Aihearkisto: Vinkit

Rigol MSO5074:een kaikki ominaisuudet

Rigol on kiinalainen elektronisten testilaitteiden valmistaja. Repertuaarista löytyy oskilloskooppeja, funktiogeneraattoreita, spektrianalysaattoreita, RF generaattoreita, yleismittareita, teholähteitä, DC kuormia, sekä tiedonkeruulaitteita.

MSO5000-sarjan laitteet ovat sekasignaalioskilloskooppeja, tämä tarkoittaa, että yksiin kuoriin on pakattu seitsemän toimintoa: Oskilloskooppi, logiikka analysaattori, spektrianalysaattori, funktiogeneraattori (optio), jännitemittari, taajuuslaskuri, sekä protokolla analysaattorit (optio).

Eräänlaisena erikoisuutena voinee pitää sitä, että vaikka MSO5000 laitteita on tarjolla kuutta eri mallia, niissä kaikissa on täysin identtinen rauta. Hintahaitari on noin 1000-3000€. Ainoa fyysinen ero on 2 tai 4 mittapäätä (hintavaikutus laitetta hankittaessa noin 100€), muutoin erot ovat puhtaasti ohjelmallisia (2 tai 4 kanavaa, 70/100/250/350MHz kaistanleveys + muut softaoptiot). Rahalla halvimmasta mallista saa päivitettyä täysin kalleinta mallia vastaavan version. Lista kaikista optioista ja niiden verottomista hinnoista löytyy täältä.

Koska kyse on ohjelmistosta, on joku tietysti keksinyt miten päivitykset saa käyttöön ilmaiseksi. Rigolilla on välillä kampanjoita, joissa mukana saa todella kattavan paketin (MSO5000-BND) optioita ilmaiseksi (arvo 743€). Itsesiassa ainoat optiot, jotka tästä paketista jäävät uupumaan, ovat muistin laajennus optio 2RL (hinta 420€), kanavamäärän kasvatus 2=>4 (hinta 420€), sekä kaistanleveys päivitys mallista riippuen (70=>100, 70=>200, 70=> 350, 100 =>200, 100=>350, 200=>350MHz), joiden hintahaarukka on 330-2730€.

Rigol on ollut tietoinen tästä ’ominaisuudesta’ ainakin vuodesta 2018 lähtien, ja koska asialle ei ole tehty mitään, herää epäilys onko aukko jätetty tarkoituksella harrastajien houkuttelemiseksi heidän tuotteidensa käyttäjiksi. Ja tämähän ei ole ainoa Rigolin laite, jolla ominaisuuksia saa näin lisättyä.

Tähän väliin on sanottava, että mikäli laite on yrityskäytössä tai teet skoopin avulla rahaa, siirry suoraan kauppaan ostamaan ne optiot, joita tarvitset. Mikäli taasen olet harrastelija, teet seuraavat toimenpiteet omalla vastuulla. Omalta osaltani voin sanoa, että päivitys onnistui ongelmitta – mutta tämä ei ole tae, etteikö jotain voisi mennä pieleen. Jos jotain menee pieleen, en osaa auttaa. Eli, omalla vastuulla.

Päivittäminen

Tarvitset päivityksen tekemiseen vähintään 2GB kokoisen USB muistitikun, joka on formatoitu FAT:ksi. Ilmeisesti skooppi on jonkin verran nirso muistien kanssa, eli mikäli yksi ei toimi, kokeile toista. Ilmeisesti iäkkäämmät (hitaammat) toimivat uusia paremmin.

Uutta skooppia suositellaan pidettäväksi päällä vähintään 30 min ennen päivityksen aloittamista. Tämä saattaa liittyä jollain tavalla trial lisensseihin ja niiden käyttöajan laskurien kuluttamiseen. Lisäksi ennen operaation aloittamista, skooppi on suositeltavaa palauttaa perusasetuksiinsa painamalla Default-painiketta.

