Aihearkisto: Windows

Windows 10:n hankkiminen

Vanhempien tietokone sanoi työsopimuksensa irti. Siinä oli käytössä Windows 7 Pro, mutta uuden raudan myötä päätin tehdä jotain radikaalia ja hankkia tilalle Windows 10 Pro:n. Tämä siitä huolimatta, että olen vannonut, että ellei Windows 7:n jälkeen tule jotain parempaa, jää se viimeiseksi Windowsiksi. Tämä oli kuitenkin vanhempieni kone, joten lupausta ei ole rikottu, ainakaan toistaiseksi.

Lisenssin hankkiminen

Eräässä aiemmassa jutussa olen maininnut allkeyshop.com:in, jonka kautta saa etsittyä edullisia lisenssejä. Sen kautta olen hankkinut menestyksekkäästi kahteen kertaan Norton Security -virustorjunta ohjelmiston sekä Windows 7 Pro -käyttöjärjestelmän. Tuttuun tapaan suuntasin etsimään edullista lisenssiä allkeyshop.com:in kautta, sillä suomessa Win 10 Pro:n OEM versio kustantaa noin 190€ ja normaali versio 260€.

OEM ja normaaliversion ero on siinä, että OEM lukittuu toimimaan yhdelle koneelle, kun normaalin version voi poistamisen jälkeen asentaa toiselle koneelle. OEM ei myöskään tarjoa Microsoftin puhelintukea, eikä sitä voi käyttää aiemman Windows version päivittämiseen (=vaatii aina uudelleenasennuksen). Muutoin versiot ovat täysin identtisiä keskenään. Hinnassa on toki pieni ero, OEM kustantaa psngames.org:ssa 13,98€, normaali vuorostaan 24,99€. Päädyin jälkimmäiseen, koska rauta vanhenee nopeammin kuin softa.

Kaupaksi valikoitui siis psngames.org, joka lupasi toimittaa asennuskoodin välittömästi. Maksutapahtuma oli PayPalilla nopeaa ja mutkatonta, koodi lävähti näyttöruutuun saman tien maksutapahtuman päätyttyä. Koodi toimitettiin myös sähköpostiin.

Lisenssikoodi on kuitenkin vain puolet, sillä ilman asennusmediaa koodilla ei tee mitään.

Asennusmedian hankkiminen

Piratebayn ja muiden vastaavien palveluiden kautta saisi todennäköisesti tarvittavan asennusmedian, mutta kielivaihtoehdot voivat olla rajalliset. Lisäksi nämä voivat sisältää viruksia, tai mediassa voi olla syystä tai toisesta virheitä. Onneksi Microsoft on herännyt tähän päivään ja asennusmedioita saa ladattua heidän sivuiltaan, ilman mitään kommervenkkeja.

Windows 10:n asennusmedian saa siis ladattua suoraan Microsoftilta, käyttäen Media Creation Tool:ia. Tällä työkalulla saa ladattua haluamansa Windows 10:n version koneelle, joko päivittämällä ko. kone suoraan, tai luomalla asennusmedia (ISO-tiedosto, USB-asennusmedian luominen). Asennuskielen saa valita vapaasti. Latausohjelman kieli määräytyy olemassa olevan käyttöjärjestelmän kielen mukaan (vanhempien koneessa suomi, työkoneessa englanti, josta kuvakaappaus otettu).

Microsoftin työkalu ei kuitenkaan tunnistanut SanDisk Cruzer Force 64GB USB-muistia muistitikuksi, joten latasin ISO-tiedoston ja loin muistitikusta Rufuksen avulla asennusmedian. Tämän jälkeen asennus sujui leikiten, nopeasti ja vaivattomasti.

Syötin ostamani lisenssikoodin Windowsin sitä kysyessä ja aktivointi meni ilman ongelmia läpi.

Tokihan tässä tavassa joutui näkemään hieman vaivaa, mutta mielestäni pieni vaiva ei ole pahitteeksi, kun säästö on noin 235€. Samalla rahalla saikin itseasiassa ostettua prosessorin, emolevyn ja DVD-aseman. Eli lopulta ”maksettavaksi” jäi vain teholähde ja muisti. Kotelo löytyi ennestään. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot!

