Aihearkisto: Piratismi

Piratismi

Piratismi, eli merirosvous on vuosisatoja vanha ilmiö. Itse asiassa sitä on tapahtunut jo ennen ajanlaskun alkua; ensimmäiset merirosvouksen vastaiset lait on säädetty 101 eaa. Piratismia on kuitenkin aina ollut, ihan viimepäiviin asti ja näin varmaan tulee myös aina olemaan. Piratismin syynä on usein köyhyys.

Sana piratismi tarkoittaa nykyään muutakin kuin merirosvousta. Vaikka merirosvousta tapahtuu vielä 2000-luvullakin, ei se enää ole niin yleistä kuin joskus aikanaan. 2000-luvulla piratismi on iskostettu tarkoittamaan kopiointia. Kopiointi voidaan jakaa kahteen ryhmään:

 • näköistuotteen valmistaminen (tuoteväärennös, myyminen ansaintatarkoituksessa)
 • kopion tekeminen omaan käyttöön (CD, DVD jne. -levyt)

Aiemmin blogauksissani olen käynyt läpi lapsuuden, nuoruuden ja teini-iän pelejä. Kuten näissä postauksissa olen todennut, 80-luvun alussa ei ollut edes tietoa mistä pelit olivat peräisin. Niitä sai kopioimalla kaverilta. Yksikään Commodore 64:n peli ei ollut aito, kuten ei itse asiassa ollut Amiga 500:n pelikään. Ja melkein voisi kysyä, kuinka olisikaan voinut olla. Olen asunut maalla aikuisikään asti, kaukana mahdollisista pelikaupoista. Eikä aluksi ollut edes Internetiä käytössä, jonka kautta olisi mahdollisesti voinut saada vihiä pelien ostamismahdollisuudesta.

Yllätys yllätys, pelien kopioiminen ei tuntunut mitenkään väärältä. Sitä tekivät kaikki ja olihan se siistiä kun sai uuden pelin pelattavakseen. Toki ihmettelin niitä pelien alussa olevia introja musiikkeineen ja välkkyvine ruutuineen (C64). Joskus ajattelin värien olevan pelin datan latautumisen visualisoitumista ruutuun. Usein musiikit olivat ihan mukiinmeneviä. Vasta paljon myöhemmin tajusin, että kyse oli pelin suojauksen kräkkäyksen tehneen tiimin mainoksesta.

Ohjelmistokopioinnin haitallisesta vaikutuksesta on toitotettu ainakin 2000-luvun alusta lähtien. Kummasti ohjelma, peli, musiikki, elokuva ja esimerkiksi vaatekauppa käy, vaikka ilmiö on ollut siitä lähtien olemassa kun tietokoneita on ollut olemassa. Fyysisten tuotteiden osalta ilmiön on ollut olemassa vielä paljon aikaisemmin. Mutta entäpä sitten piraattituotteiden laatu?

Piraattituotteista varoitetaan niiden huonommasta laadusta ja mahdollisesta vaarallisuudesta. Näin varmasti pääsääntöisesti onkin, siis kun puhutaan fyysisestä tuoteväärennöksestä. Digitaalisten kopioiden kohdalla väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kopiot ovat täydellisiä (levykopiot). Joissain tilanteissa digitaalinen piraattikopio voi olla jopa alkuperäistä parempi. Tästä aiheesta olen aiemmin kirjoittanut otsikolla ’Kulttuurista maksavien kuluttajien huono kohtelu’. Tosin esimerkiksi ohjelmistojen suojaukset ohittavat kräkit saattavat sisältää haitta-ohjelmia, jotka voivat vakoilla koneen käyttöä, käyttää konetta bottiverkon osana lähettämässä roskapostia tai osallistua palvelunestohyökkäyksiin.

