

Paljon muistoja

Osia läpikäydessä ja sopivia settejä niille etsiessä, tuli paljon muistoja mieleen. Paljon sellaista, mikä oli ehtinyt jo unohtaa. Tämä oli miellyttävä matka vanhojen muisteluun.

Muistelut ja etenkään entisöintityö ei pääty tähän, vaan vielä on paljon jäljellä puuttuvien osien kartoittamisessa, tilaamisessa, pesemisessä, ohjeiden etsimisessä sekä kasaamisessa. Näistä lisää myöhemmissä kirjoituksissa, sillä aloituksesta tulikin varsin tuhti kirjoitus.

Lähteet:
[1] https://ts2.space/en/how-many-types-of-lego-pieces-are-there/#gsc.tab=0
[Osakuvat] www.bricklink.com

PC ja teini-iän pelit

Viimeisenä laitteistokehityksessä tuli PC. Vuosien varrella PC:t ovat kehittyneet huimasti ja täten myös monenlaista rautaa on pöydältä löytynyt. Ensimmäinen kone oli muistaakseni Pentium 75MHz, sittemmin oli 200MHz, 1GHz AMD:tä jne. Koskaan minulla ei kuitenkaan ole ollut viimeisintä huutoa ollutta pelikonetta, vaikka 3D-näytönohjain joskus tulikin hankittua ja koneeni oli kulmakunnan nopein lyhyen hetken.

Viimeaikaiset tietokoneet ovat olleet sellaisia nuhapumppuja ettei niillä pelaa mitään nettisivuilla pyörivää peliä kummempaa. Pelaamiset on pitkälti pelattu työlämän kiireiden ja kiinostuksen kohteiden muuttumisen myötä. Joskus tulee PlayStation 3:lla pelattua GT5:sta, tosin sekin ilo jäi lyhyeen kun pleikasta hajosi laseri pian pelin hankkimisen jälkeen. Laserin tosin sain vaihdettua ja taas toimii, pelata en kuitenkaan ole ehtinyt. Laserin vaihto-ohjeet tulevat lähitulevaisuudessa sivuilleni 😉

Käyttöjärjestelminä PC koneissa minulla on ollut DOS, Windows 3.11, Windows 95 ja sitärataa. Myös OS/2 Warp ja eri Linux versiot ovat vuosien varrella ollut kokeilussa. Pelejä olen pelaillut kuitenkin pääasiassa vain DOS alustalla, vain jotkin pelit ovat pyörineet Windowsin päällä.

PC oli jo sellaista aikakautta jossa useimat pelit tuli ostettua kaupasta. Vuosien varrella ostettuja pelejä siunaantui noin 40kpl verran, hintaa peleillä oli 300-360mk/kpl, eli huomattavan kalliita. Toki pelit maksavat tänäpäivänä euroissa jotakuinkin saman verran, mutta rahan arvo itsessään on muuttunut huomattavasti, sen lisäksi että pelejä tuli ostettua kesätyörahoilla jolloin palkka oli luokkaa 1500mk/kk.

Alle olen listaillut teini-iän hittipelejä. Missään parhausjärjestyksessä nämäkään eivät ole, mutta koska asiat kehittyivät nopeasti vuosien varrella, pelejä on hieman järjestelty iän mukaan, eli alussa on graafisesti kehittymättömämpiä pelejä, loppua kohden parantuen.

1. Slicks ’n’ Slide

2. Day of the Tentacle

3. Sam & Max: Hit the Road

4. Settlers 1

5. Slipstream 5000

6. Hioctane

7. Settlers 2

8. SimTower

9. Crusader: No Remorse

10. Crusader: No Regret

11. Duke Nukem 3D

12. Heretic

13. Doom

14. Doom 2

15. Jagged Alliance

16. War Craft 1

17. Heroes of Might and Magic 2

18. SimCity 2000

19. Warcraft 2

20. Death Rally

21. Ignition

22. Quake 1

23. Leisure Suit Larry 6

24. Magic Carpet

25. Steel Panthers

26. Apache Longbow

27. Command & Conquer

28. Command & Conquer: Red Alert

29. Jagged Alliance 2

30. Quake 2

31. Warcraft 3

32. Quake 3

33. Command & Conquer: Tiberian Sun

Amiga 500 ja nuoruuden pelit

Comodore 64:n jälkeen tuli jonkinlaisena luonnollisena jatkumona Amiga 500. Sekä grafiikka että äänet olivat parantuneet merkittävästi, joten pelaaminen oli yhtä juhlaa.