Ensivaikutelmat

Onhan 10:ssä paljon eroa, ensimmäisenä silmään pistää musta käynnistä palkki, sekä omituinen käynnistä valikko. Kopiointi/siirto ikkunaan on tullut siirron pysäytys niin että voi jatkaa siitä mihin jäi, nyt myös siirrot ryhmittyvät yhteen ikkunaan monen ikkunan sijasta, jonka lisäksi mukana on myös siirtonopeudesta kertova trendiviiva. Aluksi oudokseltaan hieman opettelua vaativaa, mutta suhteellisen nopeasti lähti homma sujumaan. Kun käynnistä valikon tunkkasi tutumman näköiseksi, helpottui käyttö entisestään. Myös käynnistyminen on salaman nopeaa, osin varmasti uuden tehokkaamman prosessorin ja SSD levyn takia, mutta 10 on toisaalta tehty myös muutoinkin nopeammin buuttaavaksi.

Windows 10:n käynnistävalikko uuteen uskoon Classic Start Menun avulla

Windows 10:n ulkoasu poikkeaa Windows 7:sta merkittävästi, jolla on vaikutusta käytettävyyteen. Uudesta ulkoasusta ja käyttöliittymästä joko pitää, tai sitten ei. Itse olen tykästynyt vanhaan käynnistä valikon ulkoasuun ja sellaiseksi sen halusin muuttaa myös vanhempieni takia, joille uusi kone on tulossa.

Microsoft ei kuitenkaan tarjoa käynnistä valikon muokkaamiseen mitään kättä pidempää, ei teemoja, ei työkaluja. Onneksi netti on täynnä ystävällisiä ihmisiä, jotka ovat nähneet vaivaa, jotta me muut pääsisimme hieman helpommalla. Yksi tällainen on Ivo Beltchev:in luoma Classic Shell, jolla saa perinteisen näköisen käynnistä valikon (Classic Start Menu) käyttöön. Tämän työkalun avulla käynnistysvalikon muokkaaminen haluamakseen käy vaivattomasti, joskin englanninkielen osaaminen helpottaa.

Asennuksen jälkeen käynnistä valikon ulkoasun asetuksia pääsee säätämään käynnistä napin päällä painamalla oikeanpuoleista hiiren painiketta ja valitsemalla Asetukset.

Asetusnäkymästä on saatavilla kaksi versiota, suppea ja laaja. Suppeassa näkymässä pääsee muokkaamaan ainoastaan käynnistä valikkoa, kun taas laajassa näkymässä voi säätää paljon enemmän ja yksityiskohtaisemmin, kuten alapalkin kuvakekokoa, läpinäkyvyyttä, väriä jne.

Alla kaksi esimerkkiä ulkoasuista, joita löytyy tukku lisää, ja joita voi muokata mielin määrin mieleisekseen. Pikaisen säädön ja virittelyn myötä päädyin oikeanpuoleiseen ratkaisuun. Saa nähdä mihin ajan kanssa tuo valikko muodostuu, vai jääkö nykyiselleen.

MMOGA – Edulliset lisenssit

Ostaisitko ohjelmat laillisesti piratoinnin sijaan jos tuotteiden hinnat olisivat edullisemmat? Vastaus tähän kysymykseen riippunee elämäntilanteesta sekä siitä mitä on tottunut käyttämään. Vaihtoehtona on aina Linux, mutta mikäli käyttäjä on tottunut Windows maailmaan eikä halua vaihtaa esimerkiksi yhtä helppokäyttöiseen Ubuntuun niin silloin valinta on selvä.

Jos haluaa ns. huoletonta elämää, on turvallisin vaihtoehto pysytellä laillisissa vaihtoehdoissa. Tällöin voi olla varma ettei Windows heitä itseään ainakaan lisenssin takia juntturaan tai virustorjunta lakkaa toimimasta.

Windows 7 Pro:n OEM lisenssi suomessa maksaa noin 170€. Norton Security Delux 5:lle laitteelle vuodeksi maksaa noin 75€. Aika kallista. Alussa puhuin edullisemmista hinnoista, mutta mistä ja miten, ja kuinka paljon edullisemmin nämä tuotteet sitten voi saada?

Netti on pullollaan kaikenlaisia hintahakukoneita joita kannattaa aina hyödyntää ostaessaan oikeastaan mitä tahansa. Näin saa kohtalaisen hyvän kuvan siitä vedätetäänkö kuluttajaa suomalaisissa kaupoissa ja kuinka paljon.

