Aihearkisto: Musiikki

Orkesterisoittaminen, tuo yhteissoittelun huipentuma

Aloitin viulunsoiton opiskelun omatoimisesti syksyllä 2017. Opinnot Lahden musiikkiopistossa aloitin syksyllä 2018. Musiikinteoriatunneilla kävin 2020-2021, mutta kalenteripäällekkäisyyksien takia teoriatunnit joutuivat väistymään. Muutoin olisin jatkanut pidempäänkin teorian parissa.

Musiikkiopistolla liityin jousisorkesteri ryhmään 2022, samana syksynä aloitin Hauskoissa Sävelissä Viulun vinguttajat ja sellon sahaajat (VVSS) -ryhmässä. Soittotreenejä on täten kolmesti viikossa, 45min (yksityistunnit) + 90min (jousiorkesteri) + 60 min (VVSS). Hauskoissa sävelissä on lisäksi syys- ja kevätkonsertit (eri asia kuin jousiorkesteri), joihin olen osallistunut. Lisäksi molemmissa kouluissa on pienempiä esityksiä, joihin pääsee osallistumaan.

Vaikka viulu onkin hyvin monipuolinen soitin ja sopii musiikkiin kuin musiikkiin, niin pian alkaa kaipaamaan lisää. Yksinään soittelu on varsin yksinäistä, ihan kuten muillakin soittimilla. Kaksin soittaminen tuo mukanaan kummasti ulottuvuutta, mutta se vaatii oman opettelunsa. Orkesterisoittaminen se vasta jotain onkin, ja vaatii jälleen ihan uusia taitoja.

Huikeaa hommaa

Kevään 2024 orkesteriesitys oli tähänastisista huikein, kiitos erittäin hyvien soittajiemme. Itse olen keskinkertainen soittaja, mutta isossa ryhmässä soittaminen on voimaannuttavaa. Omat virheet siellä täällä ei kuulu isossa kuvassa, muut tukevat soittamistasi ja on siinä samalla sitä yhteenkuuluvuuden tunnettakin.

Esityksiä

Alla muutamia Hauskojen Sävelien orkesterin esityksiä kevään 2024 konsertista. Aloitan esittelyn päätöskappaleella, We are the champions, joka sai yli minuutin kestävät taputukset. Tämä kruunasi koko kevään kovan työn.

We are the champions

Koska emme olleet varautuneet encoreen, soitimme toistamiseen yleisön pyynnöstä Linnun. Tämä yllätyskäänne toi mukavan lisämausteen soittamiseen, ja tämän takia Lintu saikin erityspaikan sydämessäni. Alla oleva taltiointi on ensimmäiseltä esityskierrokselta, sillä tässä oli eniten kamerakulmia käytettävissä. Soitannallisesti molemmat esitykset olivat yhtä hyviä.

Lintu

Yksi asia mistä erityisesti pidän, on koulun ja opettajien kyky haalia kasaan monipuolisia kappaleita soitettavaksi ja esitettäväksi. Oma taitonsa tämäkin. Tämäkin Vanhoi poikii ilman viiksii, ei ole ihan tavanomainen versio Vanhojapoikia viiksekkäitä -kappaleesta.

Vanhoi poikii ilman viiksii

Beatles -sikermä koostui kolmesta kappaleesta, jossa keskimmäisessä oli peräti 36 tahtia taukoa, ja lopussa vain yksi pizzicato soitettavana. Siinä olikin laskemista, jotta pizzicato osui oikealle iskulle. Kappaleen nuotti on nähtävissä jutun otsikkokuvassa.

Beatles -sikermä

Tässä kevätkonsertissa taisi kaikki kappaleet olla entuudestaan tuttuja, mutta usein vastaan tulee täysin uusia tuttavuuksia. Sen lisäksi, että kappaleet ovat monipuolisia ja hyvin erilaisia, niin oli kappale uusi tuttavuus tai vanha tuttu, soittamisen näkökulmasta kaikki on uutta. Eri tyylilajeista, sävellajeista, tempoista ja tempovaihteluista oppii paljon. Soittamista oppii vain soittamalla, orkesterisoittaminen onkin ollut yksi kehittävimmistä harrastuksen osa-alueista.

Aladdin meddley koostui Beatlesin tapaan kolmesta kappaleesta, joista kaikki olivat entuudestaan tuttuja. Tosin 2/3-viulussa harvemmin pääsee soittamaan melodiaa, jolloin itse harjoittelukin on omalla tavalla hyvin vaikeaa, sillä omassa partsikkassa sellaisenaan soitettuna ei välttämättä ole mitään ’järkeä’. Vasta kun kappaletta soittaa koko orkesterin voimin, tulee omaankin soitantaan järkeä. Tämä onkin yksi orkesterisoittamisen tuomista haasteista.

Medley from Aladdin

Lisää kevätkonsertin 2024 taltiointeja löytyy koulun YouTube -sivuilta.

Huikeaa hommaa, toistamiseen

Aloita sinäkin uusi mukava harrastus! Voit lähteä harrastukseen mukaan pystymetsästä, eli tietämättä musiikista mitään. Minullekin tuli jotakuinkin täytenä yllätyksenä sävellajit, musiikin teoria, ja se kuinka paljon opettelua viulun soittaminen tosiasiallisesti vaatii. Ja jouduinpa opettelemaan nuottien lukemisenkin, eli ihan nollasta kaiken. Ainoa kosketus musiikkiin oli ala-asteen musiikkitunnilla, sekä armeijan kuorossa laulaminen, korvakuulolta.