Monesti kuulee sanottavan, että piratismi on varastamista. Varastaminen on luonnollisesti haitallista, mutta digitaaliseen maailmaan tämä analogia ei ainakaan ihan yksi yhteen sovellu, jo ihan siitäkin syystä että missään piratismin muodossa alkuperäinen tuote ei katoa mihinkään. Alkuperäismyynnistä se saattaa olla pois, mutta silloinkaan alkuperäistä tuotetta ei ole varastettu vaan se on jäänyt kaupan hyllylle oikean varkaan varastettavaksi. Ymmärrän kyllä täysin mistä ’piratismi on varastamista’ -vertauskuva tulee.

Tuoteväärennös, esimerkiksi Niken lenkkarit, eivät nekään välttämättä ole alkuperäisen valmistajan myynnistä pois, sillä todennäköisesti ostajalla ei kuitenkaan olisi varaa ostaa aitoja ja alkuperäisiä. Imagohaittaa huonolaatuisista piraattikengistä valmistajalle sitä vastoin todennäköisesti tulee, koska ainakin osa voi luulla niitä halvasta hinnasta huolimatta aidoksi, laadun ollessa mitä on. Tosin, jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta (halpa hinta), se todennäköisesti ei ole totta (ei aitoa).

Joskus 20 vuotta takaperin tuli käytyä ostoksilla Mustamäen-torilla Tallinnassa. Sieltä sai ostaa halvalla niin musiikkia, ohjelmia, pelejä kuin vaatteitakin. Syystä tai toisesta tuolloin tuntui hienolta maksaa tuotteista, siis kun sai ’alennuksella’ kalliita tuotteita. Kaupallinen toiminta piraattituotteilla on kuitenkin erittäin haitallista, sillä tällä toiminnalla rahoitetaan rikollisjärjestöjen toimintaa. Siksi mielestäni softan kopiointi (kotikäyttöön) on vähemmän tuomittavaa kuin sen ostaminen hämärämiehiltä.

Piraatteja sanotaan vapaamatkustajiksi, jotka haluavat kaiken ilmaiseksi. Jos kaikki haluaisivat kaiken ilmaiseksi, niin mistä palkka tekijöille? Eihän kukaan työtä ilmaiseksi tee, harrastelijat ovat oma lukunsa (joka ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä että harrastelijan tuotos olisi huonompaa kuin kaupallinen). Asia ei kuitenkaan ole ihan näin mustavalkoinen ja tätä onkin pyritty selvittämään eri tutkimusten avulla, joissa on pyritty selvittämään piratismin vaikutusta kuluttamiseen. Tutkimuksen lopputulokseen tuntuu vaikuttavan tutkimuksen teettäjän intressit. Joidenkin tulosten mukaan piratismi on haitallista, joidenkin mukaan vaikutusta saattaa olla suuntaan tai toiseen ja joidenkin mukaan piratismi jopa lisää kulutusta.

Itse olen sekä piraatti että kuluttaja. Etenkin nuorempana tuli latailtua musiikkia, elokuvia, pelejä ja ohjelmia netin loputtomasta kirjastosta. Toki lataamisessa ei aina ollut ’järkeä’, sikäli että tuli latailtua kaikkea mahdollista, sellaista jolla ei tehnyt mitään. Olihan se tietysti kiva ’omistaa’ 50000 markan arvoinen AutoCAD ohjelma kaikkine lisäosineen, vaikka sitä ikinä edes koneelle tullut asennettua. Elokuvia tuli ladattua niin hyviä kuin huonoja, kuten myös musiikkia, eikä kaikkea ladattua materiaalia tullut koskaan edes katseltua/kuunneltua. Osa tästä tauhkasta saattaa edelleen olla painolastina jossain kovalevyjen syövereissä. Tiedän, pitäisi siivota, kuten kotiakin aina silloin tällöin.