  1. Tietojen varmuuskopiointi ei ole pakollista, mutta siitä voi olla hyötyä, mikäli jokin menee pieleen. Varmuuskopiointi on kaksivaiheinen; FRAM muisti ja asetus dumppi, sekä täydellinen NAND backup.
    • Lataa foorumi-viestin lopusta molemmat bakcup scripti -tiedostot:
    • Kopioi ensimmäisen paketin DS5000Update.GEL tiedosto tyhjän muistitikun juureen. Tikku skooppiin kiinni ja valitse: Utility => System => Help => Local upgrade. Seuraa näytön ohjeita ja odota valmistumista.
    • Siirrä tämän jälkeen tikun sisältö (noin 450Mt) talteen, ja toista edellinen toisen paketin samannimisellä scriptillä. Tämä kestää hieman edellistä pidempää. Lopuksi siirrä tikun sisältö (1Gt) talteen.
  2. Päivitä uusimpaan firmwareen mikäli tarve. Omassani on v00.01.03.02.02, joten päivitystarvetta ei ollut.
    • Lataa virallinen firmware valmistajan sivuilta. Huomaa, että lataat oikean version; MSO5000 ja MSO5000-E ovat eri laitteita!
    • Rigol sekoilee firmware nimeämisten kanssa, kun lataat 1.3.2.2 version, niin koneellesi latautuukin tiedostonimen mukaan 1.1.4.4. Release notesta selviää, että kyseessä on 1.3.2.2.
    • Siirrä lataamasi paketin DS5000Update.GEL tiedosto tyhjän muistitikun juureen, ja toimi kuten aiempina kertoina.
    • Päivityksen jälkeen, tarkista Utility => System => Help => About, että firmware on päivittynyt.
  3. Optioiden lisääminen, eli Patchin asentaminen
    • Foorumiviestin linkistä löytyy firmware 1.3.2.2:lle tehty patch. Huomaa, että patchin ja firmwaren versioiden tulee täsmätä keskenään. Eri versiot eivät toimi keskenään ristiin.
    • Tämä paketti sisältää myös backup scriptin, että skoopin firmiksen. En kuitenkaan käyttänyt näitä, vaan käytin aiemmin mainitsemani lähteen tiedostoja.
    • Kyseisen foorumiviestin lähettäjä on lähettänyt ainoastaan yhden viestin, joka tietysti herättää kysymyksiä. Hänen linkkaamansa tiedosto kuitenkin toimii.
    • Kopioi files3-hakemiston sisällä olevat kaikki tiedostot tyhjän muistitikun juureen. Ja toimi samoin kuin aiempina kertoina. Tällä kertaa päivitysprosessi poikkeaa aiemmista, koska kyseessä on erävirallinen viritys. Seuraa näytön ohjeita ja odota päivityksen valmistumista.
  4. Skoopin kalibrointi
    • Skoopin kalibrointiasetukset ilmeisesti nollautuvat patchin asentamisen seurauksena, jonka takia laite ei toimi enää optimaalisesti. On tehtävä sisäinen kalibrointi.
    • Irrota kaikki mittakaapelit
    • Valitse: Utility => System => SelfCal
    • Kalibrointi kestää yli 30min,
    • Lopuksi uudelleenkäynnistä skooppi

Lopuksi tarkista miten kävi, eli Utility => System => Help => About.

Mallinumero ei muutu, mutta Max BW on kasvanut aiemmasta 70 => 350M.

sekä Utility => System => Help => Option list.

Jokaisen option kohdalla näkyy Forever, eli optio on käytössä.

Näytön alalaitaan on ilmestynyt funktiogeneraattorin (GI ja GII) operointipainikkeet.

Ja käyttövalikon aiemmin harmaana näkynyt sähkönlaadun analyysi Power-painike on saanut värin ja sitä on nyt mahdollista operoida.

En ole kokeillut, mutta lukemani perusteella skooppi palaa alkuperäiseen tilaansa, kun sen päivittää valmistajan firmwarella. Eli patchin asennuksen saa aina peruttua, mikäli myöhemmin selviäisi, että se aiheuttaa ongelmia tai muutoin haluaa palauttaa laitteen alkuperäiseen tilaansa. Tämä palautuminen koskee luonnollisesti myös normaalia skoopin firmwaren päivittämistä uusimpaan versioon, eli patch on aina asennettava uusiksi. Ennen kuin teet päivityksen, varmista että uusimpaan versioon on tarjolla patch-tiedosto, ja että muilla on siitä positiivisia kokemuksia.

Paperisen osakekirjan siirtäminen osakehuoneistorekisteriin

Keväällä 2020 tuli käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri. Lyhykäisyydessään tämä tarkoittaa, että paperiset osakekirjat poistuvat reilun 10 vuoden aikana.

Uudet taloyhtiöt perustetaan suoraan osakehuoneistoreksiteriin. Ennen vuotta 2019 perustetut yhtiöt siirtyvät kaksivaiheisesti sähköiseen rekisteriin:

  • Taloyhtiö siirtää osakeluettelon rekisteriin vuoden 2022 loppuun mennessä
  • Kun rekisteri on siirretty, osakkeenomistaja rekisteröi omistuksensa.

Mikään kiire rekisteröinnin tekemisellä ei ole, sillä tähän on aikaa 10 vuotta sen jälkeen, kun osakeluettelo on siirretty. Siirto tapahtuu myös, kun myyt asunnon. Täten jos tiedät muuttavasi seuraavan 10 vuoden sisällä, voi asian hoitaa sitten.

Miten rekisteröidään?

Mitä osakkeenomistajan tulee käytännössä tehdä siirron tekemiseksi? Lyhykäisyydessään täytyy täyttää lomake, sekä toimittaa se yhdessä alkuperäisen osakekirjan kanssa maanmittauslaitokselle, mieluiten joko kirjattuna kirjeenä, tai viemällä.

