APC SmartUPS SUA-sarjan upsien etävalvonta APC AP9619 SmartSlot laajennuskortilla

Noin vuosi takaperin ostin kaksi APC:n upsia, malliltaan SUA 750 ja SUA 1500. Ensinmainittu sai kodin olohuoneesta turvaamaan kotiteatterin sähkönsyöttöä (kaikki muut laitteet äänentoistoa lukuunottamatta), sekä jälkimmäinen muutamaa tietokonetta ja paria palvelinta ns. työhuoneessa. Vanhempieni luota löytyy lisäksi APC SUOL1000XLI.

SUA sarjan on sittemmin korvannut uudempi SMT sarja. SUA/SUOL/SMT sarjan upsit tuottavat true sinialto sähköä, eli sähkö on laadukkaampaa kuin edullisimpien modifioitua siniaaltoa tuottavien upsien. Allaoleva kuva esittää erot kanttiaallon, modifioidun siniaallon ja siniaallon kesken. Modifioidussa siniaallossa voi olla useampia askelia, kuitenkin vähintään kaksi askelta (kanttiaallossa vain yksi muutos).

Modifioitu siniaalto

Paremmanlaatuisen sähkön lisäksi nämä upsit sisältävät SmartSlotin, johon voi liittää laajennuskortin. Laajennuskortteja löytyy muutamia eri malleja, yhtenä vaihtoehtona on AP9619 Network Managemet Card with enviroment monitoring. Kortin avulla upsiin saadaan ethernet liitäntä, jonka kautta sen tilaa voidaan seurata joko webhallinnan, SNMP1/3, jne. kautta. Kyseisessä korttimallissa on myös ympäristön monitorointi ominaisuus, mutta hallussani olevista korteista varsinainen anturi puuttui. Anturit (pelkkä lämpötila, saatavilla myös kosteusmittauksella) hankin erikseen, niin ikään ebaystä. AP9619-kortista löytyy lisäksi relelähtö, jota voidaan käyttää ilmoittamaan esimerkiksi akun vähäisestä varauksesta (kaikenkaikkiaan valittavissa on 7 upsin toimintaan, 4 kosteuteen, 4 lämpötilaan ja 2 ulkoiseen signaaliin liittyvää tilaa, joiden perusteella lähtökanava saadaan aktivoitua).

Ostin NMC-kortin käytettynä eBaysta hintaan 21,49$ + toimituskulut 18$. Euroina karvan päälle 30e. Ei paha hinta kortista, jonka uusmyynti hinta on noin 450€. Tosin kortti ei toimi uudemman version upseissa (SMT), eli näiden osalta tulee suunnata katse  AP9630/31 kortteihin. Uudenmallisen kortin hinta on niinikään noin 450€, eikä niitä käytettynäkään saa juuri halvemmalla. Vanhanmallisen upsin omistajalle kuitenkin ihan hyvä diili, jos siis haluaa kikkailla ja harrastaa. Normaalille kotikäyttäjälle tästä ei juurikaan ole mitään iloa, paitsi ehkä ilmoitukset sähkökatkoksista sähköpostiin…

Itse paketti tuli USA:sta hieman reilussa viikossa. Tuote oli hyvin pakattu ja mikä tärkeintä, tuote oli toimiva (yhteensä olen tilannut 3 korttia eri myyjiltä, kaikki ovat toimineet allakuvattujen toimenpiteiden jälkeen).

Käyttöönotto oli hieman tavanomaista mutkikkaampi, edellisen omistajan asetuksista johtuen. Tässä postauksessa käyn läpi vaiheittain ne toimenpiteet, joilla sain kortit käyttökuntoon. Muita mahdollisia tapoja kortin käyttöönottoon en tässä käy läpi.

 

NMC-kortin asentaminen UPS:iin:

Irroita upsi sähköverkosta sekä sammuta painamalla 0-näppäintä vähintään 5s ajan. Kun laite on sammunut (hiljentynyt ja pimentynyt), avaa SmartSlot suojakansi, sekä sujauta NMC-kortti sisälle (upsin tuulettimet lähtevät tässä yhteydessä jostain syystä päälle), sekä kiinnitetään paikalleen suojakannen ruuvien avulla. Kytke ethernet-kaapeli sekä sähköjohto ja käynnistä upsi virtapainikkeesta.

 

Sarjaporttikaapeli ja hyperterminal:

Seuraavaksi konfiguroidaan kortin asetukset. Tavanomainen sarjaporttikaapeli ei tähän tehtävään sovellu, sillä APC käyttää omanlaista johdinjärjestystä, vaikka muutoin kyseessä onkin tavanomainen RS232-liitäntä. Ethernet ei usein myöskään tule kysymykseen, sillä kortissa on todennäköisesti ihan muu kuin vakio IP-osoite käytössä. Eli käytämme siis sarjaporttia ja hyperterminaalia.