Kopioimisen vastapainoksi olen kyllä kuluttanutkin rahaa paljon sisältöön, todella paljon. Ostin nuoruudessa yli 30 peliä, joista kukin maksoi tutut 280-300mk/peli. Tuohon aikaan raha oli ihan eri arvossaan, toisin sanoen kyse oli kalliista peleistä, vaikka edelleen tänä päivänä pelit maksavatkin sen 50-80e, rahan arvo on vain hieman eri tänään kuin silloin joskus. Eniten olen kuitenkin kunnostautunut elokuvien hankinnassa, niitä olen ostanut tähän mennessä 604 kpl, TV-sarjojen tuotantokausiakin alkaa kohta olla 150. Musiikkia en sitä vastoin ole juurikaan ostanut, vain muutamia harvoja levyjä (Lady Gagan sekä Within Temptationin vinyyli levy boxit), sekä jotain Il Divon tuotantoa CD-muodossa… Mutta toisaalta enpä ole musiikkiakaan kopioinut enää vuosiin. Radiosta musiikkia tulee jonkin verran kuitenkin kuunneltua. Ja tietysti Youtubesta. Mutta musiikin ostaja kuluttaja en varsinaisesti kuitenkaan ole, minun rahani valuvat 99 prosenttisesti elokuviin.

Edellisestä voisi vetää sellaisen johtopäätöksen, että kopioimalla paljon myös vastapainona kuluttaa merkittävän paljon vastaavaan sisältöön. Näin ei varmastikaan kaikkien kohdalla ole, mutta tällöin se raha menee todennäköisesti johonkin muuhun, tai sitten sitä ei yksinkertaisesti ole käytettäväksi kuin pakollisten elinkustannusten kattamiseen.

Maailma on toki muuttunut vuosien saatossa paljonkin. Nykyään on kaikenlaista suoratoistopalvelua edullisilla kuukausimaksuilla höystettynä. Tosin piratismin juurisyyt saattoivat johtua nimenomaan niukkuudesta, eli tuotteita ei ollut tarjolla siinä muodossa jossa niitä todellisuudessa halutaan kuluttaa. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin piratismin määrä on laskenut merkittävästi. Enkä usko että Piratebayn ratsialla, täysin järjettömillä korvauksilla tai kiristyskirjeillä olisi kovin merkittävää vaikutusta piratismin vähenemiseen. Ajat muuttuvat. Lailliset suoratoistopalvelut ovat se todennäköinen syy tähän kehitykseen. Kun jotakin saa todella helposti käytettäväkseen, kohtuullisella hinnalla, ollaan tällaisesta valmiit maksamaan. Ilmaista vastaan voi siis kilpailla, tarjoamalla parempaa palvelua, jota PirateBayn kautta ei saa.

Ja, onhan meillä kirjastot. Kävin kirjastossa ensimmäistä kertaa sitten viimeisen 8 vuoden. On ajat hieman muuttuneet myös tällä saralla. Muistan joskus aikanaan että kirjastossa oli joku 10 DVD elokuvalevyä lainattavissa, saattoi olla musiikkiakin…. Mutta tässä pari viikkoa sitten kun kävin kirjastossa, olin suorastaan äimistynyt tarjonnan määrästä. Hylly toisensa perään notkui musiikkia ja elokuvia. Lisäksi kirjaston sähköisten palveluiden kautta on mahdollista lainata posketon määrä eri aikakausilehtiä. Tämä jos joku on varsinaista ’piratismia’, toki eihän kirjastokaan näitä materiaaleja ilmaiseksi hyllyynsä ole saanut, vaan on joutunut maksamaan pitkän pennin niistä. Mutta silti kirjastotoiminta säväytti näin monen vuoden jälkeen.

