Aihearkisto: Riistakamera

Uovision UM595-2G SMS 12MP riistakameran sähköpostiasetukset

Pitkästä aikaa sain käsiini riistakameran, johon piti laittaa kuvien lähettäminen sähköpostitse toimintaan.

Sähköpostin kannalta asetuksia ei ole kovinkaan montaa, kuten ei ole GPRS asetusten osaltakaan. Tästä huolimatta, jälleen kerran, toimintaan saattaminen oli uskomattoman työlästä.

Ensin yritin käyttää valmistajan toimittamia asetuksia (joiden piti varmuudella toimia), eli maakohtaisia operaattori ja sähköposti asetuksia. Vähemmän yllättäen nämä eivät toimineet.

Paria tuntia myöhemmin…. ratkaisu löytyi.

Alla on esitetty kaikki asetukset, joita käytin. Kaikki eivät liity yhteyteen tai sähköpostin lähettämisen onnistumiseen suoraan. Alla on käyty asetukset läpi, joihin olen koskenut oletusasetuksiin verrattuna.

Yleisasetukset

Send Mode: Instant / 99. Lähettää kuvan heti ottamisen jälkeen, vuorokaudessa lähettää enintään 99 kuvaa. 0 = ei rajaa.

Send Via: GPRS. Lähettää kuvan käyttäen datayhteyttä.

Email Set: Sähköpostipalvelimen asetukset, nämä käydään tarkemmin läpi seuraavassa kappaleessa, sähköpostiasetukset.

Operator Parameter: Customer / Customer1. Operaattoriasetukset, nämä käydään tarkemmin läpi sähköpostiasetusten jälkeen, kohdassa Operaattoriasetukset.

Send To: Email. Lähettää kuvat sähköpostitse, osoitteet määritellään Recipients / Email -kohdassa.

Recipients: Email. Tässä kentässä voidaan määritellä enintään neljän vastaanottajan sähköpostiosoitteet, osoitteet erotetaan toisistaan puolipilkulla => ;

Max Size: 120 KB. Määrittää lähetettävän kuvan koon. Kameran muistikortille jää asetusten mukainen (esim. 12 Mpix) kuva talteen, joten sähköpostin kuvanlaadulla sinällään ei ole väliä. Isomman tiedoston lähettäminen kestää pidempään (=kuluttaa enemmän akkua).

Path: Tähän määritellään riistakameran muistikortin juurihakemisto. Minun tapauksessa USB kaapelilla liitetty riistakamera näkyi F-asemana. Tähän pitää ehdottomasti määritellä juurihakemisto, eikä GSM asetuskansiota, joka sinällään vaikuttaisi järkevältä valinalta, koska kyseinen kansio sisältää saman asetustiedoston, jota ollaan juuri luomassa, mutta ei.

Sähköpostiasetukset

Select Email: Other. Tämä asetus mahdollistaa laajimmat sähköpostiasetusten muokkausmahdollisuudet.

Email: Tähän määritellään autentikoivan sähköpostipalvelimen käyttäjätunnus, usein sähköpostiosoite.

Password: Tähän määritellään edellisen sähköpostitilin salasana

SMTP Server: Lähtevän postin palvelimen osoite, esimerkiksi gmaililla smtp.gmail.com

Secure Type: SSL/TLS. Tämä asetus riippuu käyttämästäsi sähköpostipalvelimesta, esimerkiksi gmaililla SSL/TLS.

SMTP Port: 465. Tämä riippuu niin ikään käyttämästäsi sähköpostipalvelimesta, esimerkiksi gmaililla 465. Portti on tyypillisesti 465 tai 587.

Operaattoriasetukset

MMS asetuksilla ei pitäisi olla mitään vaikutusta GPRS yhteyteen, joten ne voinee jättää pois. Koska ne eivät mitään haittaakaan, annoin niiden olla. Esimerkissä Soneran asetukset.

GPRS APN: internet. Yhteyspisteen nimi, joka määrittelee yhteyden tyypin. Operaattorikohtainen, Soneralla ’internet’.

Asetusten käyttöönotto

Tallenna asetustiedosto painamalla OK (päänäkymässä). Mikäli tallensit tiedoston tietokoneellesi, kopioi tiedosto riistakameran muistikortin juureen (tässä esimerkissä F-asemalle).

Käynnistä kamera SETUP -tilassa. Mikäli olet määrittänyt salasanan, syötä koodi sisään. Odota sen aikaa, kunnes kamera ilmoittaa ’Päivitys onnistui’. Tämän jälkeen käännä kytkin ’ON’-asentoon, ja sähköpostiisi pitäisi alkaa tulemaan kuvia.