Lomake oli kuitenkin saatu piilotettua jotenkin mystisesti sivuston syövereihin ja siellä sai risteillä edestakaisin pidemmän aikaa, ennen kuin se löytyi. On hyvin mahdollista, että juuri tästä syystä olet päätynyt lukemaan bloggausta. Ei huolta, lomakkeen saat ladattua helposti täältä.

Useimmat meistä tekevät tämän operaation vain kerran elämässä, joten lomakkeen täyttäminen ensimmäistä kertaa voi tuntua hankalalta. Lomakkeen täyttämiseksi on olemassa ohje, jonka löydät täältä.

Ohjeesta huolimatta lomakkeen täyttäminen tuntui vaikealta, ainakin jos tavoitteena on täyttää lomake mahdollisimman virheettömästi ja välttää mahdollinen bumerangi. Soittelin siis osakehuoneistorekisterin neuvontapuhelimeen, mutta heillekin asia oli vielä sen verran tuore, että eivät oikein osanneet vastata kaikkiin kysymyksiini.

En varmasti ole ongelman kanssa yksin, sillä olen suullisesti ja kirjallisesti avustanut yhtä osakkeenomistajaa tekemään saman. Tästä syystä päätin kirjoittaa lyhyen ohjeen, joka toivottavasti auttaa sinua hakemuksen täyttämisessä.

Haluan vielä huomauttaa, että en todellakaan ole mikään osakehuoneistosiirto expertti, vaan itse oppinut tässä matkanvarrella. Pääasia kuitenkin on, että sain osakkeeni siirrettyä ilman ongelmia täyttämällä lomakkeen kuten alla esitetty. Näillä neuvoilla myös sinunkin pitäisi onnistua.

Jutussa viitattu esimerkkiosakekirja löytyy bloggauksen lopusta.

Voit seurata seuraavaa askelaskeleelta ohjetta esimerkkilomakkeen kanssa, ja vaikka täyttää omaasi siinä ohessa.

Täyttöohjeet

Kohteen tiedot:

  • Yhtiön nimi, eli taloyhtiön nimi. Tämä löytyy esimerkiksi osakekirjasta (esimerkkiosakekirjan ensimmäinen ympyröity kohta).
  • Y-tunnus, eli taloyhtiön Y-tunnus. Tämän löytää helposti Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ), syöttämällä hakukenttään taloyhtiön nimen.
  • Osakeryhmätunnus / osakkeet, eli osakekirjaan merkittyjen osakkeiden numerot (esimerkkiosakekirjan toinen ympyröity kohta). Esimerkiksi 5000-7500.
  • Huoneiston sijaintiosoite, eli asuinhuoneiston postiosoite, minun tapauksessani siis kotiosoitteeni
  • Kunta, jonka alueella asunto sijaitsee. Tässä tapauksessa siis Lahdessa.

Saajat:

  • Saajan nimi ja henkilötunnus tai Y-tunnus. Tähän luetellaan kaikkien osakkeen omistajien täydelliset nimitiedot, sekä henkilötunnukset.
  • Omistusosuus -kohtaan merkitään kunkin omistajan omistusosuus. Monasti omistus kahden omistajan kesken on 50/50%, eli tällöin kummankin nimen perään laitetaan 1/2.

Saajan yhteystiedot:

  • Osoitetieto-kohtaan laitoin väestörekisterikeskuksen mukaan, eli lyhyesti ’VRK mukaan’
  • Sähköpostiosoite-kohtaan laitoin kummankin omistajan osoitteet

Saanto:

  • Tähän merkitään, millä tavoin olet osakekirjan saanut haltuusi. Useimmiten kauppakirjalla, kuten minun tapauksessa. Yhtä hyvin olet voinut saada sen esimerkiksi perintönä. Merkitse myös päiväys, jolloin osakekirja on vaihtanut omistajaa. Kauppakirjaa tai muutakaan todistetta ei tarvitse liittää mukaan, joten tämän kohdan syvempi olemus jäi hämärän peittoon.

Rekisteröinnin peruste:

  • Omistusoikeuden rekisteröinnin peruste: ’Paperinen osakekirja’, koska paperista osakekirjaa ollaan muuttamassa sähköiseksi.
  • Sinulla on mahdollisuus saada vanha osakekirja takaisin 10€ maksua vastaan, kun laitat rastin ruutuun

Liitteet:

  • Kirjoita kohtaan ’Paperinen osakekirja’

Yhteyshenkilö:

  • Yhteyshenkilön nimeksi hakijan nimi
  • Postiosoite
  • Sähköpostiosoite
  • Puhelinnumero

Laskutusosoite:

  • Nimi -kohtaan hakijan nimi
  • Y-tunnus/henkilötunnus -kohtaan hakijan henkilötunnus
  • Postiosoitteeksi hakijan osoite

Päiväys ja allekirjoitus:

  • Paikka ja päivä, missä ja milloin lomake allekirjoitettiin
  • Yhteyshenkilön allekirjoitus ja nimenselvennyskohtaan laitoin molempien omistajien nimenselvennöksen, ja allekirjoitukset. Voi olla, että tässä olisi riittänyt pelkkä oma allekirjoitus, mutta varmuuden vuoksi tein näin.