Yksikään Amigan peli ei ollut ns. aito, vaan kaikki olivat kopioiden kopioita. Näin oli myös Commodore 64:n kohdalla. Tuolloin ei ollut mitään käsitystä mistä pelit tulivat (että joku on ne tehnyt) tai että niitä olisi voinut ylipäätään ostaa mistään (ei ollut nettiä tai lehtiä joista olisi voinut katsoa mainoksia). Kivan pelin sai aina kopioitua kaverilta, riitti että oli tyhjä levyke. Nykypäivänä tätä kutsutaan pirastimiksi, tulloin ei kuitenkaan ollut mitään käsitystä siitä että pelien kopiointi olisi ollut jotenkin väärin, vaan sitä tekivät kaikki ja se oli täysin arkipäivästä ja normaalia. Joten ei ole ihme että vastaava toiminta tuntuu enempivähempi hyväksyttävältä myös 2000-luvulla.

Monella kaverilla ensimmäisenä koneena oli 8 bit Nintendo, tai Amiga päivittyi siihen. Itselläni Amiga päivittyi suoraan PC:hen ja konsolivaihe jäi minulta kokonaan väliin, vaikka vierestä olen seurannutkin niillä pelaamista. Toki myöhemmässä vaiheessa on vähän tullut kokeiltua PlayStation 1, 2 ja 3 laitteita. PS3 on tosin ollut pääasiassa leffapyörittimenä ja pelaaminen sillä on jäänyt kolmeen peliin, josta vain GT5 on ostettu (kaksi muuta sai ilmaiseksi PS verkon hakkeroinnista johtuneen kaatumisen takia).

Jälleen kerran pelit eivät ole missään parhausjärjestyksessä. Tässä on lueteltuna vain osa peleistä joita nuoruusvuosina tuli pelattua. Pelit herättävät muistoja mieleen, oi niitä vanhoja hyviä aikoja.

1. Nort & South

2. Cabal

3. Moonstone

4. Battle Chess

5. Superfrog

6. Monkey Island 2

7. Persian Gulf Inferno

8. Street Rod

9. Prince of Persia

10. The Blues Brothers

11. Super Cars 2

12. Flashback

13. Desert Strike

14. Wings of Fury

15. Pinball Dreams

16. Speedball 2

17. Lemmings

18. Mega lo Mania

19. Cannon Fodder

20. Another World

Commodore 64 ja lapsuuden pelit

Commodore 64 oli ensimmäinen tietokone meidän taloudessa, täten se oli myös osa lapsuuttani ja on jäänyt ikimuistoisesti mieleen. Valitettavasti tämä, kuten myös Amiga 500, tuli myytyä kun ne olivat pölyttyneet pitkän aikaa ”parempien” laitteiden tullessa tilalle (PC). Näin myöhemmällä iällä on tullut harmiteltua C64:stä luopumista. Ehkäpä joskus huuto.net:stä tai jostain muualta se tulee vielä hankittua uudelleen.

Pelit on edelleen elävästi mielessä, mutta niiden nimet ovat kadoksissa. Onneksi vanhojen pelien pelaamista voi katsella youtuben kautta ja täten verestään muistia peliäänien ja grafiikan osalta. Samalla saa pelien nimetkin selville. Toki emulaattoreiden avulla näitä pelejä pääsee pelaamaankin, joten muiden pelaamisen katseluun ei tarvitse tyytyä.

Alla on listattu muutamia pelejä joita tuli tahkottua päivästä toiseen. Pelit eivät ole missään parhausjärjestyksessä, ne ovat kuitenkin sellaisia pelejät jotka erityisesti ovat jääneet mieleen.

Myös monia muita pelejä muistuu mieleen, ne eivät kuitenkaan ole tähän hall of fame listaukseen pääseet. Toisaalta on vielä muutamia pelejä jotka muistan ja jotka haluan ehdottomasti lisätä tähän listaukseen. Valitettavasti näiden pelivideot eivät ole vielä osuneet kohdalle.

1. Boulder Dash

2. Wizard of Wor

3. Space Taxi

4. Donald Duck´s Playground

5. Pitfall 2

6. Super Pipeline

7. Blue Max

8. Choplifter

9. Raid on Bungeling Bay

10. Pitstop 2

11. Slamball

12. Up N Down

13. Lazy Jones

14. River Raid

15. Tapper

16. Staff of Karnath

17. Pac-Man

18. Spy Hunter

19. Gateway To Apshai

20. Donkey Kong

21. Shamus

22. Snoopy