Jos sinulta ei löydy alkuperäistä APC 9400-0024C kaapelia, voi sellaisen rakentaa helposti itse. Alla kuva APC 940-0024C kaapelin kytkennästä.

Ota yhteys upsiin hyperteminalilla käyttäen seuraavia yhteysasetuksia: 2400 bps, 8 data bits, no parity, 1 stop bit, no flow control.

käyttäjätunnus: apc
salasana: apc

Todennäköisesti tässä vaiheessa huomaat, että oletus salasanat eivät toimikaan. Tämä johtuu siitä, että edellinen käyttäjä on vaihtanut salasanat joksikin ihan muuksi. Onneksi salasanat voi resetoida.

 

Salasanan väliaikainen resetointi:

Ota yhteys hyperterminalilla, paina tarvittaessa muutaman kerran enteriä jotta käyttäjätunnuksen kysely tulee esiin.

Tämän jälkeen paina NMC-kortin takana olevaa pientä reset-painiketta esimerkiksi auki avatulla klemmarilla. Ethernet-portin status valo alkaa vilkkumaan vuorotellen oranssin ja vihreän välillä.

Paina reset painiketta uudelleen kun valot vilkkuvat edellä kuvatulla tavalla, jolloin käyttäjätunnus ja salasana muuttuvat väliaikaisesti oletusarvoihin.

Paina enteriä hyperterminalin puolella niin monta kertaa että käyttäjätunnusta kysytään uudelleen. Syötä käyttäjätunnus ja salasana (apc/apc) kirjautuaksesi sisään.

Mene samantien muuttamaan käyttäjätunnus ja salasana, sillä oletuskäyttäjätunnukset ovat vain hetken voimassa ellei niitä muuta: System => User Manager => Administrator.

Jatkossa kirjautumiseen käytät määrittämiäsi tunnuksia.

 

Kortin tietojen resetointi ja IP-osoitteen määrittäminen:

Kun vihdoin pääset kirjautumaan sisälle, on ensimmäisenä syytä tehdä kortille täysresetti.

Edellinen resetointi nollasi vain salasanat (ja nekin vain väliaikaisesti). Kaikki muu tauhka edelliseltä käyttäjältä, kuten sähköpostiosoitteet, puhelinnumerot, palvelimien asetukset jne, eivät ole poistuneet. Näillä et tee mitään omassa ympäristössäsi ja pahimmassa tapuksessa upsisi tilatiedot lähteävät kortin edellisten omistajan ylläpitäjille. Tätä ei haluta, joten resetoi asetukset.

Kahlaa siis läpi seuraavat valikot resetoidaksesi asetukset: 3-System => 4-Tools => 2-Reset to dafaults

Restoinnin jälkeen määrittele IP-asetukset: 2-network => 1-tcp/ip.

Asetukset astuvat voimaan uloskirjautumisen jälkeen. Tämän jälkeen pääset upsin asetuksiin lähiverkon kautta internetselaimella, määrittämäsi IP osoitteen avulla.

 

NMC-kortin firmwaren päivittäminen:

Mikäli NMC-kortin ohjelmistoversio on vanha, suosittelen päivittämään sen viimeisimpään versioon. Omassa kortissani oli versio 2.6.4 kun uusin on 3.7.2 (päivittynyt 2.4.2010, uusia versioita ei enää julkaista tälle korttisarjalle).

Uusimman firmwaren saa ladattua APC:n nettisivujen kautta ilmaiseksi. Lataaminen vaatii kuintenkin sivustolle rekisteröitymisen.

AP9619 -kortin tapauksessa viimeisin versio on SFSUMX372, eli Network Management Card v3.7.2 Firmware for Smart-UPS with AP9617/8/9.

Lataa, pura ja käynnistä NMC Upgrade Tool (eli SFSUMX372 firmware tiedosto). Ohjelma kysyy ensin päivitettävän kohteen IP-osoitetta (syötä upsille antamasi IP-osoite), sitten käyttäjätunnusta ja lopuksi salasanaa. Tämän jälkeen päivitys alkaa ja kestää pari minuuttia.

