Laajakaista yleispalveluna

Isoissa kaupungeissa nopeita internetyhteyksiä saa kohtuulliseen hintaan. Helsingissä Welho tarjoaa 200/10 Mbit/s yhteyttä hintaan 54,90 €/kk ja 10/1 Mbit/s yhteyden saa 24,90 €/kk. Laajakaistan nopeus ja saatavuus eivät ole ongelma kaupungeissa, toisin on kuitenkin harvemmin asutuilla alueilla, sillä operaattoreille tällaiset paikat eivät useimmiten ole taloudellisesti kannattavia.

Internet on Suomalaisille vuosi vuodelta yhtä tärkeämpi tietolähde ja asioiden hoitokanava. Useat palvelut, kuten pankkiasiointi ovat siirtynyt nettiin. Koska Internet koettiin yhtä tärkeäksi kuin vesi ja sähkö, määriteltiin myös se yleispalveluksi. Yleispalveluvelvoite tarkoittaa, että kaikissa Suomen vakituisesti asutuissa rakennuksissa on oltava mahdollisuus veteen, sähköön… ja nyt siis myös laajakaistayhteyteen.

Laajakaistan määritelmä ja minimivaatimus yleispalveluvelvollisuuden täyttämiseksi on vähintään 1 Mbits nopeudella toimiva yhteys.

Vanhempani asuvat Porlammilla, joka on osa Lapinjärven kuntaa. Lapinjärvi sijaitsee noin 100 km päässä Helsingistä itään, eli reilun tunnin ajomatkan päässä. Lapinjärvellä asuu noin 3000 henkilöä, joista Porlammilla vajaa 600. Kyse on siis pienestä maalaiskylästä.

Vanhemmillani on ollut syksystä 2002 lähtien Elisan ADSL yhteys. Alkuaikoina Elisa nosti ja laski yhteyden nopeutta ja hintaa muutamia kertoja. Nopeus vakiintui 512/256:ksi ja hinta 29e/kk. Nopeuteen nähden hinta oli suolainen, mutta vielä jotenkin siedettävä. Pari kuukautta sitten Elisa ilmoitti nostavansa yhteyden hintaa noin 70%:lla heinäkuun alusta lähtien. Uudeksi hinnaksi muodostui täten 49,00 €/kk, nopeuden pysyessä samana. Asiakassuhde Elisan kanssa päättyi tämän seurauksena heinäkuun alussa.

49 €/kk noin hitaasta yhteydestä on kohtuuton, etenkin kun yleispalvelulaki määrittelee 1M vähimmäisnopeuden. Elisa ei ole tarjonnut alueelle uusia ADSL-yhteyksiä muutamaan vuoteen, eikä sen enää tarvitsekaan, sillä Sonera on määritelty yleispalvelutarjoajaksi Lapinjärven alueella. Soneralta kesti kutienkin vuosia Elisan jälkeen saada oma ADSL-solmu pystyyn. Toisaalta Sonera yritti tehdä aikanaan kaikkensa, jotta Elisa ei olisi tunkenut sen alueelle. Markkinaoikeus kuitenkin oli toista mieltä ja nopeat yhteydet alueelle saatiin. Olen kuullut, että Elisa aikoo purkaa laitteensa pois, eikä ihme. Tuolla hinnoittelulla karkoitetaan viimeisetkin asiakkaat.

Hinnankorotus oli ainakin osittain seurausta Soneran johdinparivuokrien hinnankorotuksista. Hinnankorotus meni luonnollisesti asiakkaiden maksettavaksi, mutta olisiko Sonerakaan nostanut parivuokraa 20 e:llä/kk? Elisan uusi hinnoittelupolitiikka viittaa vahvasti siihen, että he  haluavat päästä eroon viimeisistäkin asiakkaistaan.

Onneksi alueella on kuitenkin Sonera, vaikka en siitä operaattorina erityisemmin pidäkään. Soneralta saa 24kk määräaikaisella sopimuksella 8/1M yhteyden 30e/kk. Nopeus alkaa olla kohtuullinen ja hintakin sidettävä, vaikka vanhempieni nettikäyttöön sovelutuisi paljon hitaampikin yhteys. Mikäli alueella olisi 3G-verkko, riittäisi se satunnaiseen nettisuffailuun hyvin.

Päivitys: Kesällä 2011 Saunalahden verkosta löytyi 3G ja HSPA signaalit, mutta käytössä on ainakin toistaiseksi Soneran ADSL.

Monella alueella tilanne on Porlammiakin huonompi. Useimmiten vaihtoehtona on Soneran langaton @450 tai mobiililaajakaista. Näiden teoreettinen maksiminopeus on 1M, nopeuden jäädessä useimmiten alle puoleen, viiveet ovat kiinteää yhteyttä huomattavsti suuremmat, hinta 50e/kk ja kaiken kukkuraksi päälle on lätkäisty 3Gt/kk siirtoraja, jonka ylittävältä osalta joutuu maksamaan 10e/Gt. Jo vähäisellä mobiilikäytöllä minulla kuluu lähes 1Gt/kk, ja jos kytken puhelimen tietokoneeseen, niin päivässä saa liikkumaan helposti parisataa megaa tekemättä juuri mitään muuta kuin surffaamalla netissä.

One thought on “Laajakaista yleispalveluna

  1. Sonerahan on todellinen ongelmapesä, kaikessa häiriöitä jatkuvasti milloin ei DNS palvelimet toimi, milloin ei koko yhteys ollenkaan…

    Toivottavasti tulee kuitenkin edistystä asiassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.