Väittäisin, että kehityksen kannalta piratismi on ollut välttämätön paha, joka ei varmasti koskaan tule lopullisesti poistumaan, mutta Netflixin, Spotifyn, Youtuben ja muiden vastaavien laillisten palveluiden myötä laillisen materiaalin saaminen käsiin on paljon vaivattomampaa ja nopeampaa kuin harmaita teitä pitkin hankittu. Ainoastaan sellainen sisältö mikä ei ole päätynyt mihinkään palveluun, voi olla ainoa syy enää kohta käyttää näitä vähemmän laillisia palveluita. Vielä kun kotikäyttäjien softillekin saataisiin jokin vastaavanlainen palvelu pystyyn. Onhan toki Linuxille ja Windowsillekin saatavilla liuta ilmaista softaa, mutta puhun kuukausimaksullisesta palvelusta (esim. 10e/kk) jolla saisi jotakuinkin kaikki maailman maksulliset ohjelmat yhtä kätevästi käyttöönsä kuin elokuvat Netflixistä tai musiikit Spotifystä. Tätä päivää odotellessa.

Piraatti kuluttajana

Olen piraatti, se ei liene yllätys kenellekään. Tunen olevani normaali ihminen, normaali kuluttaja, enkä koe viihdettä ladatessani olevani varas.

Kulutustottumuksiini on vuosien varrella vaikuttanut suuresti kulloinenkin elämäntilanne. Kun olin opiskelija ja asuin maalla, tuli elokuvia ladattua joskus ympärivuorokautisestikin kiinteähintaisen ADSL-yhteyden saapumisen jälkeen. Yhteysnopeus oli nykymittapuun mukaan varsin hidas 256kbps. Tälläkin nopeudella ehti lataamaan parikin elokuvaa päivässä, enemmän kuin ehdin katsella. Kalliille nettimaksulle piti saada vastinetta, ja sitähän sai. Parissa vuodessa latasin ja katsoin arviolta 200-300 elokuvaa. Tällaisen elokuvamäärän ostaminen opiskelijana olisi ollut taloudellisesti haastavaa, jopa mahdotonta.

Vuodet kuluivat, rahaa oli työelämän myötä enemmän käytettävissä ja elokuvien lataaminen hiljalleen väheni. Nekin elokuvat jotka latasin, jäi lopulta katsomatta. Latauksen tarkoitukseksi muodostuikin elokuvan läpikäynti pikakelauksella, eli tarkastella onko elokuva ylipäätään hankkimisen arvoinen. Oli elokuva hyvä tai huono, poistin elokuvan koneelta. Hyvät ostin, huonot jätin kaupan hyllylle.

Kuten jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, aktiivipiraatit käyttävät huomattavasti enemmän rahaa viihteen hankkimiseen kuin keskiverto kuluttaja. Omalla kohdallani tämä pitää varsin hyvin paikkaansa. Tätä kirjoittaessani sain valmiiksi luettelon elokuvista, TV-sarjoista ja musiikki DVD-levyistä, jotka levyhyllyni sisältää (kaikki ostettu uusina ja alkuperäisinä).

Elokuvia hyllystä löytyy 379 kpl, eri tv-sarjojen tuotantokausia yhteensä 70 kpl ja musiikki dvd-levyjä 11 kpl. Monet elokuvista on kaksilevyisiä lisämateriaalilla varustettuja julkaisuja. Eli vaikka aikoinani latasin ja katselin paljon ilmaiseksi, niin latailusta huolimatta minusta on syntynyt viihteen suurkuluttaja. Itseasiassa uskon, että ilman piratismia minusta ei koskaan olisi tullut elokuvaharrastajaa.

Saatan tietysti olla poikkeama joukossa, mutta elokuvateollisuus kiittänee siitäkin huolimatta että olen heidän arkki vihollinen, piraatti. Em. viihteen olen osanut 95% viimeisen 6 vuoden aikana, vuoden 2006 jälkeen. Keskimäärin tämä takoittaa noin 60 elokuvan ja 10 tv-sarjan tuotantokauden ostamista joka vuosi (keskiarvo antaa TV-sarjojen osalta virheellisen kuvan, sillä olen ostellut niitä pääasiassa vasta parin viimevuoden aikana). Oheisessa linkissä lista ostamistani viihdemedioista. Lista päivittyy sitämukaan kun uutta materiaalia tulee hyllyyn hankittua.

