Retro
PC ja teini-iän pelit
by Pasi Vähämartti on maalis.25, 2016, under Retro
Viimeisenä laitteistokehityksessä tuli PC. Vuosien varrella PC:t ovat kehittyneet huimasti ja täten myös monenlaista rautaa on pöydältä löytynyt. Ensimmäinen kone oli muistaakseni Pentium 75MHz, sittemmin oli 200MHz, 1GHz AMD:tä jne. Koskaan minulla ei kuitenkaan ole ollut viimeisintä huutoa ollutta pelikonetta, vaikka 3D-näytönohjain joskus tulikin hankittua ja koneeni oli kulmakunnan nopein lyhyen hetken.
Viimeaikaiset tietokoneet ovat olleet sellaisia nuhapumppuja ettei niillä pelaa mitään nettisivuilla pyörivää peliä kummempaa. Pelaamiset on pitkälti pelattu työlämän kiireiden ja kiinostuksen kohteiden muuttumisen myötä. Joskus tulee PlayStation 3:lla pelattua GT5:sta, tosin sekin ilo jäi lyhyeen kun pleikasta hajosi laseri pian pelin hankkimisen jälkeen. Laserin tosin sain vaihdettua ja taas toimii, pelata en kuitenkaan ole ehtinyt. Laserin vaihto-ohjeet tulevat lähitulevaisuudessa sivuilleni 😉
Käyttöjärjestelminä PC koneissa minulla on ollut DOS, Windows 3.11, Windows 95 ja sitärataa. Myös OS/2 Warp ja eri Linux versiot ovat vuosien varrella ollut kokeilussa. Pelejä olen pelaillut kuitenkin pääasiassa vain DOS alustalla, vain jotkin pelit ovat pyörineet Windowsin päällä.
PC oli jo sellaista aikakautta jossa useimat pelit tuli ostettua kaupasta. Vuosien varrella ostettuja pelejä siunaantui noin 40kpl verran, hintaa peleillä oli 300-360mk/kpl, eli huomattavan kalliita. Toki pelit maksavat tänäpäivänä euroissa jotakuinkin saman verran, mutta rahan arvo itsessään on muuttunut huomattavasti, sen lisäksi että pelejä tuli ostettua kesätyörahoilla jolloin palkka oli luokkaa 1500mk/kk.
Alle olen listaillut teini-iän hittipelejä. Missään parhausjärjestyksessä nämäkään eivät ole, mutta koska asiat kehittyivät nopeasti vuosien varrella, pelejä on hieman järjestelty iän mukaan, eli alussa on graafisesti kehittymättömämpiä pelejä, loppua kohden parantuen.
1. Slicks ’n’ Slide
2. Day of the Tentacle
3. Sam & Max: Hit the Road
4. Settlers 1
5. Slipstream 5000
6. Hioctane
7. Settlers 2
8. SimTower
9. Crusader: No Remorse
10. Crusader: No Regret
11. Duke Nukem 3D
12. Heretic
13. Doom
14. Doom 2
15. Jagged Alliance
16. War Craft 1
17. Heroes of Might and Magic 2
18. SimCity 2000
19. Warcraft 2
20. Death Rally
21. Ignition
22. Quake 1
23. Leisure Suit Larry 6
24. Magic Carpet
25. Steel Panthers
26. Apache Longbow
27. Command & Conquer
28. Command & Conquer: Red Alert
29. Jagged Alliance 2
30. Quake 2
31. Warcraft 3
32. Quake 3
33. Command & Conquer: Tiberian Sun
Amiga 500 ja nuoruuden pelit
by Pasi Vähämartti on maalis.19, 2016, under Retro
Comodore 64:n jälkeen tuli jonkinlaisena luonnollisena jatkumona Amiga 500. Sekä grafiikka että äänet olivat parantuneet merkittävästi, joten pelaaminen oli yhtä juhlaa.
