Aihearkisto: Sekalainen

Tascam Portacapture control:in tietoturva

Kuukausi takaperin tuli hankittua Tascam Portacapture X8 ääninauhuri, sekä AK-BT1 Bluetooth adapteri nauhurin ohjaamiseksi etänä.

Nauhuria voi ohjata normaalisti sen omalta kosketusnäytöltä, mutta näytön sisältö on mahdollista peilata puhelimeen Bluetoothin yli. Bluetoothia voi käyttää vaihtoehtoisesti Timecode tiedon välittämiseen. Yhtä aikaa molempia toimintoja ei voi käyttää.

Mutta varsinaiseen aiheeseen, eli tietoturvaan. Bluetoothin yli ei voi kuunnella audiota, mutta sen kautta voi ohjata nauhoituksen päälle/pois, muuttaa mikkien vahvistuksia, poistaa tallennettuja tiedostoja jne. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että kun puhelimen ja nauhurin välille luo yhteyden, ei sitä varmenneta mitenkään. Eli kuka tahansa, jonka puhelimessa on Portacapture Control -sovellus, voi ottaa yhteyden nauhuriin.

Ainoa rajoittava tekijä on yhtäaikaisten yhteyksien määrä, joka on onneksi yksi. Eli jos sinulla on yhteys nauhuriin auki, ei muita yhteyksiä ole mahdollista avata. Toisaalta mikäli tilassa on monia kymmeniä Bluetooth laitteita, olen huomannut, ettei yhteyden muodostaminen ole läpihuuto juttu. Tällöin on mahdollista, että joku muu saa ennen sinua yhteyden nauhuriin.

Nauhuri itsessään ei indikoi näytöllä mitenkään yhteyden avoimena oloa, ainoa merkki yhteydestä on Bluetooth moduulin vakaasti sinisenä palava valo (valo vilkkuu, kun yhteyttä ei ole). Näytön sivut vaihtuvat etänä ohjatessa, eli mikäli nauhuri alkaa tekemään ’omiaan’, on joku ulkopuolinen siinä kiinni.

Yhteys muodistetaan Connect-painiketta painamalla, jonka jälkeen avautuu nauhurin näkymä. Sama näkymä on nähtävillä nauhurin omalta näytöltä.

Toivottavasti tulevaisuudessa ohjelmistopäivityksessä lisätään parituskoodi, jotta kuka tahansa ei voi tuosta vain ottaa yhteyttä nauhuriin.

Vuosi 2017 on kohta takana, mitä jäi käteen?

Viimevuonna asetin tavoitteeksi julkaista keskimäärin yhden jutun viikossa, eli 52 kirjoitusta vuoden aikana. Valitettavasti olen jäänyt pahasti tästä tavoitteesta, en päässyt edes viimevuoden julkaisumäärään, joka oli 43. Vuoden 2017 aikana julkaisin lopulta 25 juttua, joista monet joulukuun aikana.

Vähentynyt julkaisujen määrä näkyy myös kävijämäärien hidastuneena kasvuna. Viimevuonna arvioimastani kävijämäärästä jäätiin lopulta noin 4000:lla. 35932 vierailijaa on kuitenkin hyvä saavutus, joka tarkoittaa 37% kasvua vuodentakaiseen verrattuna. Kuukausittainen kävijämäärä on trendin mukaisessa kasvusuunnassa, vaikka tämän vuoden lopulla S-ryhmän osuusmakuista kertova juttu ei aiheuttanutkaan yleisöryntäystä, kuten vuosi takaperin.

Merkittävin syy vähentyneisiin julkaisumääriin on ollut vapaa-ajan puute, tai oikeammin se, mihin asioihin sitä aikaa olen priorisoinut. Aiemmin minulla ei ollut juuri muita harrastuksia kuin työ ja kotiaskareet (joihin myös blogaus lukeutuu, säätämisen ohella). En käynyt koskaan juuri missään, elokuvissa kävin vain olohuoneessa, vaikka erittäin hyvä ja laadukas kotiteatteri onkin kyseessä.