Mutta miksi?

On uskomatonta, että riistakameroiden asetusten säätäminen on yhtä huonolla tolalla kuin 6 vuotta sitten, jolloin viimeksi säädin riistakameran asetuksia.

Suurin ongelma mielestäni on, että käyttäjä ei saa tietää, missä mättää (toimiiko GPRS yhteys tai ovatko sähköpostiasetukset oikein). Se joko toimii, tai sitten ei.

Toinen ongelma on esiasetusten sisältö, näitä ei näe mistään. Toki manuaalista nämä voi katsoa, mutta ovatko asetukset todella niin kuin ne manuaalissa ovat? Manuaalissa niiden luvataan toimivan, mutta käytäntö osoittaa muuta. Tästä syystä pidän asetusten säätämisestä aina manuaalisesti, jolloin tietää varmuudella, miten asetukset ovat.

Ohjekirja on pitkähkö ja suomennettu. Minkäänlaista silmää manuaalin tekemisessä ei sitä vastoin ole käytetyt, esimerkiksi sisällysluettelo puuttuu. Manuaali sisältää äkkituntumalta kaikesta kaiken, mutta ulkoasun sekavuudesta ja mahdollisimman pienestä fontin käytöstä en pidä. Lisäksi manuaalissa käytetään eri fonttikokoja, fonttityyppiä, ISOIN kirjaimin kirjoitettuja tekstejä jne. Osasyynä ahtaaseen asetteluun saattaa olla sivujen minimointi, sillä sama ohje tulee kameran mukana painetussa muodossa.

Säätäminen jäi puolitiehen

En ehtinyt kokeilemaan, oliko sähköpostin toimimattomuuden syynä ainoastaan sähköpostin asetukset, vai myös operaattoriasetukset. Koska asetusten sisältöä ei pystynyt tarkistamaan, olisi tämä vaatinut aikaa testailla vakioasetuksia. Aikaa ei kuitenkaan ollut.

Operaattoriasetusten säätämisen jälkeen, sähköposti ei edelleenkään toiminut. Päädyin käyttämään domainini sähköpostipalvelinta, jolla sähköposti alkoi kulkemaan välittömästi.

Gmailin käyttö olisi tarvinnut suojaustason laskemisen, mutta säätämiseen käytetty aika oli loppumassa, joten tämä jäi kokeilematta. Tämä voidaan tehdä kirjautumalla gmail tunnuksilla sisään, jonka jälkeen menemällä tänne, saadaan sallittua vähemmän turvallisten sovellusten käyttäminen.

Ilman tätä muutosta, saat ilmoituksen kirjautumisyrityksen estämisestä. En ehtinyt aikataulusta johtuen poistamaan tätä suojaustasoa, joten päädyin käyttämään domainini sähköpostipalvelinta.

Vaihtoehdot asetusten säätämiselle

Voin vain kuvitella, kuinka moni on tuskastellut tämän saman ongelman kanssa. Tästä syystä sähköpostilähetys on saattanut jäädä kokonaan hyödyntämättä kalliissa kamerassa.

Eränetti tarjoaa riistakameran asennustyökalua. Parametrien säätäminen tällä on ehdottomasti selkeämpää kuin kameran mukana tulevalla ohjelmalla, vaan ongelmana oli, että ainakaan Soneran / Telian operaattoriasetuksilla kamera ei lähtenyt toimimaan. Mahdollisesti syynä saattaa olla myös sähköpostiasetukset, sillä näitä nettityökalulla ei ole mahdollista säätää. Asetuksia ei myöskään pystynyt tarkistamaan nettisivun tai asetusohjelman luomasta profiilitiedostosta, sillä se on binäärimuotoista.

Eränetti tarjoaa sähköpostia lähettävän riistakameran asennuspakettia hintaan 19,95€. Hinta pätee, kun riistakameran ostaa Eränetin kautta. Jos ymmärrän oikein, asetusten säätämisen lisäksi paketti sisältää 7€ arvoisen prepaid liittymäpaketin, 16GB SD muistikortin sekä 12kpl paristoja. Mikäli prepaid liittymän käyttäminen ei häiritse, suosittelen lämpimästi kameran ja asennuspaketin hankkimista tätä kautta. Vajaa 20€ on halpa hinta siitä, että laite toimii heti sen saapuessa, verrattuna siihen, että säädät asetusten kanssa pari tuntia.