Lomakkeella oli myös muita kohtia, joita yllä ei mainittu. Nämä kohdat jätin tyhjiksi, sillä ne eivät koskettaneet minua. Mikäli sinulla on turvakielto, jätetään tällöin osoite täyttämättä ja vastaava rasti laitetaan ruutuun. Mikäli taasen omistajana on ulkomaalainen yhtiö, on sille myös muutama ruutu täytettäväksi.

Kiikutin täytetyn lomakkeen alkuperäisellä osakekirjalla maanmittauslaitokseen ja parin viikon päästä sain ilmoituksen, että vanha osake on noudettavissa. Hieman myöhemmin postista kolahti lasku.

Monet kohdista oli varmasti itsestäänselvyyksiä, mutta toivottavasti tästä bloggauksesta oli apua ongelmakohtien selättämiseen.

Alla kopio mitätöidystä osakekirjasta

PS. Mikäli osakekirja on pankin hallussa (panttina), voit pyytää pankkia hoitamaan siirron puolestasi.

Asus ASMB7-iKVM firmware päivitys ongelma

iKVM on etähallintasovitin, jolla palvelinta voidaan ohjata etänä. KVM ei ole pelkkä käyttöjärjestelmän etäohjaus, kuten esimerkiksi Windows Remote Desktop, vaan täysvaltainen koneen etäohjaus. Palvelin on mm. mahdollista käynnistää etänä, joka ei käyttöjärjestelmien etätyöpöydillä ole mahdollista (sammutus on). iKVM:n avulla koneen käynnistymistä on mahdollista seurata buuttilogosta lähtien (ja säätää vaikka BIOS asetuksia), ihan samaan tapaan kuin koneen vieressä ollessa.

Asuksen iKVM toimii Javan avulla. Java 8 update 131 jälkeen iKVM 2.01 ei ole toiminut ollenkaan, koska Javan turvaominaisuudet kiristyivät. Tätä ongelmaa paikkaamaan tuli iKVM:n firmware 2.03. Päivittäminen 2.02 tai 2.03 versioon ei ole mahdollista bugin myötä, joka estää päivityksen tekemisen versiosta 2.01.

Mikäli työpöydän etäohjausta halusi käyttää, ainoa vaihtoehto oli pitäytyä Javan 8 update 121 tai aiemmassa versiossa. Javaan julkaistaan jatkuvasti uusia päivityksiä siitä löytyvien aukkojen paikkaamiseksi, jonka takia iänikuisen vanhan version käyttäminen ei ole järkevää. Tätä kirjoitettaessa uusin versio on 8 update 231.

Pitkä tie

Olen paininut ongelman kanssa pari vuotta, siitä lähtien kun sain koneen lopulta toimimaan. Vaikka osat ja moduulit ostinkin ennen Java update 131:tä, sain koneen toimimaan vasta tämän päivityksen jälkeen.

Täten etähallinta ei ole toiminut kertaakaan koneen valmistumisen jäkeen (toisen palvelimen ASBM4 toimii ongelmitta). Yritin ratkoa ongelmaa tavalla, jos toisella, mutta mikään ei auttanut. Matkan varrella oppi paljon uutta. Kuten sen, että tuo 2.03 päivitys on aivan pakollinen, mikäli Javan haluaa toimimaan.

Pidän laitteistojeni ohjelmistot ajan tasalla jokseenkin hyvin (etenkin reitittimen). Täten halusin ehdottomasti saada päivitettyä iKVM:n, joskin vääristä syistä. En hahmottanut kunnolla, että Java ongelman ratkaisu on firmiksessä (kuvittelin, että asetuksilla homma ratkeaa, kuten muissa vastaavissa tilanteissa).

Ongelmaa tuli ratkottua yhdessä Asuksen teknisen tuen kanssa pidempi tovi. Yksi jos toinen asia käytiin läpi. Loppupäätelmä oli, että iKVM moduulini on rikki. Kuten myöhemmin selviää, tämä ei pitänyt paikkaansa.

Olen ollut viimeiset 1½ vuotta siinä uskossa, että moduuli on rikki. Tämä on luonnollisesti lähes kokonaan seisauttanut ongelman ratkomisen.

Olin jo tilaamassa uutta moduulia, mutta kävi ’tuuri’, eikä niitä enää saa. Tai, saa niitä eBaystä tai AliExpressistä, mutta en ole halukas maksamaan 60$ + alv. Suomesta moduulin olisi vielä saanut kohtuullisen 40€ hintaan, paitsi ei saanut.

Tämä takaisku luonnollisesti harmitti, mutta antoi vielä viimeisen sysäyksen ongelman ratkaisemiseksi. Hyvä näin, sillä minulla saattaisi pahimmassa tapauksessa olla kaksi ’viallista’ moduulia käsissäni.