Kuluva vuosi on ollut uuden oppimista ja heittäytysmistä uusien asioiden pariin, joka on ollut erittäin antoisaa ja mieltä avartavaa. Alkuvuodesta lähdin mukaan mieskaveritoimintaan, joka on useimpina viikkoina vienyt aina kokonaisen päivän, ja välillä keskellä viikkoakin on saattanut muutama tunti vierähtää. Tämä on ollut erittäin antoisaa ja opettavaista aikaa, ja elämäni ehkä merkityksellisin vuosi tähän mennessä. Mieskaveritoiminnan myötävaikutuksesta aloitin mm. geokätköilyn, olen innostunut käymään mm. teattereissa, sekä aloitin viulunsoiton opettelun. Viuluharjoittelu vie päivittäin 30-60 minuuttia, joten ei ihme, että vapaa-aika on ollut kortilla. Kuntosalilla käyn aamulla aikaisin, ennen töihin menoa, joten se korkeintaan syö yöunien määrää. Kuluvana vuonna päivät ovat olleet kuinkin hyvin täyteen ahdettuja erilaisten aktiviteettien muodossa. Tämä ei ole ollenkaan huono asia, kiva että elämään on tullut oikeaakin sisältöä.

Kuluva vuosi on ollut elämäni parasta aikaa, ehdottomasti. Se on tuonut mukanaan perspektiiviä elämään, avannut silmiäni niin lasten kuin työttömienkin arjen osalta. Todennäköisesti vapaa-ajan kiireet jatkuvat, ja blogin päivittäminen ei pysy sillä tahdilla jolla sitä haluaisin päivittää, mutta yritetään silti pitää tavoitteena 52 juttua ensivuoden aikana, ja kävijämääräksi 45000. Vuodentakaisessa blogauksessa sanoin, että työn alla olevia, eli luonnosvaiheessa olevia blogauksia on 30 kpl. Tällä hetkellä saldo näyttää 49 luonnosta, vaikka kuluneena vuotena tulikin 25 postausta julkaistua. Osa oli ihan uusia, osa oli luonnosten viimeistelyjä ja julkaisuja. Juttuaiheita siis riittäisi, aikaa ei niinkään. Eri asia olisi, mikäli blogaamien olisi täysipäiväsitä, jolloin tähän voisi keskittyä kunnolla. Mutta kukapa tällaisten jorinoiden kirjoittamisesta mitään minulle haluaisi maksaa. Täysin omakustanteisesti siis homma pyörii edelleen ja hyvä niin, pystyy jutut riippumattomina ja mielipiteet omina.

Hyvää uutta vuotta 2018 kaikille!

Sadas blogaus

Kiitokset kaikille blogini lukijoille. Kulunut vuosi on ollut mielenkiintoinen monessakin suhteessa.

Kuten jutun aihekin kertoo, tämä on sadas postaus. Vaikka vuosi onkin ollut mielenkiintoinen, en ota kantaa Sipilän tai hallituksen sekoiluihin, vaan omahyväisesti käsittelen blogini historiaa ja tilastoja.

Blogi on perustettu helmikuussa 2010, jolloin myös ensimmäinen postaus tapahtui. Kävijäseurannan sain aktivoitua vasta samaisen vuoden joulukuussa. Lisäksi oli noin 9 kuukauden mittainen pätkä, jolloin kävijäseuranta ei toiminut palvelinpään ongelman vuoksi vuosien 2013 ja 2014 vaihteessa. Ensimmäinen postaus käsitteli blogin perustamista, eli sitä kuinka idean toteuttamisessa kesti 10 vuotta. Vielä ei kuitenkaan juhlita tasavuosia, sillä blogi täyttää kohtapuolin vasta 7 vuotta, virstanpylväs sekin!

Aluksi blogin oli tarkoitus olla politiikkaan suuntautunut, piraattipuolue taustani takia. Olen kuitenkin enemmän puuhamies kuin poliitikko, tämän takia myös blogin aihesisältö on vahvasti tekniikkapainotteinen, ja politiikka puoli on käytännössä unohtunut kokonaan. Ehkä hyvä näin, jonninjoutavien valheellisten (olen tosin huono valehtelemaan) poliittisten jorinoiden sijaan pääsette lukeman pitkää ja raskasta jorinaa kaikista päähänpistosta, hankinnoista ja virityksistä. Toivottavasti tästä huolimatta viihdyt juttujeni parissa.

Julkaisen juttuja aina kun mahdollista, käytännössä tätä harrastusta rajoittaa päivätyö ja siihen sisältyvät ulkomaanmatkat, ja ennen kaikkea raha. Kaikki esittelemäni laitteet olen hankkinut itselleni päivittäiseen käyttöön, normaalilla hinnalla (joka usein kerrotaan jutun yhteydessä), ilman mitään tavanomaista suurempia tinkimisalennuksia. Blogin pitämisestä en vuorostaan saa mitään korvausta, sen pyörittäminen vie ajan lisäksi myös rahaa, palvelin- ja domain maksujen muodossa joka vuosi.