Mikäli kuitenkin päädyit hankkimaan kameran ilman asennuspakettia, toivottavasti tästä blogauksesta on sinulle apua asetusten säätämisessä.

Scout Guard MG582-8M riistakameran GPRS asetukset

Minua pyydettiin laittamaan yllämainitun riistakameran GPRS asetukset kuntoon siten, että kameran ottamat kuvat lähetettään sähköpostiin datayhteyden kautta.

Tämän luulisi olevan helppo homma, tulihan mukana suomennettu manuaalikin eikä itse laitteessa kovin montaa asetusta edes ole. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ihan ollut ja vasta pitkällisen hieromisen ja tutkimisen jälkeen homma lähti rokkaamaan. Tosin kaikki ihmeellisyydet ja bugit eivät vieläkään ole minulle auenneet, mutta pääasia on että laite on luovutettu takaisin omistajalleen puskemaan valokuvia sähköpostin täydeltä.

Alleolevalla asetustiedoston sisällöllä (PROFILE.INI) data lähti liikkumaan.

; for MMS application
[MMS Setting]
URL=http://mmsc.dnafinland.fi
APN=mms
IP=10.1.1.2
Port=8080
Account=dna
Password=mms
[GPRS Setting]
Server=smtp.dna044.com
Port=25
APN=internet
Account=
Password=
Email user=riistakamera@metsa.fi
Email password=123456
[Addressee]
Phone1=
Phone2=
Phone3=
Phone4=
Email1=sahkopostiosoite@tahan.fi
Email2=
Email3=
Email4=

MMS asetukset liittyvät kuvien lähettämiseen kuvaviesteillä. Tätä ei luonnollisestikaan kannata käyttää, sillä datapaketit ovat huomattavan edullisia nykypäivänä (esimerkiksi Saunalahden Oiva -liittymä maksaa 2,90 €/kk, sisältäen 256 kbit/s mobiililaajakaistan ilman datakattoa). Liittymään kannattaa kuitenkin määrittää kaikki mahdolliset estot päälle, sillä kamera ei tue PIN-koodi kyselyä.

 

[GPRS Settings] alla olevat asetukset liittyvät nettiliikenteeseen sekä sähköpostipalvelimeen.

Server = Käytetyn puhelinoperaattorin lähtevän sähköpostipalvelimen osoite. (Esimerkiksi DNA:lla smtp.dna044.com, Saunalahdella mail.saunalahti.fi).

Port = Sähköpostipalvelimen käyttämä portti, tyypillisesti 25 (=SMTP protokolla).

APN (Access Point Name) = Mobiililaajakaistayhteyden yhdyskäytävä nimi GPRS ja 3/4G verkoissa. (Esimerkiksi DNA:lla internet, Saunalahdella internet.saunalahti)

Email user = Lähettäjän (riistakameran) sähköpostiosoite. Osoite saa olla täysin keksitty tai olemassaoleva, mutta ilman osoitetta lähetys ei toimi. Vaikutti myös siltä, että mikäli @ jälkeinen domain nimi on liian pitkä, ei lähetys myöskään toimi (@metsa.fi toimii, @perametsa.fi vuorostaan ei). Tai sitten laite tutkii domainin olemassaoloa, joskaan se ei ole standardin mukainen vaatimus viestin lähettämiseksi (=täysin keksityt feikkiosoitteet lähettäjänä toimivat, paitsi tässä riistakamerassa).

Email password = Lähettävän sähköpostiosoitteen salasana. Normaalisti salasanaa tarvitaan jos käytetään autentikoivaa palvelinta. Tämä kamera tosin vaatii salasanaa kaikissa tilanteissa, muutoin se ei kuvia lähetä. Salasana saa olla täysin hatusta vedetty, esimerkiksi 123456.

 

[Addressee] alla olevat asetukset liittyvät lähetettyjen viestien vastaanottajaan

PhoneX perään määritellään MMS viestien vastaanottajien puhelinnumerot, joita voi olla 1-4 kpl.

EmailX perään määritetään vastaanottajan sähköpostiosoite, joita voi niin ikään olla 1-4 kpl.

Laitteen asetuksista riippuu kumpaa lähetystapaa se käyttää, molempia ei voi käyttää yhtäaikaisesti.

 

Toivottavasti näillä ohjeilla muiden ei tarvitse nähdä yhtä paljon vaivaa kameran datayhteyden toimintaan saamiseksi.