Kun asioita tutkii ja säätää riittävän monta kertaa, alkavat palaset hiljalleen loksahdella paikoilleen. Ensinnäkin, miksi 2.01:llä päivittäminen onnistuu joka kerta, mutta uudemmat versiot ei? Entä toimisiko Java oikeasti tällä 2.01:llä, jos asennan vanhemman Javan?

Löysin yhden ongelmakuvaukseen, joka täsmäsi omani kanssa. Emolevyn versio oli eri, mutta muutoin kuulosti tutulta. On mahdollista, että en ole ainoa viallisen piirin haltija, mutta jos se olisi viallinen, miksi 2.01 menee kuitenkin sisään? Tämä sai mielenkiintoni todella heräämään, ja jo samana yönä pienellä riskillä koko ongelma ratkesi.

Ratkaisun hetket

Ensin oli kokeiltava, toimisiko etähallinta ylipäätään vanhemmalla Javalla. Jos ei, olisi piiri todennäköisimmin sökönä. Latasin Java 8 update 121:n, konsoli aukesi ongelmitta. Jotain ongelmaa piirissä saattoi silti olla, ja olin vähällä jäädä update 121:n käyttäjäksi, kunnes tulin järkiini.

Kokeilin muutamaan otteeseen vielä varmuudeksi 2.02, 2.03, sekä 2.01 päivityksiä webbikäyttöliittymän kautta, jonka iKVM moduuli tarjoaa. Lopputulos oli odotetun lainen, päivitettäessä ilmestyy seuraava virheilmoitus.

Syy löytyy

Päivityspaketin mukana tulee myös DOS päivittäjä, jota en ole aiemmin kokeillut. Tarkemmat ohjeet buuttilevyn luomiseksi ja päivityksen tekemiseksi löytyy toisesta bloggauksesta.

Ongelman syyt alkavat selvitä. iKVM moduulissa on ast2300 piirin firmis, kun päivityspaketissa on vuorostaan ast2300e piirille tarkoitettu firmis. Toisin sanoen näyttäisi siltä, että MV mallille ei ehkä sittenkään ole päivitystä tarjolla. Toisaalta, toisella käyttäjällä oli M-versio, eikä siinäkään päivitys toiminut, vaikka sille on varmuudella olemassa dedikoitu versio päivityksestä. Joten voisiko olla, että itse päivityspaketti on viallinen / käännetty väärin?

Olen aina kuvitellut, että iKVM piiri on vain jokin ylihinnoiteltu muistipiiri, mutta selvisikin, että se on 400MHz ARM9 prosessori. Valmistajana on Taiwanilainen Aspeed Tech, joka on erikoistunut etähallintaratkaisujen piirien suunnitteluun.

Valmistajan sivuilta löytyy luettelo eri piirien versioista. Etsinnöistä huolimatta en löytänyt ast2300-piirin e-versiota.

On vaikea sanoa, onko e-versio todellinen, vai jonkinlainen kirjoitusvirhe päivityspakettia tehtäessä (hymiöt ja sydän viittaavat vähän tähän suuntaan). Niin tai näin, tämä on syy, miksi webbikäyttöliittymä kieltäytyi tekemästä päivitystä. Koska versio ei täsmää, niin DOS päivittäjäkin varoittaa asiasta. Toisin kuin webbikäyttöliittymässä, DOS päivittäjässä on mahdollisuus pakottaa firmis sisään versioristiriidasta huolimatta.

Vastaamalla Y ja Y kyselyihin, noin 15 minuuttia kestävä päivitys alkaa. Päivityksen aikana sähköjä ei saa katkaista tai muutoin keskeyttää päivitystä.

Onnistunut lopputulos

Päivitys meni ongelmitta sisään. Webbikäyttöliittymään on päivittynyt versio 2.03.

Käynnistyessä Java antaa asianmukaisesti varoituksen. Rasti ruutuun ja Run, ja niin yhteys aukeaa.

Etäohjaus Javan avulla toimii ongelmitta. Ohessa kuva etäyhteyden läpi monitoroituna koneen käynnistymisen aloitusruutu.

Loppusanat

Lopulta kyse ei ollut isosta ongelmasta, mutta ratkaisun löytyminen kesti sitäkin pidempään.

Pienoinen riski tuli otettua firmiksen pakottamisessa, koska se kuitenkin toimi vanhalla Javan versiolla (jota olisi voinut käyttää tarvittaessa virtuaalikoneen kautta). Riskin ottaminen kuitenkin kannatti, ja pääsen vihdoin viimeistelemään palvelimen käyttökuntoon.

Asus ASMB7-iKVM firmware päivitys 2.01 => 2.03 (P9D-MV emolevyllä)

ASMB7-iKVM:n firmwaren päivittäminen ei ole ongelmatonta, sillä päivityspaketti sisältää virheen. Asiasta ei ollut saatavilla tietoa, eikä edes Asuksen tekninen tuki osannut auttaa. Pitkällisen prosessin jälkeen ongelma kuitenkin ratkesi, josta tein erillisen bloggauksen. Tuo bloggaus kannattaa lukea ennen tämän ohjeen suorittamista.