Päivityksen jälkeen webhallintaan ei päässyt kirjautumaan. Tämä johtuu siitä että päivitys poistaa web-hallinnan käytöstä.  Ota yhteys upsiin telnetillä (tai hyperterminalilla sarjaportin kautta) ja kytke web-hallinta käyttöön. Tämän jälkeen voit alkaa tekemään tarvittavia säätöjä asetuksiin suoraan nettisivun kautta (kaiken pystyy sätämään kohdilleen myös telnetin/hyperterminalin kautta, mutta webhallinnassa asiat tapahtuvat hieman visuaalisemmin).

Päivityksen myötä webhallinan sivu koki aikamoisen ulkonäköuudistuksen ja olipa sinne tullut ilmeisesti jotain uusia ominaisuuksia ja bugikorjauksiakin.

4 thoughts on “APC SmartUPS SUA-sarjan upsien etävalvonta APC AP9619 SmartSlot laajennuskortilla

 1. hei Pasi,

  mielenkiintoista tietoa sinulla näillä sivuilla. Osuin tänne, kun itselleni sain SER kasasta pelastetun APC Smart UPS 2200XL laitteen ja etsin tietoa siitä. Onneksi siihen oli akutkin vaihdettu vuosi sitten. Syötin siihen 1.5kW kuorman ja tuntuu jaksavan sen kanssa 🙂

  Se mikä eriktyisesti kiinnostaa, on tuon UPS mallin sarjakaapeli. Onko toisella puolella (F) nastat 1-4 kiinni ainoastaan toisiinsa, vai muuannekin ? Täytyisi päästä UPS kiinni terminaalilla. Ainakin reset painike löytyy laitteen takaa. Vaikka smart slot network korttia siinä ei ole…

  Komentaako myös UPS yksittäisen työaseman Powerchute ohjelmistosta – sarjaportti kommunikaation avulla sulkuun ?

  testaan UPS laitteen ensin yhden PC kanssa. Jos tulevaisuus sitä vaatii, ehkä harkitsen verkko kortin ostoa.

  terv.
  -Timo, OH7HMS

 2. Hei,

  Sinullahan kävi todella hyvä tuuri kun noin tehokkaan laitteen löysit, ja vielä toimivana 🙂 Itsellänikin tässä ollut hakusessa vähän tehokkaampi malli, ulkoisella akkuliitännällä, mutta ostaen käy jo liikaa kukkarolle.

  Sarjakaapelin osalta kytkentä on tosiaan kuten kuvassa näkyy. Tuollaisen kaapelin värkkäilin itselleni ja sillä toiminut hyvin.

  Mikäli taas yrität tarjota tavanomaista 0-modeemi/sarjaliikenne kaapelia, niin saat kokea yllätyksen kun kytket sen kiinni. Sammuu koko upsi. Signalointi menee jotenkin ristiin, eli tämän takia UPS luulee että tietokoneelta tulee sammutuskomento ja siksi käy näin tms.

  Tuo verkkokortti on periaatteessa aika turha. Tokihan se mahdollistaa UPS:in asetusten graafisen muuttelun ja historiadatan tallennuksen. Tuota terminaalia en sen suuremmin ole käytellyt, mitä nyt nollannut kaikki asetukset, vaihtanut salasanan ja pistänyt verkko asetukset kuntoon. Muistelen että sieltä kyllä taitaa löytyä ihan samat tiedot kuin tuon verkkokortin kautta. Tosin saattoi olla niin että tuo kortti itsessään lisää liudan ominaisuuksia, jotka ilman korttia ei terminaalilla näy.

  Itsellä tosiaan vaan ihme tapa että kaikki mahdolliset värkit pitää saada lähiverkkoon kiinni, vaikka ominaisuudella ei oikeasti tekisi yhtään mitään 😉 Lähinnä oppimisen ja säätämisen ilosta näitä juttuja teen, mikäli työkiireiltäni ehdin.

 3. Tuossa verkkokortissa missä on lisäksi noi IO liitännät mahdollistaa itsessään kyllä kaikenlaista, jos vaan jaksaa viritellä. Sieltä saa ulos muistaakseni mm. alhaisen akun varoituksen, jonka voisi ulkoisen logiikan avulla viritellä esimerkiksi vähentämään kuormaan perässä. Ja oli siinä pari inputtia, jota voi muistaaksnei käyttää etäsammutukseen…

 4. Nyt on UPS kaapeli on rakennettu ja kommunikaatio UPS:iin päin toimii PowerChute Business edition v9.1.1 versiolla. Kokeilukoneen winXP vaati vanhemman version, uusimmista powerchutesta on XP tuki poistettu. Pitää vielä erikseen testata UPS alasajosekvenssit. Terminaaliohjelmalla ei saanut yhteyttä UPS laitteeseen. Portti on silti kunnossa kun Powerchute näyttää UPS statistiikkaa.

  -Timo K.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.