Asus ASMB7-iKVM firmware päivitys ongelma

iKVM on etähallintasovitin, jolla palvelinta voidaan ohjata etänä. KVM ei ole pelkkä käyttöjärjestelmän etäohjaus, kuten esimerkiksi Windows Remote Desktop, vaan täysvaltainen koneen etäohjaus. Palvelin on mm. mahdollista käynnistää etänä, joka ei käyttöjärjestelmien etätyöpöydillä ole mahdollista (sammutus on). iKVM:n avulla koneen käynnistymistä on mahdollista seurata buuttilogosta lähtien (ja säätää vaikka BIOS asetuksia), ihan samaan tapaan kuin koneen vieressä ollessa.

Asuksen iKVM toimii Javan avulla. Java 8 update 131 jälkeen iKVM 2.01 ei ole toiminut ollenkaan, koska Javan turvaominaisuudet kiristyivät. Tätä ongelmaa paikkaamaan tuli iKVM:n firmware 2.03. Päivittäminen 2.02 tai 2.03 versioon ei ole mahdollista bugin myötä, joka estää päivityksen tekemisen versiosta 2.01.

Mikäli työpöydän etäohjausta halusi käyttää, ainoa vaihtoehto oli pitäytyä Javan 8 update 121 tai aiemmassa versiossa. Javaan julkaistaan jatkuvasti uusia päivityksiä siitä löytyvien aukkojen paikkaamiseksi, jonka takia iänikuisen vanhan version käyttäminen ei ole järkevää. Tätä kirjoitettaessa uusin versio on 8 update 231.

Pitkä tie

Olen paininut ongelman kanssa pari vuotta, siitä lähtien kun sain koneen lopulta toimimaan. Vaikka osat ja moduulit ostinkin ennen Java update 131:tä, sain koneen toimimaan vasta tämän päivityksen jälkeen.

Täten etähallinta ei ole toiminut kertaakaan koneen valmistumisen jäkeen (toisen palvelimen ASBM4 toimii ongelmitta). Yritin ratkoa ongelmaa tavalla, jos toisella, mutta mikään ei auttanut. Matkan varrella oppi paljon uutta. Kuten sen, että tuo 2.03 päivitys on aivan pakollinen, mikäli Javan haluaa toimimaan.

Pidän laitteistojeni ohjelmistot ajan tasalla jokseenkin hyvin (etenkin reitittimen). Täten halusin ehdottomasti saada päivitettyä iKVM:n, joskin vääristä syistä. En hahmottanut kunnolla, että Java ongelman ratkaisu on firmiksessä (kuvittelin, että asetuksilla homma ratkeaa, kuten muissa vastaavissa tilanteissa).

Ongelmaa tuli ratkottua yhdessä Asuksen teknisen tuen kanssa pidempi tovi. Yksi jos toinen asia käytiin läpi. Loppupäätelmä oli, että iKVM moduulini on rikki. Kuten myöhemmin selviää, tämä ei pitänyt paikkaansa.

Olen ollut viimeiset 1½ vuotta siinä uskossa, että moduuli on rikki. Tämä on luonnollisesti lähes kokonaan seisauttanut ongelman ratkomisen.

Olin jo tilaamassa uutta moduulia, mutta kävi ’tuuri’, eikä niitä enää saa. Tai, saa niitä eBaystä tai AliExpressistä, mutta en ole halukas maksamaan 60$ + alv. Suomesta moduulin olisi vielä saanut kohtuullisen 40€ hintaan, paitsi ei saanut.

Tämä takaisku luonnollisesti harmitti, mutta antoi vielä viimeisen sysäyksen ongelman ratkaisemiseksi. Hyvä näin, sillä minulla saattaisi pahimmassa tapauksessa olla kaksi ’viallista’ moduulia käsissäni.

Kun asioita tutkii ja säätää riittävän monta kertaa, alkavat palaset hiljalleen loksahdella paikoilleen. Ensinnäkin, miksi 2.01:llä päivittäminen onnistuu joka kerta, mutta uudemmat versiot ei? Entä toimisiko Java oikeasti tällä 2.01:llä, jos asennan vanhemman Javan?