Lyhyesti sanottuna 2.01 päivittäminen ei onnistu iKVM:n webbikäyttöliittymän kautta. 2.02 päivitys 2.03:ksi sitä vastoin pitäisi onnistua. Päivitys versiosta 2.01 on mahdollista tehdä DOS päivittäjän avulla, joskin ’väkisin runnomalla’. Tämä pitää sisällään riskin, mutta ainakin itselläni tuo toimi.

Firmwaren päivittäminen:

  1. Lataa ja asenna Rufus.
  2. Formatoi USB-muisti alla olevavilla asetuksilla
  1. Lataa emolevyä vastaava iKVM:n firmware Asuksen kotisivuilta. Itselläni on P9D-MV, jonka kanssa yhteensopiva versio on P9D-M series:in firmis.
  2. Pura firmis valmistelemasi USB-muistin juureen / kansion alle.
  3. Buuttaa kone käyttäen USB-muistia (säädä tarvittaessa BIOS asetuksia).
  4. Käynnistä iKVM:n päivitys flash2.bat -komennolla.
  5. Päivittäjä kysyy, haluatko varmasti päivittää, vastaa Y.
  1. Päivittäjä huomaa, että firmware ei vastaa iKVM:n rautaversiota (ast2300 vs. ast2300e), joka on myös syy miksi web päivitys ei onnistu. DOS päivittäjällä tämä varoitus on mahdollista ohittaa. Eli, vastaamalla tähän Y, alkaa päivitys. Päivitys kestää noin 15 minuuttia.
  1. Lopuksi kone buutataan ja valmista tuli.

Javan uusin versio lähti toimimaan ongelmitta.

Päivittäminen itsessään ei ole vaikea tehdä. Suurin hankaluus itselleni oli, että iKVM ei ’toiminut’ alunalkujaankaan. Tilannetta ei helpottanut Asuksen toteamus moduulin viallisuudesta, eikä internet tuntunut tietävän ongelmasta mitään.

IPsec XAuth (IKEv1) VPN:n käyttöönotto DrayTek Vigor 2960 reitittimessä

Esimerkin kuvat on otettu DrayTek Vigor 2960 firmware versio 1.4.4:n käyttöliittymästä.

  1. Jotta voit käyttää VPN:ää, tarvitset kiinteän IP-osoitteen tai voit käyttää Dynaamista DNS:ää, esimerkiksi DrayDDNS.
  2. Aktivoidaan IPsec palvelu: Remote Access => Remote Access Control, täppä kohtaan Enable IPsec Service
  1. Luodaan IPsec VPN profiili: VPN and Remote Access => VPN Profiles => IPsec, Paina +Add
  2. Annetaan profiilille nimi, enabloidaan profiili, sallitaan yhteys etäkäyttäjälle (täppä kohtaan For Remote Dial-In User: Enable), sekä määritetään paikallisen verkon IP / aliverkonpeite, johon yhteyttä ollaan luomassa.
  1. Määritetään PSK-avain (PreShared Key): VPN and Remote Access => IPsec General Setup, syötä haluamasi avain kohtaan ’IPsec User Preshared Key’. Vahvan avaimen voit halutessasi generoida esimerkiksi RandomKeygenin sivuilla (esimerkiksi kohdasta CodeIgniter Encryption Keys).
  1. Luodaan käyttäjäprofiili, eli käyttäjätunnus ja salasana: User Management => User Profile. Määritellään käyttäjänimi, aktivoidaan tili (Enable), salasana, sekä aktivoidaan XAuth käyttö IPsec User Settings:in alta ko. käyttäjälle.

Reitittimen pään asetukset ovat tässä.

Päätelaitteella, esimerkiksi matkapuhelimessa tulee enää määritellä VPN palvelimen osoite, käyttäjätunnus, salasana, IKE sekä yhteyden tyyppi (IPsec XAuth).

Pääteohjelmia eri alustoille löytyy DtayTekin sivuilta.

SSL VPN:n käyttöönotto DrayTek Vigor 2960 reitittimessä

Esimerkin kuvat on otettu DrayTek Vigor 2960 firmware versio 1.4.4:n käyttöliittymästä.

  1. Jotta voit käyttää VPN:ää, tarvitset kiinteän IP-osoitteen tai voit käyttää Dynaamista DNS:ää, esimerkiksi DrayDDNS.
  2. Aktivoidaan SSL palvelu: Remote Access => Remote Access Control, täppä kohtaan Enable SSL Tunnel Service
  1. Aktivoidaan reititin kuuntelemaan SSL porttia WAN:in puolelta: System Maintenance => Access Control => Access Control, täppä kohtaan HTTPS Allow: Enable. SSL VPN:n lisäksi tästä muutoksesta seuraa reitittimen hallintasivulle pääsy internetin puolelta.