Levyhyllyn sisältö

Kulttuurista maksavien kuluttajien huono kohtelu

Vuosien verralla olen törmännyt jos jonkinlaiseen antipiratismimainontaan. Tällaiseen mainontaan törmää lähes jokaisen laillisesti hankitun DVD elokuvan alussa. Blu-Ray elokuvissa tämä on onneksi harvinaisempaa, mutta FBI ja muita varotuksia näistä sitävastoin edelleenkin löytyy.

Jo reilu vuosi takaperin törmäsin uudenlaiseen antipiratismimainontaan kahdessa ostamassani DVD:ssä. X-men Wolverines origins levyn alussa vertailtiin kahta kaveriporukkaa, jossa ensinmainitun porukan elokuvaillan järjestäjä oli ostanut levynsä kaupasta, kun taas toisen porukan piraatti oli ostanut piraattiversion torilta. Mainoksessa kehuttiin kuinka hyvä äänen- ja kuvanlaatu alkuperäisestä tuotteesta löytyy. Piratoidusta tuotteessa mikään ei toiminut: kuva pätki, puhekieli vaihtui siansaksaksi, teksitys sekoili jne. Tämän kaiken seurauksena piraatin kaverit olivat vihaisia, eikä hänellä enää ollut kavereita tämän pieleen menneen illan jälkeen, kun taas rehellinen tyyppi korjasi koko potin itselleen. Hieman vastaava mainos löytyy Night at the museum 2 DVD-julkaisun alusta, jossa pääosiin pääsi BitTorrent tekniikka.

Koska en löytänyt edellä mainuttuja videoita mistään, jouduin tekemään pienen tekijänoikeusrikoksen ja rippaamaan nuo mainokset levyiltä ja pistämään YouTubeen jakoon. Pahoitteluni mikäli oikeudenomistajat loukkaantuvat teostani, mutta tekoni edesauttaa levittämään piratisminvastaista kampanjointimateriaalia, jonka pitäisi käsittääkseni olla hyvä asia em. tahojen kannalta.

Palataanpa kuitenkin todellisuuteen ja omakohtaisiin kokemuksiini. Kopion löytäminen netistä ei välttämättä ole helppoa, joskus ladattu tiedosto ei myöskään ole sitä mitä kuvausteksteissä kerrotaan. Tällainen huijaaminen on kuitenkin vähentynyt tiedostojen kommentointimahdollisuuksien takia. Toisaalta nopeiden nettiyhteyksien takia hukkalataus on oikeastaan yhdentekevää.

Tiedoston lataaminen saattaa olla tuskaisen hidasta, mutta eipä elokuvalevyn ostaminen kaupastakaan käy sekään sekunneissa. Jollet asu elokuvia myyvän kaupan yläkerrassa, et mitenkään saa käsiisi elokuvaa 10 minuutissa, puhumattakaan siitä jos satut asumaan maaseudulla. Posti tuo elokuvat kotiovelle, mutta parhaassa tapauksessa pääset katsomaan elokuvaa vasta seuraavana päivänä, todennäköisesti kuitenkin vasta ylihuomenna.

Tosiasia kuitenkin on, että netin kautta valikoiman laajuus on huomattavasti laajempi kuin kivijalkakaupassa, vielä sillä erotuksella, että ns. laittomissa lähteissä valikoima on nettikauppaakin laajempi.

Mikä sitten kaupallisissa tuotteissa ottaa kaaliin?

