Yaesu VX-8 käsiradiopuhelimessa on tolkuton määrä asetuksia ja muistipaikkoja. Laitteen pieni näyttö ja hieman epämääräinen käyttölogiikka ovat omiaan haittaamaan asetusten tekemistä.
Asetusten tekemistä helpottaa siihen varta vasten tehty ohjelma, mutta kaveriksi tarvitaan ohjelmointikaapeli. Vielä muutama vuosi sitten tällaisia kaapeleita ei löytynyt, joten sellainen piti tehdä itse, Yaesu:n valmisliitin johtoa käyttäen.
Rakentamani versio on sarjaporttiliitäntäinen. Myös USB liitäntäinen olisi mahdollista rakentaa, mutta koska kaapelilla oli kova tarve ja laatikosta löytyi sarjaporttiversioon osat suoraan, oli päätös helppo tehdä.
Osia kaapelin rakentamiseen tarvitaan vain muutama:
- 1kpl Yaesu CT-M11 -kaapeli
- 1kpl D9 naarasliitin
- 2kpl BC547C, NPN-transistori
- 1kpl 1N4148, diodi
- 4kpl 1 kohm 0.5W, vastus
- 1kpl 10 kohm 0.5W,vastus
Alla kytkentäkuva Yaesun kaapelista/liittimestä.
Ja tässä piirikaavio ohjelmointikaapelin kytkennästä.
Kaapeli on helppo kasata ja tarvittavat komponentit saa mahtumaan D9-liitinkotelon sisälle. Mitenkään tilavaksi tuota tilaa ei voi luonnehtia, vaan osien järjestystä saa hieman miettiä, jotta kaikki saa nätisti pakettiin. Huomaa, että kuvassa kaksi risteävää johdinta ei ole kytkettynä toisiinsa. Yhdyspisteet on osoitettu pallukoilla.
Alla muutama kuva valmiista kaapelista. Hieman ahdasta, joten ole tarkkana, ettei johtimet osu toisiinsa. Muuten seurauksena voi olla rikkinäinen sarjaportti tai radio.
Testataan lopuksi kaapelin toimivuus FTBVX8 -ohjelmalla, jonka hinta on 15$. Eli johto tietokoneeseen ja radioon kiinni. Käynnistetään radio painamalla yhtä aikaa FW ja virtanäppäintä. Radion näyttöön ilmestyy CLONE. Nyt voit valita ohjelmasta Read Radio, paina tämän jälkeen BAND-näppäintä ladataksesi radion nykyiset asetukset koneelle. Asetukset on hyvä tallentaa myös tietokoneelle myöhempää virittelyä / asetusten palauttamista silmällä pitäen. Kun olet muokannut asetukset mieleiseksi, käynnistä radio samalla tavalla uudelleen kuin aiemmin ja lähetä asetukset valitsemalla ohjelmasta Write Radio => BAND-näppäin radiossa. Ennen jokaisen yhteyden avaamista radio on siis käynnistettävä uudelleen.
Kytkentäkuvan piirtämiseen käytin nettiselaimessa toimivaa ilmaista piirto-ohjelmaa: http://www.digikey.com/schemeit#
Päivitetty 1.4.2021 – Kirjoituvirheitä
Tähän artikkeliin kommettina:
Radion merkki on kirjoitettu viidessä eri kohdassa virheellisesti ”Yeasu”, kun sen pitäisi olla ”Yaesu”, jossa muodossa se esiintyykin tällä sivulla ainakin kerran.
Seikkanahan tuo on erittäin vähäpätöinen, mutta tuli yksityiskohtana kuitenkin esiin.
Korjaa jos näet tarpoeelliseksi 🙂
73 de oh2glg
Kiitokset kommenteista. Korjasin tämän, ja pari muutakin pilkkuvirhettä.