    Vaikka portin vaihtaminen ei pääsyä hallintasivulle estä ja porttiskannauksen tekeminen on helppoa avoimen portin löytämiseksi, HTTPS portin vaihtaminen 443 => esim. 4430 voi parantaa hieman turvallisuutta (DrayTek:in suositus).

    Access List:in käyttö estää hallintasivulle pääsyn, mutta se estää myös SSL VPN yhteydet. Tästä ominaisuudesta on hyötyä vain, jos päätelaitteella on käytössä kiinteä julkinen IP (matkaava WLAN:ien käyttäjä ei tällaista päivää näe).

    Reitittimen hallintasivun salasana on syytä olla vahva, vaihtoehtoisesti voi käyttää mOTP (mobile One-Time-Password) ominaisuutta, jossa salasana vaihtuu minuutin välein.
  1. Koska IP osoitteiden rajoittaminen ei ole mahdollista, voi reitittimen määritellä pistämään IP osoitteet jäähylle määräajaksi, jotka ovat syöttäneet salasanan väärin x kertaa peräkkäin. System Maintenance => Access Control => Fail to Ban, täppä Enable Fail to Ban:iin, sekä muihin Enableihin.
  1. Luodaan käyttäjäprofiili, eli käyttäjätunnus ja salasana: User Management => User Profile. Määritellään käyttäjänimi, aktivoidaan tili (Enable), salasana, sekä sallitaan SSL tunnelin käyttö ko. käyttäjälle.

Reitittimen pään asetukset ovat tässä.

Päätelaitteella, esimerkiksi matkapuhelimessa tulee enää määritellä VPN palvelimen osoite, portti (443), käyttäjätunnus, salasana sekä yhteyden tyyppi (SSL).

Pääteohjelmia eri alustoille löytyy DtayTekin sivuilta.

Ilmaisen DrayDDNS käyttäminen DrayTek Vigor 2960 reitittimessä

Esimerkin kuvat on otettu DrayTek Vigor 2960 firmware versio 1.4.4:n käyttöliittymästä, sekä 1.1.2020 käytössä olleelta https://myvigor.draytek.com/ -sivulta.

  1. Kirjaudu reitittimen hallintasivulle, ja rekisteröi tuotteesi ’Product Registration’ -painiketta painamalla (DrayTekin nettisivu aukeaa)
  1. Kun rekisteröinti on tehty, pääset ’My Information’ -napin kautta näkemään kaikki rekisteröimäsi laitteet. Valitse laite, jolle haluat DrayDDNS:n aktivoida, ja paina ’Activate’ -nappia.
  1. Lue EULA ja hyväksy ehdot (2 täppää). Jatka painamalla ’Next’.
  1. Voit määritellä lisenssin aktivointipäivän, joka tapauksessani on 1.1.2020. Halunnet aktivoida palvelun saman tien käyttöön (jotta voit testata sen toimivuuden). Paina lopuksi ’Register’.
  1. Tämän jälkeen siirry takaisin reitittimen hallintasivulle. Applications => Dynamic DNS => DrayDDNS License -sivulla pitäisi nyt näkyä juuri aktivoimasi lisenssi. Lisenssi on voimassa vuoden kerrallaan.
  1. Siirry takaisin rekisteröintisivulle, jossa niin ikään näkyy juuri aktivoimasi lisenssi. Paina ’Edit DDNS settings’ -painiketta määritelläksesi domain -soitteesi.
  1. Määritä ’Domain Name’ -kohtaan haluamasi domain nimi, esimerkiksi munomaosoite.drayddns.com. Paina Create.
  1. Siirrytään jälleen takaisin reitittimen asetussivulle. Mene Applications => Dynamic DNS => Settings. Valitse haluamasi profiili (kuvassa ensimmäinen, ddns1) ja paina ’Edit’.
  1. Määritä asetukset kuvan mukaisesti, ja paina lopuksi ’Apply’.
  1. Reititin varoittaa, että se lähettää WAN -soitteesi DDNS -palvelun tarjoajalle (DrayTek). Paina OK ja konfigurointi on valmis.
  1. Tarkista, että IP-osoite on saatu onnistuneesti lähetettyä DrayDDNS palveluun Applications => Dynamic DNS => Status sivun kautta. Mikäli konfiguroimasi profiilin Status -kohdalla (kuvassa ddns1) lukee Update Success, on WAN osoitteesi saatu onnistuneesti lähetettyä palveluun.
  1. Tarkista lopuksi komentokehotteen kautta PING komennon avulla (ping munomaosoite.drayddns.com ja lopuksi paina Enter), että määrittämäsi domain vastaa (Reply from …). IP-osoitteen tulisi olla sama kuin reitittimesi WAN osoite. Tämän voit tarkistaa reitittimen asetussivun kautta => Online Status ja etsimällä profiilin wan1 ja sen IP:n. Vaihtoehtoisesti voit tarkistaa osoitteesi esimerkiksi osoitteesta https://www.showmyip.com/ . Käytit kumpaa tapaa tahansa, ping:in palauttama IP osoitteen pitäisi olla sama.