Yksi käyttämistäni hintahakukoneista on Allkeyshop.com. Sen kautta löytyvät edullisimmat latauslisenssikoodit useille peleille niin PC (Steam/Uplay/Origin), Nintendo (3DS/Wii U), Playstation (3/4) kuin Xbox (360/One) alustoille. En ole kuitenkaan käyttänyt sitä pelien ostamiseen, vaan ohjelmistolisenssien hankkimiseen.

Ohjelmistolisenssien tarjonta on tosin hyvin suppeaa peleihin verrattuna, mutta käyttöjärjestelmistä löytyvät Windows 7 Home/Pro / 8.1 Pro / 10 Home/Pro ( 32/64bit versiot), toimisto-ohjelmista Office 2013/2016 (home/student, home/business versiot) ja virustorjuntaohjelmista AVG, G Data, Kaspersky, McAfee, Trend Micro ja Norton.

Olen etsinyt edullisimman kaupan Allkeyshopin avulla ja päätynyt lopulta hankkimaan lisenssit MMOGA:sta. Olen hankkinut sitä kautta onnistuneesti Windows 7 Pro ja Norton Antivirus lisenssit (2 hankintakertaa). Mutta mitä nämä sitten tulivat kustantamaan? Windows 7 Pro irtoaa 15,99€ ja Norton security 2016 Deluxe 5 käyttäjää/vuosi hinnalla 27,99€. Etenkin käyttöjärjestelmän osalta hintaero on valtaisa, mutta ei virustorjunnan hintaerokaan voi vähätellä.

mmoga

Edullisen hinnan selittää median ja paketoinnin puute, sekä valtavan suuret lisenssien hankintamäärät, jonka seurauksena lisenssejä voi myydä edullisesti. Lataus/lisenssikoodi toimitetaan tyypillisesti 5-10min kuluttua sähköpostiin tilauksesta. Sähköspotin mukana tulee lisenssikoodin ohella ohjeet miten ja mistä lataus suoritetaan. Kaikki ohjeet on luonnollisesti englanninkielellä. Lisäksi tuotteiden hankkimiseksi tarvitsee luottokortin.

Vastaavia lisenssikauppoja löytyy myös suomesta, esimerkiksi halvathinnat.com. Hinnat eivät ole kovinkaan paljoa kalliimmat MMOGA:aan verrattuna, tällä pienellä lisähinnalla saa suomenkieliset nettisivut, asioinnin ja asiakaspalvelun. Halvathinnat.com -sivustoa en ole koskaan aiemmin käyttänyt, joten sen toimivuudesta ja luotettavuudesta en osaa sanoa mitään. MMOGA on toiminut varmasti ja luotettavasti jokaisella kerralla kun sieltä lisenssejä olen hankkinut.

Windows ohjelman palauttaminen kuvaruudun ulkopuolelta

Toisinaan käy niin, että käynnistetty Windows ohjelma avautuu toiseen näyttöön, vaikka kytkettynä ei olekaan ulkoista näyttöä juuri sillä hetkellä. Mikäli lähettyvillä ei ole ulkoista näyttöä, voi esimerkiksi työreissulla työt keskeytyä kokonaan. Paitsi jos on tietoinen että ongeman saa ratkaistua ilman ulkoista näyttöä, näppäinoikoteillä.

Palautus tapahtuu näin:
1. Valitse ALT + TAB -näppäinyhdistelmällä ohjelma joka on kadonnut (ikkuna tulee aktiiviseski, vaikkei tulekaan esiin)
2. ALT + välilyönti -näppäinyhdistelmällä saat auki alla näkyvän valikon (ei välttämättä tule näkyviin, vaikka onkin auki)

3. Paina R -kirjainta poistaaksesi ohjelma kokoruudun tilasta
4. Paina uudelleen ALT + välilyönti
5. Paina M-kirjainta valitaksesi ohjelman siirtotilaan
6. Nuolinäppäimillä saat siirrettyä ohjelman näkyviin
7. Enter-näppäimellä hyväksyt uuden sijainnin

Suomenkielisessä Windowsissa näppäinoikotiet saattavat olla eri kirjaimien takana.

Edellinen ohje toimii myös Windows 7:ssa, mutta siinä saman pystyy tekemään hieman yksinkertaisemminkin:
1. Valitse ALT + TAB -näppäinyhdistelmällä ohjelma joka on kadonnut
2. Windows näppäin + nuolinäppäimillä ikkunan siirto