Aihearkisto: Entisöinti

Lego -settinumeroiden selvittäminen

Kukapa ei olisi lapsena leikkinyt Legoilla. Ensin setti rakennettiin ohjeiden avulla, sitten pistetiin osiksi ja rakennettiin jotain ihan muuta. Vuosien varrella settejä kertyy enemmän ja enemmän, jolloin rakentelumahdollisuudet lisääntyvät. Samoin kasvaa irtonaisten osien määrä.

Legoihin liittyy paljon kaikenlaisia muistoja. Jokainen varmasti muistaa kuinka kipeältä tuntuu astua Legon päälle, tai kuinka imuri imaisi palan, jos toisenkin. Tai kun sopivaa palaa ei löytynyt, sellainen saatettiin ’tehdä’ rikkomalla isompi osa. Myös ohjeet saavat usein kyytiä, välillä niiden kadotessa iäisyyteen.

Puuttuvat / risat osat harmittivat lapsena, kuten kadonneet ohjeet. Settien mukana tuli varaosalistoja ja tilauskuponkeja, niitä ei kuitenkaan tullut tilattua – vaikka puuttuvia osia olikin. Samalla oli pieni pelko siitä, saisiko näitä puuttuvia osia enää tulevaisuudessa. Tai miten olisi ohjeiden laita. Alla kuvat varaosa ’katalogista’ sekä tilauskupongista.

80-luvulla ja 90-luvun alussa asiat olivat varsin toisin kuin nykyisin. Osapelko saattaisi olla totta, mikäli Internet ei olisi kehittynyt sellaiseksi kuin se on. Ja osin tämä pelko on edelleen olemassa, sillä Lego valmistaa osia vain määrällisen ajan – toisia pidemmän aikaa, toisia vain hetken. Tämä riippuu luonnollisesti siitä, käytetäänkö jotakin osaa vain yhdessä setissä, vai useammassa. Osat myös kehittyvät vuosien varrella, eli samaa osaa on voitu valmistaa erilaisilla muoteilla vuosien saatossa. Tämän takia tiettyjä osia ei välttämättä ole valmistettu enää kymmeniin vuosiin.

Internet tulee apuun

Settejä ei voi rakentaa ilman, että tietää mikä sarja on kyseessä, eikä niitä voi rakentaa ilman ohjeita saatikka ilman riittävää määrää oikeanlaisia osia. Onneksi kanssaharrastajat ovat tehneet suuren työn selvittäessään ja kartoittaessaan eri settien osat. Myös ohjeita on skannattu varsin kattavasti, joskin ohjeet ovat varsin hajallaan eri paikoissa. Joissain harvoissa tapauksissa ohjetta ei välttämättä ole saatavilla ollenkaan.

Settien tunnistamisen lähtökohdat

Mitä tehdä, jos miljoonalaatikossa on tuhansia ja taas tuhansia osia? Mistä voi tietää mitä settejä osista voi rakentaa? Jos ohjeet ovat tallella, niin tämä on se kaikkein paras tilanne. Mutta jos ohjeet puuttuvat, vaaditaan salapoliisityötä, joka voi olla hankalaakin.

Minulla oli useita pieniä legosettejä, joiden ohjeet olivat kadonneet. Tällöin ei auta kuin etsiä kaikki erikoisimmat osat. Tällaisia ovat kaikki palikat, joissa on painettuja kuvia, tai kuva on tarralla. Myös erilaiset kankaiset tuotteet, kuten liput, viitat yms. saattavat olla harvoissa seteissä käytössä. Myös minifiguurit ja mahdollinen rakennusalusta saattaa antaa vihiä mihin settiin ne kuuluvat. Joissain tapauksissa myös väri voi olla hyvin harvinainen tietyissä osissa.

Toki paljon on omasta muistista kiinni – olettaen että kyseessä on ne lapsuuden Legot, joilla leikit. Mikäli kyseessä on kasa jonkun toisen osia, niin silloin ei auta kuin kylmästi etsiä settejä, joissa kyseisiä erikoisosia osia on käytetty, kartoittaa mitä muita osia on ja päättää minkä setin osista lopulta rakentaa.