Tämän jälkeen olet vapaa luomaan esimerkiksi VPN palvelun päästäksesi tiedostoihisi käsiksi mistä päin maailmaa tahansa.

S-Pankin luottokortin tilinhoitopalkkio

S-Pankissa peruspankkipalvelut ovat ilmaisia. Myös luottokortti kuului tähän kategoriaan pitkän aikaa, mutta jokunen vuosi takaperin tilanne muuttui.

Muutoksen jälkeen kortin käyttämisestä on veloitettu tilinhoitopalkkio, 2€/kk.

Tilinhoitopalkkio lisätään kuitenkin vain silloin, kun laskun loppusaldo on jotain muuta kuin 0€. Toisin sanoen, maksamalla laskun pois muutamia päiviä ennen laskun generoitumisajankohtaa (itselläni kuun 14 pvä), välttyy maksulta.

Tällä tavalla voi vuodessa säästää 24€, olettaen että korttia käytetään kuukausittain.

YouTube – Video on keskeytetty

YouTubessa on mainosten lisäksi toinenkin ärsyttävä ominaisuus – toiston keskeyttäminen.

Tämä ominaisuus on kehitetty vähentämään kaistan käyttöä. Vahingossa tai tahallaan päälle jätetyt soitot keskeytyvät, kun käyttäjä ei ole koneella, mutta niin katkeaa toisto, vaikka olisitkin koneella.

Esimerkiksi työpäivän aikana usein kuuntelen musiikkia YouTuben kautta. Ominaisuuden takia toistoa saa olla jatkamassa useamman kerran päivän aikana. Toisto jatkuu painamalla Kyllä, joten sinällään kyse ei ole isosta vaivasta.

En ole ainut, jota tämä ominaisuus on harmittanut, ja vähemmän yllättäen tätä vastaan on kehitetty selaimen lisäosa.

Toiston automaattinen jatkaminen

Käytän pääsääntöisesti selaimena Google Chromea. Chromelle on saatavissa kätevä lisäosa, YouTube NonStop. Lisäosan saa ladattua täältä (avaa Chromella).

Asentaminen on helppoa ja nopeaa. Paina Lisää Chromeen -painiketta => Kysyttäessä paina Lisää laajennus -painiketta. Tämän jälkeen selaimen oikeaan yläkulmaan tulee pieni äärettömyyden merkki (osoitettu kuvassa punaisella ympyrällä).

Merkki näkyy punaisena, kun olet aktiivisella välilehdellä, on YouTube auki. Lisäosa toimii, vaikka käyttäisit muita välilehtiä.

Lisäosa ei poista ilmoitusta, mutta ilmoituksen ilmestyminen ei katkaise toistoa lisäosan ansiosta.

Mikäli käytät lisäosaa, ethän jätä toistoa turhaan päälle silloin kun et sitä oikeasti tarvitse.

YouTuben mainokset

Mainokset ovat osa YouTubea, tämä on täysin ymmärrettävää. Jolloinhan palvelun pyörittäminen ja tekijöiden palkkiot on maksettava.

Sitä en kuitenkaan voi ymmärtää, miksi mainoksia on alkanut puskemaan lähes jokaisen katsotun videon jälkeen, ja välillä niitä tulee kesken videon useammankin kerran. Mainos silloin tällöin on ok, mutta että jatkuvasti…

Voi olla, että tämä on ollut pidempiaikainen tilapäinen häiriö, mutta aikani tätä sekoilua katseltuani, akseli katkesi. Ainoa vaihtoehto oli blokata kaikki mainokset pois, jota en mielelläni olisi halunnut tehdä. Liika on kuitenkin liikaa.

Muutama kuukausi mainoksetonta YouTubea on takana. Ongelmia ei ole ollut ja videoita on saanut katsella rauhassa, ilman mainoksia. Mikäli sinuakin on ärsyttänyt räjähdysmäisesti kasvanut mainostenmäärä, tässä vielä lyhyet ohjeet mainosten kiertämiseksi.

Mainosten estäminen

Käytän pääsääntöisesti selaimena Google Chromea. Chromelle on saatavissa kätevä lisäosa, Adblock for Youtube. Lisäosan saa ladattua täältä (avaa Chromella).

Asentaminen on helppoa ja nopeaa. Paina Lisää Chromeen -painiketta => Kysyttäessä paina Lisää laajennus -painiketta. Tämän jälkeen selaimen oikeaan yläkulmaan tulee pieni punainen kelaussymboli (osoitettu kuvassa punaisella ympyrällä).

Mainostenesto on saman tien käytössä. Kuvaketta painamalla saa Adblokcin asetukset näkyviin. Ensimmäinen poistaa varsinaiset mainokset, seuraava poistaa kaikki hyppivät tekstit ja painikkeet videon päältä. Siinä tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Suuret kiitokset Adblocking tekijöille.