Jokainen blogin juttu on lähtenyt henkilökohtaisesta tarpeesta tai muutoin sydäntä lähellä olevasta asiasta. Lähes kaikki blogissa kerrotut korjausvinkit olen tehnyt omakätisesti ja täten todennut asiat käytännössä. Hammastahna juttu oli kaverini suorittama, mutta lopputuloksen prosessin toimivuudesta näin omin silmin ja täten kirjoitin aiheesta jutun, koska mielestäni tämä on aivan huikea Niksi Pirkka juttu, joka oikeasti toimii.

Kirjoittamani jutut ovat myös täysin riippumattomia, eli niiden sisältämää totuutta tai henkilökohtaista mielipidettä ei ole muokannut laitevalmistaja, jälleenmyyjä, painostus tai raha. Muutaman asian olen kuitenkin tehnyt pyynnöstä:

  • Talvirenkaiden turvallisuus jutun kirjoitin erään jälleenmyyjän pyynnöstä. Aihe oli vapaa, kunhan siihen liittyi auton renkaat. Jutun kirjoittamisesta luvattiin maksaa 100€. Tein myös täysin dedikoidun jutun talvirenkaiden tilaamisesta heidän kauttaan, mutta en sen julkaisemisen jälkeen ole saanut yhteyttä vastuuhenkilöön, enkä hänen varahenkilöön. Myöskään info-osoitteeseen lähettämääni yhteydenottoon kukaan ei vastannut. Eli rahaakaan ei ole näkynyt.
  • Ultraäänipesuri juttuun lisäsin vuorostaan erään laitejällenmyyjän pyynnöstä pari teknisistä ominaisuuksista kertovaa kohtaa, joiden olemassaolosta en ollut tietoinen (koskee joidenkin ultraäänipesurien ominaisuuksia/tekniikkaa). Näitä ominaisuuksia en ole päässyt kuitenkaan kokeilemaan käytännössä. Tästä lisäyksestä luvattiin myös pieni korvaus, mutta eipä siitäkään ole kuulunut mitään. Toisaalta enpä ole peräänkään kysellyt.

Juttuaiheita saa ehdotella, mutta jos teen vertailun esimerkiksi talvirenkaiden hankintapaikkojen hintaeroista, esittelen tulokset tasapuolisesti, ketään suosimatta. Tällaisissa jutuissa katson ainoastaan hintaa. Sivuston tai asiakaspalvelun toimivuuteen en ota kantaa, ennen kuin olen tilauksen tehnyt. Eli listan ensimmäiseksi pääsee halvimman hinnan perusteella. Ja jokainen listalla olija saa myös linkin sivuilleen, vaikka niiden poistamista rahaa vastaan onkin pyydetty. Linkkejä en ole poistanut, mutta en ole saanut rahaakaan.

Dedikoidun jutun saa ainoastaan kun teen hankinnan. Jutun taas kirjoitan omasta tahdostani, eli sen tekeminen/julkaiseminen ei maksa kenellekään yhtään mitään. Hankinnat ovat vuorostaan henkilökohtaisesta tarpeesta lähtöisin olevia. Jutun kirjoitan kokemusteni pohjalta. Hyvästä kokemuksesta saa kehuja, huonosta risuja. Helpot ja yksinkertaiset periaatteet.

Mikäli joku haluaa tarjota rahaa, se sopii, mutta edelliset periaatteet pätee edelleen. Käytännössä nämä periaatteet karkottaa vähäisetkin rahavirrat. Mutta tämä ei haittaa, sillä jutut teen omien tarpeiden mukaan, harrastemielellä. Tämän takia juttuja ilmestyy säännöllisen epäsäännöllisesti. Jos kuitenkin rahaa sattuisi jotain kautta joskus tulemaankin, se tuskin kiihdyttää julkaisutahtia niin pitkään kunnes blogaaminen on täysipäiväistä. Tätä tuskin tulee tapahtumaan, enkä sitä oikeastaan edes halua. Harrastaminen on silloin mukavaa kun se ei ole työtä. Mahdolliset saamani tulot ilmoitan verottajalle ja maksan niistä asiaankuuluvat verot, sekä teen kuluvähennykset joita sivuston pyörittämisestä aiheutuu. Kun ei ole ollut tuloja, en ole myöskään päässyt kulujani vähentämään.