Löysin yhden ongelmakuvaukseen, joka täsmäsi omani kanssa. Emolevyn versio oli eri, mutta muutoin kuulosti tutulta. On mahdollista, että en ole ainoa viallisen piirin haltija, mutta jos se olisi viallinen, miksi 2.01 menee kuitenkin sisään? Tämä sai mielenkiintoni todella heräämään, ja jo samana yönä pienellä riskillä koko ongelma ratkesi.

Ratkaisun hetket

Ensin oli kokeiltava, toimisiko etähallinta ylipäätään vanhemmalla Javalla. Jos ei, olisi piiri todennäköisimmin sökönä. Latasin Java 8 update 121:n, konsoli aukesi ongelmitta. Jotain ongelmaa piirissä saattoi silti olla, ja olin vähällä jäädä update 121:n käyttäjäksi, kunnes tulin järkiini.

Kokeilin muutamaan otteeseen vielä varmuudeksi 2.02, 2.03, sekä 2.01 päivityksiä webbikäyttöliittymän kautta, jonka iKVM moduuli tarjoaa. Lopputulos oli odotetun lainen, päivitettäessä ilmestyy seuraava virheilmoitus.

Syy löytyy

Päivityspaketin mukana tulee myös DOS päivittäjä, jota en ole aiemmin kokeillut. Tarkemmat ohjeet buuttilevyn luomiseksi ja päivityksen tekemiseksi löytyy toisesta bloggauksesta.

Ongelman syyt alkavat selvitä. iKVM moduulissa on ast2300 piirin firmis, kun päivityspaketissa on vuorostaan ast2300e piirille tarkoitettu firmis. Toisin sanoen näyttäisi siltä, että MV mallille ei ehkä sittenkään ole päivitystä tarjolla. Toisaalta, toisella käyttäjällä oli M-versio, eikä siinäkään päivitys toiminut, vaikka sille on varmuudella olemassa dedikoitu versio päivityksestä. Joten voisiko olla, että itse päivityspaketti on viallinen / käännetty väärin?

Olen aina kuvitellut, että iKVM piiri on vain jokin ylihinnoiteltu muistipiiri, mutta selvisikin, että se on 400MHz ARM9 prosessori. Valmistajana on Taiwanilainen Aspeed Tech, joka on erikoistunut etähallintaratkaisujen piirien suunnitteluun.

Valmistajan sivuilta löytyy luettelo eri piirien versioista. Etsinnöistä huolimatta en löytänyt ast2300-piirin e-versiota.

On vaikea sanoa, onko e-versio todellinen, vai jonkinlainen kirjoitusvirhe päivityspakettia tehtäessä (hymiöt ja sydän viittaavat vähän tähän suuntaan). Niin tai näin, tämä on syy, miksi webbikäyttöliittymä kieltäytyi tekemästä päivitystä. Koska versio ei täsmää, niin DOS päivittäjäkin varoittaa asiasta. Toisin kuin webbikäyttöliittymässä, DOS päivittäjässä on mahdollisuus pakottaa firmis sisään versioristiriidasta huolimatta.

Vastaamalla Y ja Y kyselyihin, noin 15 minuuttia kestävä päivitys alkaa. Päivityksen aikana sähköjä ei saa katkaista tai muutoin keskeyttää päivitystä.

Onnistunut lopputulos

Päivitys meni ongelmitta sisään. Webbikäyttöliittymään on päivittynyt versio 2.03.

Käynnistyessä Java antaa asianmukaisesti varoituksen. Rasti ruutuun ja Run, ja niin yhteys aukeaa.

Etäohjaus Javan avulla toimii ongelmitta. Ohessa kuva etäyhteyden läpi monitoroituna koneen käynnistymisen aloitusruutu.

Loppusanat

Lopulta kyse ei ollut isosta ongelmasta, mutta ratkaisun löytyminen kesti sitäkin pidempään.

Pienoinen riski tuli otettua firmiksen pakottamisessa, koska se kuitenkin toimi vanhalla Javan versiolla (jota olisi voinut käyttää tarvittaessa virtuaalikoneen kautta). Riskin ottaminen kuitenkin kannatti, ja pääsen vihdoin viimeistelemään palvelimen käyttökuntoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.