 • Paketointi moneen laatikkoon ja suojamuoviin
 • Paketoinnin levyjärjestys
 • Esittäjätiedot väärin (esim. Legally Blondes & Reese Witherspoon, ei näyttele elokuvassa, ääni tosin taisi kuulua minuutin ajan)
 • Lukuisat versiot (rated edition, unrated edition, special edition, ultimate edition, collectors edition jne.)
 • Kuvasuhteiden kirjo (widescreen, fullscreen, sekä 4:3 LB muodossa tallennettu 16:9, esim. TAXI 1, Asterix & Obelix vs Caesar)
 • Aluekoodit (1-6)
 • Levyn tiedot (ei löydy esim soittoaikaa, mutta kaikkea muuta epäoleellista kyllä)
 • Soittoajat ilmoitettu miten sattuu, välillä tunneissa, välillä minuuteissa. Välillä saa etsiä todenteolla, joskus löytyy todella pienellä präntillä painettuna tai ei ollenkaan. Joskus ilmoitetaan koko boksin soittoaika, muttei yksittäisten elokuvien kestoja.
 • Menut (trailerit, logot, fbi-varoitukset, menun painaminen aloittaa koko paletin alusta)
 • Navigointi DVD-valikoissa (episodi valinnat, kielivalinnat)
 • Pieni naarmu levyllä saattaa estää sen toiminnan kokonaan (vrt vhs jonka laatu heikentyy, mutta toimii kuitenkin)

Piraattina ja täten elokuvateollisuuden vihollisena noin 30 Blu-Ray,  20 DVD-elokuvaa sekä 20 TVsarja-boksia vuodessa ostavana minua on ihmetyttänyt, miksi ylipäätään edes ostan elokuvani, kun saisin ne piratoituna paljon parempilaatuisina ja kaikenlisäksi täysin ilmaiseksi.

Allaoleva kuvaa kertoo karua kieltään käyttäjäystävällisyydestä (klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana):

Kuten edellisessä kuvassa hyvin kiteytettiin, toisin kuin maksava asiakas, piraatti nauttii ihannetapauksesta: levy sisään => menuun => kielivalinta => elokuva alkaa.

Faktahan on se, että ostaville kuluttajille tällaiset mainokset ovat turhia, sillä hehän ovat tuotteen jo ostaneet. Jos jossain tällaisia mainoksia pitäisi olla, niin piraattituotteiden alussa. Toisaalta on pakko mainita, että useimmissa Blu-ray elokuvissa antipiratismimainonnasta on luovuttu ja elokuvatrailerit on siirretty BD Live:n puolelle. Silti käynnistystä hidastavasta roskasta ei vieläkään ole päästy eroon. Toivottavasti tulevaisuudessa maksavia asiakkaita palvellaan paremmin.

Tämän kirjoituksen innoittajana on toiminut CineMassacren You know whats bullshit – DVDs -video, josta on otettu useita kohtia tämän kirjoituksen tekoon.

Jutussa mainitut antipiratismi-videot löytyvä täältä:
Watch real DVD´s and Blu-Ray´s

Get real DVD´s and Blu-Ray´s

Ohjelmistopiratismi ja maksavien asiakkaiden kohtelu

Pakko tunnustaa: olen aikoinani käyttänyt piraattiversiota mm. virustorjuntaohjelmista. Nuorempana tähän syynä oli puhtaasti rahanpuute. Nykyisin työssäkäyvänä tätä ongelmaa ei ole, joten ostan mielelläni esimerkiksi virustorjuntani – tai näin ainakin luulin ennen tämänpäiväistä.

Olen useamman vuoden käyttänyt Norton Antivirusta. Ensimmäiset käyttämäni versiot olivat kräkättyjä. Vuosi sitten tuli kuitenkin ostettua ihan aito lisenssi. En jaksanut enää kikkailla aktivointien ja kräkkien kanssa, etenkään kun parilla kympillä sain varman vuoden rauhan ja toimivuuden kolmelle koneelleni.

Vuosi alkoi kuitenkin olemaan takana, joten päivitysversion hankkiminen oli edessä. Vanha lisenssi oli päättymässä 23.4.2010, eli reilun kuukauden päästä kirjoitushetkestä laskien. Olisin hyvin voinut käydä ostamassa lisenssin myöhemmin ja syöttää koodin vasta kun sille on oikeasti tarvetta. Koska koneesta hajosi kuitenkin virtalähde, päätin ostaa päivityspaketin samalla reissulla.