Tämä juttu oli siis historian sadas postaus. 7 vuoden historiassa tämä tarkoittaa keskimäärin 14 juttua vuodessa, eli noin yhtä juttua kuukaudessa. Tosin julkaisutahti on ollut hyvin epätasaista. Alkuvaiheessa sain aikaan vain pari juttua vuoteen, kun taas kuluvana vuonna julkaisin 43 juttua.

Kulunut vuosi on monessakin suhteessa ollut historiallinen:

  • Se on ollut vuosi, jona olen julkaissut juttuja enemmän kuin koskaan aiemmin (43 kpl).
  • Se on ollut vuosi, joka on rikkonut päivittäiset kävijäennätykset kerta toisensa jälkeen, vuoden 2016 aktiivisin päivä oli 30 joulukuuta 319 näyttökerralla.
  • Joulukuussa kävijöitä on ollut kaikkein eniten aiempiin kuukausiin verrattuna. Joulukuussa oli 4895 näyttökertaa.
  • Suosituin artikkeli on ollut s-ryhmän vuoden 2016 osuusmaksusta kertova juttu. Aihe kiinnostanee näin vuoden lopussa, sillä tänään oli viimeinen päivä jolloin liittyminen piti tehdä, mikäli halusi ensivuonna saada osuusmaksun korot tililleen.
  • Lukijamäärän kasvun selittää julkaistujen juttujen määrä raju kasvu aiempiin vuosiin verrattuna, sekä tietysti se että kumulatiivisesti juttujen määrä kasvaa ajan kassa aina vain suuremmaksi, jolloin myös kohdeyleisö kasvaa hiljalleen suuremmaksi.

Julkaisu ja juttujen näyttökertamäärät selviää alla olevasta taulukosta.

VuosiKävijämääräKävijämäärän kasvuJulkaistut kirjoitukset
2010ei tilastoja5
20115783
20121468154 %8
2013243466 %4
20146215155 %24
201514749137 %13
20162632278 %43
Yhteensä51766100

Edellisen taulukon vuosikävijämääristä piirsin kuvaajan hahmottamaan kävijämäärän kasvua.

Koska jotakuta saattaa kiinnostaa myös kuukausikohtaiset luentakertamäärät, niin tein niistä vielä erillisen kuvaajan. Elokuu 2013 – Toukokuu 2014 välisen ajan lukemat on heitetty hatusta yleisen lukijamäärä trendiin suhteutettuna, sillä kyseisellä aikavälillä kävijäseuranta oli pois käytöstä.

Roskakommenttien määrä on niinkään ollut kaikkein aikojen suurinta. Blogin historiassa sivuille on saapunut yli 23000 roskakommenttia, julkaisuun on päätynyt 59 kommenttia. Roskaviestit ovat bottien kirjoittamia, epämääräistä mainosroskaa. Jokainen viesti käy läpi ennakkomoderoinnin, eli viesti ilmestyy vasta kun olen sen hyväksynyt julkaistavaksi. Tässä onkin työtä, sillä vain noin joka 400. viesti on aiheellinen. Viimeisen 6kk aikana roskaviestejä on saapunut reilu 2900 kpl.

Myös sivustolle epämääräisiä kirjautumis-/hakkerointiyrityksiä on tullut kohtalaisesti, pääasiassa Ukrainasta. Nämäkin tosin hiipuivat, oletettavasti sen seurauksena kun vaihdoin admin-kirjautumisnimen toiseksi.

Pyrin jatkossakin kirjoittamaan erikoisista, ja toivonmukaan mielenkiintoisista jutuista. Toivotaan että saan pidettyä julkaisutahdin vähintään samana kuin menneenä vuotena. Enempivähempi valmiita julkaisemattomia juttuja roikkuu blogialustassa tällä hetkellä 30 ja lisää tulee jatkuvasti lisää.

Hyvää uutta vuotta kaikille vanhoille ja uusille blogini lukijoille.