Erilaisia Lego-elementtejä on olemassa yli 3700. Eri värikombinaatiot huomioiden määrä nousee arvioiden mukaan 36000. [1] Mikään helppo tehtävä settien tunnistaminen pelkkien osien perusteella ei tule olemaan.

Settien tunnistaminen erikoisemmista osista

Tiedot eri seteistä ja osista löytyy bricklink -sivustolta. Mutta kuten aiemmin mainitsin, osia ja niiden variantteja on tuhoton määrä. Osan etsiminen klikkailemalla oli ainakin itselleni turhan vaikeaa. Helpompi oli käyttää googlen kuvahakua osaa kuvailevia hakusanoja käyttäen, jonka kautta osalle sai numeron ja edelleen pääsi kiinni eri setteihin, jossa kyseistä osaa käytetty.

Yksi tällainen osa oli 4864ap03. Käyttämääni hakusanaa en enää muista, mutta esim. ’lego yellow panel flash’ -sanoja käyttäen osan löytää, kun kuvahakua hieman selaa läpi.

Tämän osan osalta ei ollut vaikea päätellä mihin settiin se kuului, sillä tätä on käytetty tasan yhdessä setissä ikinä – vuonna 1989. Ja kun näin kuvan setistä numero 6671, muistin tämän sarjan oitis. Samalla kasasta löytyi muitakin tähän kuuluvia osia, kuten punaisia kaiteita. Kaikkea ei kuitenkaan löytynyt, vaan jouduin varaosaostoksille.

Settien tunnistaminen muistelemalla

Välillä setti ei sisällä mitään erikoisempia osia. Mutta hatara muistikuva eri seteistä on. Yksi tällainen oli sementtirekka. Tämän löysin niin ikään kuvahakua ja settiä kuvaavia hakusanoja käyttäen. Taaskaan en muista mitä hakusanoja alun perin käytin, mutta oikean tuloksen saa esim. ’lego cement mixer’ hakusanalla. Kun setin 6682 kuva tuli silmien eteen, muistin oitis tämän olevan se oikea.

Aina ei ole helppoa

Toisinaan oikeaa settiä piti hakea poissulkumenetelmällä. Jollekin osille saattoi löytyä kymmeniä eri settejä. Kun tämän yhdistää todella hatariin muistikuviin, ei monesti yksikään setti muistunut mieleen. Kun ilmeisimmät setit jätti kuvioista pois, jäljelle jäi usein vain muutama oikean aikakauden settejä. Tämän jälkeen muistin syövereitä kaivelemalla oikea löytyi. Joskus tämä tosin vaati parikin päivää miettimistä, sekä eri osien lähteiden etsimistä. Kun kaksi erikoisempaa kartoittavaa osaa osuu yhteen ja samaan settiin, niin viimeistään tällöin havahtuu, että tämän sen on pakko olla.

Yksi tällainen setti oli 6517. Tässä oli jopa kolme erikoisempaa osaa – 6153apb01, 3298p21, 6517stk01 – jotka kaikki viittasivat yhteen ja samaan settiin.Minulla ei tosin ollut minkäänlaista muistikuvaa, että tällaista settiä olisi ollut. Kaksi osista viittasi suoraan tähän, ja käytännössä kolmaskin, vaikka sitä käytettiin kaikkiaan seitsemässä setissä.

Paljon muistoja

Osia läpikäydessä ja sopivia settejä niille etsiessä, tuli paljon muistoja mieleen. Paljon sellaista, mikä oli ehtinyt jo unohtaa. Tämä oli miellyttävä matka vanhojen muisteluun.

Muistelut ja etenkään entisöintityö ei pääty tähän, vaan vielä on paljon jäljellä puuttuvien osien kartoittamisessa, tilaamisessa, pesemisessä, ohjeiden etsimisessä sekä kasaamisessa. Näistä lisää myöhemmissä kirjoituksissa, sillä aloituksesta tulikin varsin tuhti kirjoitus.

Lähteet:
[1] https://ts2.space/en/how-many-types-of-lego-pieces-are-there/#gsc.tab=0
[Osakuvat] www.bricklink.com