Yksikään Amigan peli ei ollut ns. aito, vaan kaikki olivat kopioiden kopioita. Näin oli myös Commodore 64:n kohdalla. Tuolloin ei ollut mitään käsitystä mistä pelit tulivat (että joku on ne tehnyt) tai että niitä olisi voinut ylipäätään ostaa mistään (ei ollut nettiä tai lehtiä joista olisi voinut katsoa mainoksia). Kivan pelin sai aina kopioitua kaverilta, riitti että oli tyhjä levyke. Nykypäivänä tätä kutsutaan pirastimiksi, tulloin ei kuitenkaan ollut mitään käsitystä siitä että pelien kopiointi olisi ollut jotenkin väärin, vaan sitä tekivät kaikki ja se oli täysin arkipäivästä ja normaalia. Joten ei ole ihme että vastaava toiminta tuntuu enempivähempi hyväksyttävältä myös 2000-luvulla.
Monella kaverilla ensimmäisenä koneena oli 8 bit Nintendo, tai Amiga päivittyi siihen. Itselläni Amiga päivittyi suoraan PC:hen ja konsolivaihe jäi minulta kokonaan väliin, vaikka vierestä olen seurannutkin niillä pelaamista. Toki myöhemmässä vaiheessa on vähän tullut kokeiltua PlayStation 1, 2 ja 3 laitteita. PS3 on tosin ollut pääasiassa leffapyörittimenä ja pelaaminen sillä on jäänyt kolmeen peliin, josta vain GT5 on ostettu (kaksi muuta sai ilmaiseksi PS verkon hakkeroinnista johtuneen kaatumisen takia).
Jälleen kerran pelit eivät ole missään parhausjärjestyksessä. Tässä on lueteltuna vain osa peleistä joita nuoruusvuosina tuli pelattua. Pelit herättävät muistoja mieleen, oi niitä vanhoja hyviä aikoja.
1. Nort & South
2. Cabal
3. Moonstone
4. Battle Chess
5. Superfrog
6. Monkey Island 2
7. Persian Gulf Inferno
8. Street Rod
9. Prince of Persia
10. The Blues Brothers
11. Super Cars 2
12. Flashback
13. Desert Strike
14. Wings of Fury
15. Pinball Dreams
16. Speedball 2
17. Lemmings
18. Mega lo Mania
19. Cannon Fodder
20. Another World
Commodore 64 ja lapsuuden pelit
by Pasi Vähämartti on helmi.14, 2015, under Retro
Commodore 64 oli ensimmäinen tietokone meidän taloudessa, täten se oli myös osa lapsuuttani ja on jäänyt ikimuistoisesti mieleen. Valitettavasti tämä, kuten myös Amiga 500, tuli myytyä kun ne olivat pölyttyneet pitkän aikaa ”parempien” laitteiden tullessa tilalle (PC). Näin myöhemmällä iällä on tullut harmiteltua C64:stä luopumista. Ehkäpä joskus huuto.net:stä tai jostain muualta se tulee vielä hankittua uudelleen.
Pelit on edelleen elävästi mielessä, mutta niiden nimet ovat kadoksissa. Onneksi vanhojen pelien pelaamista voi katsella youtuben kautta ja täten verestään muistia peliäänien ja grafiikan osalta. Samalla saa pelien nimetkin selville. Toki emulaattoreiden avulla näitä pelejä pääsee pelaamaankin, joten muiden pelaamisen katseluun ei tarvitse tyytyä.
Alla on listattu muutamia pelejä joita tuli tahkottua päivästä toiseen. Pelit eivät ole missään parhausjärjestyksessä, ne ovat kuitenkin sellaisia pelejät jotka erityisesti ovat jääneet mieleen.
Myös monia muita pelejä muistuu mieleen, ne eivät kuitenkaan ole tähän hall of fame listaukseen pääseet. Toisaalta on vielä muutamia pelejä jotka muistan ja jotka haluan ehdottomasti lisätä tähän listaukseen. Valitettavasti näiden pelivideot eivät ole vielä osuneet kohdalle.
1. Boulder Dash
2. Wizard of Wor
3. Space Taxi
4. Donald Duck´s Playground
5. Pitfall 2
6. Super Pipeline
7. Blue Max
8. Choplifter
9. Raid on Bungeling Bay
10. Pitstop 2
11. Slamball
12. Up N Down
13. Lazy Jones
14. River Raid
15. Tapper
16. Staff of Karnath
17. Pac-Man
18. Spy Hunter
19. Gateway To Apshai
20. Donkey Kong
21. Shamus
22. Snoopy