Moser ProfiLine Primat 1230 -hiustenleikkuukone

Oletko kyllästynyt huonosti hiusta leikkaaviin muovisiin halpis rimpuloihin? Itsellänikin oli tälläinen OBH Nordican valmistama leikkuri. Pään leikkaus sillä kesti varmaan 2 tuntia, tai siltä se ainakin on tuntunut. Vastaavia kokemuksia on varmasti monella muullakin. Välttämättä jokainen parinkympin leikkuri ei ole ihan surkea, mutta entäpä jos kotikäyttöön hankkisi parturikampaamoissakin käytetyn leikkurin? Joutuuko sellaisesta maksamaan itsensä kipeäksi ja saako rahoilleen lopulta vastinetta?

Tilasin Saksasta otsikossakin mainitun Moser ProfiLine Primat 1230 hiustenleikkuukoneen. Hintaa itse leikkurilla oli 63,90€, toimituskuluja tuli päälle 14,50€, eli yhteensä 78,40€. Hinta ei ole mitenkään kohtuuttoman suuri, suomen kaupoissa näkee myös tätä kalliimpia ja heppoisempia leikkureita.

Suomessa samaa leikkuria myy esimerkiksi Villikihara, hintaa 88€ + toimituskulut 4,95€, yhteensä 92,95€. Hintaero Saksan hyväksi ei ollut kuin 14,55€, mutta riittävä tekijä hankkia tuote muualta kuin Suomesta ja samalla tukea suomen talouskasvua.

Leikkuri tuli siistiin laatikkoon pakattuna, josta löytyi leikkurin lisäksi korotustallat pidemmän sängen aikaansaamiseksi (4.5 / 9mm), puhdistussudin sekä teräöljyn.

Moser 1230

Itse leikkuri on erittäin jämäkkä, painoa on kertynyt mukavat 620g, mutta ainakaan omaan käteen leikkuri ei tunnu liian painavalta (voisi olla vaikka hieman painavampikin, joskin laatu tuntuu kädessä nykyiselläkin painolla). Liitäntäjohto on todella reilun mittainen, 3 metriä, eikä se ole mitään ohutta kalustekaapelia vaan luottamusta herättävän paksu (tietokoneen virtajohdon paksuista). Leikkurissa on portaaton leikkuusyvyyden säätö (0.7 – 3mm), jonka saa halutessaan lukittua (7 asentoa) tai sitä voi käyttää leikkauksen aikana portaattomasti saaden hiusrajan katoamaan (vaatii paljon taitoa). Virtanappula on ’vanhanaikainen’ vipu, mutta eräittäin toimiva ja todennäköisesti myös kestävä.

Mitä taas hiusten leikkaamiseen tulee, niin leikkuri on todella hyvä, ellei ylivoimainen. Käyntiääni on hiljainen. Kovin monista leikkureista minulla ei ole kokemusta, mutta tästä ei vääntö lopu edes paksuja peltihiuksiani leikatessa. Leikkuri syö hiuksia ilman minkäänlaisia tarkertelua, hidastelua tai repimistä. Mikään kaikkein paras laite tämä ei ole rajausten tekemiseen, joten niitä varten on syytä hankkia jokin toinen laite kaveriksi (partakoneen rajain riittää itselleni).

Leikkuri on ollut kohta vuoden käytössä enkä ole katunut hankintaa kertaakaan. Yhtään huonoa puolta en ole löytänyt. Moser 1230:a voi pitää hiustenleikkuukoneiden referenssilaitteena, täyttä saksalaista laatua. Suosittelen lämpimästi.

Eihän siinä mennytkään kuin 10 vuotta,

blogin perustamisessa siis.

Tosiaan jo noin 10 vuotta sitten minulla oli mielessä perustaa kotisivuilleni nykyisin blogiksi kutsuttu sivusto. Erilaisia aiheita pyöri päässä tuon tuosta: huonosti käyttäytyvät autoilijat, postin toiminta jne. Välillähän tuo harmitti kun ”hyvältä” vaikuttavia aiheita jäi dokumentoimatta. Ehkä kaikkien kannalta oli parempi että sivut toteutuivat vasta 10 vuotta myöhemmin. En tosin lupaa että nyt perustetusta blogista tulisi sisällöltään yhtään sen parempaa, mutta juttujen aiheiden painopisteen olisi tarkoitus olla yhteiskunnallisissa asioissa –  eikä vain pelkästään omaa napaa koskevissa asioissa, joita alkuperäisessä blogissa olisin mitä todennäköisimmin käsitellyt.

Tämä oli ensimmäinen postaustaukseni, jonka lähetin alunperin puhelimen Android sovelluksen kautta.