Luottavaisin mielin naputtelin koodin päivittääkseni ohjelman. Homma onnistui ilman kommervenkkejä – kuten maksava asiakas odottaakin. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun tilaus olikin voimassa vain 366 päivää, eikä 406 – kuten olin kuvitellut. Lisenssin päivittäminen tarkoittikin uuden tilausjakson aloittamista aktivointihetkestä. Kun olin reilu ja rehti, mutta liian aikasin liikkeellä, jäi reilun kuukauden osuus edellisestä lisenssistä käyttämättä. Toisaalta ei tullut suurena yllätyksenä sekään, että vanhaa lisenssiä ei vapautettu uusiokäyttöön: mynortonaccount -sivu osaa kertoa kaikkien kolmen vanhan lisenssin olevan käytössä, siitä huolimatta että uusi lisenssi näkyy omana rivinään.

Tilanne olisi vastaava jos uusisin määräaikaisen lehtitilauksen pari kuukautta ennen aiemman tilauksen päättymistä ja uusi tilausjakso alkaisi samantien uusimishetkestä ilman että jäljellejäänyttä tilausta huomioitaisiin mitenkään. Tällöin minulta jäisi saamatta kuukauden tai kahden lehdet, joista kuitenkin olen jo aiemmin maksanut.

Sitten yritykset vielä ihmettelevät miksi heidän tuotteitaan kräkätään eikä kukaan halua niitä ostaa. Kräkätyt Nortonit toimivat jotakuinkin yhtä hyvin kuin ostettu tuote – mitä nyt kerran pari vuodessa tuote piti aktivoida uudelleen. Ostetussa versiossa tälläistä aktivointia ei tarvinnut tehdä kuin asennuksen yhteydessä, mutta minkä ihmeen takia minulta ryöstettiin reilu kuukausi käyttöaikaa siitä hyvästä että maksoin tuotteesta?

Jos asiakkaita kohdellaan tällä tavalla, ei ole ihmekään että osa turvautuu piraattilisenssin käyttöön. Toisaalta ei-kaupalliseen käyttöön on tarjolla useita täysin maksuttomia virustorjunta- ja palomuuri ohjelmistoja, kuten hyväksi havaitsemani Comodo. Myös monesta muusta kaupallisesta ohjelmasta on tarjolla vapaa vastine: Microsoft Officen sijaan voi käyttää OpenOfficea ja Adobe PhotoShopin sijaan Gimppiä. Usein todellista tarvetta piraattilisenssin käytöön ei ole, kyse on ennemminkin asenteesta. Kun kouluissa opetetaan käyttämään MS Officea, niin sitä halutaan käyttää myös kotona. Kalliin hinnan takia sitä ei kuitenkaan haluta ostaa.

Ohjelmistoa valmistavan yrityksen kannalta lienee jokseenkin yhdentekevää valitseeko kuluttaja laillisen vapaan version vai piraattiversion. Kummassakaan tapauksessa ohjelmistoyritys ei saa senttiäkään. Mutta maksavien asiakkaiden huijaminen on älytöntä, sillä pian he ovat entisiä asiakkaita. Sitten kehdataan vielä valittaa kuinka piratismi syö heidän tulosta, vaikka välillä saattaisi olla syytä katsoa peiliin.

Päivitys:

Norton ei koskaan vastannut lähettämääni yhteydenottopyyntöön. Myöhemmin huomasin linkin suomenkieliseen live-chat tukeen. Chatissa selitin tilanteen ja ongelma olikin ratkaistu hetkessä, uuden lisenssikoodin merkeissä. Kaikesta tästä aiheutui kuitenkin paljon ylimääräistä vaivaa.  Mikäli haluat päästä helpommalla, ainakaan Norton Antivirus 2010:tä ei kannata päivittää päivääkään ennen edellisen lisenssin loppumista.