Aihearkisto: DigiTV

Galvaaninen maaerotin antennijohtoon

Taustaa

Syksyllä 2016 ostin optisen HDMI kaapelin. Muutaman päivän käytön jälkeen vastaan tuli kuitenkin ongelma, jossa kuva pätki lyhytaikaisesti, tai jäi pätkimään loputtomasti.

Tuolloin epäilin HDMI-portin riittämätöntä sähkön syöttöä, mutta myöhemmin selvisi, että syynä on todennäköisimmin maavirta luuppi antennijohdon kautta. Antennijohto irrotettuna ongelmia ei ole ilmennyt kertaakaan, mutta tämä luonnollisesti estää digiboxin käytön.

Uusi esivahvistin toi mukanaan vielä uuden ongelman, jossa ilmeisesti laitteiden käynnistysjärjestys yhdessä maavirtaluupin kanssa aiheuttaa tilanteen, jossa kuva jää välillä kokonaan näkymättä. Tämän sai ’korjattua’ nyppäämällä esivahvistimen sähköjohdon irti ja kytki takaisin. Laitteen sammuttaminen kaukosäätimestä ei siis riittänyt. Tämä oli kuitenkin hyvin rasittavaa, sillä näin joutui tekemään useamman kertaa viikossa.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, olen elänyt tuon kuvan pätkimisongelman kanssa jo reilu 1½ vuotta. Uusi esivahvistinkin on ehtinyt olla reilu puoli vuotta käytössä, oman ongelmansa kanssa. Töissä on ollut sen verran kiirettä ja elämässä muutenkin hyvin paljon yhtä sun toista menoa ja harrastetta, että tämän pienen ongelman ratkaiseminen on vaan jäänyt. Nyt tilanne vihdoin kuitenkin muuttuu.

Ratkaisuna ongelmaan on galvaaninen maaerotin laitteen ja antennipistokkeen välille.

Hinta

Galvaanisia maaerottimia myydään vähän siellä sun täällä, hintahaitari sitä vastoin on todella laaja. Pikaisella etsinnällä hinta vaihteli alle kolmesta eurosta 30 euroon, kyseessä ollen vielä saman valmistajan täysin identtinen tuote.

Halvimmalla löysin tuotteen satshop.fi:stä, hinnan ollessa 2,70€/kpl, verkkokauppa.com:ssa hinta vuorostaan oli 8,90€/kpl. Clash Ohlson myy teknisesti samaa tuotetta, vaikka onkin ulkoisesti hieman erinäköinen. Hintaa Clasulla on 12,99€/kpl. Satshopin toimituskulut olivat kohtuulliset 2,90€ kolmelle erottimelle, kokonaishinnaksi muodostuen 11€:ksi. Yksi radiolle ja yksi kullekin TV-virittimelle digiboxissa, kaapeli modeemi jää erotuksen ulkopuolelle.

Mikä galvaaninen erotin?

Laitteena galvaaninen erotin on hyvin yksinkertainen laite; sen tehtävänä on erottaa kaksi piiriä toisistaan, päästäen lävitseen hyötysignaalin. TV:n tapauksessa hyötysignaali on luonnollisesti kuva ja ääni, katkaistava häiriösignaali vuorostaan laitteiden ja TV-pistokkeen välinen vuotovirta. Joskus erotus on tehtävä esimerkiksi suuren jännite-eron takia (esimerkiksi logiikan 24VDC kanava ohjaa 230VAC syöttöä/valaistusta).

Kuljetettavasta signaalityypistä riippuen, erotus voidaan toteuttaa muuntajalla, kondensaattorilla, optoerottimella tai releellä/kontaktorilla (myös muutama muu vaihtoehto on olemassa). Täytyy kuitenkin muistaa, että kondensaattori ei erota virtapiirin osia toisistaan galvaanisesti, vaikka se tasavirran katkaiseekin. Täten on virheellistä puhua galvaanisesta erottimesta kondensaattoreilla toteutettujen laitteiden osalta, siitä huolimatta tätä virheellistä nimitystä näistä tuotteista käytetään ihan markkinointia myöten. Ja koska suurin osa tämän lukijoista on nimenomaan etsinyt galvaanista erotinta, en lähde muuttamaan jutun otsikkoakaan asiavirheestä huolimatta.

Koska hankkimani erotin on toteutettu kondensaattorein, käyn pikaisesti läpi sen rakenteen. Ulkovaipassa on 20uF ja keskinastassa 10uF suuruinen kondensaattori sarjassa uros- ja naarasliittimen välillä. Sähköisesti uros ja naarasliitin ovat identtisiä, eli signaalin kulkusuunnalla ei ole merkitystä toiminnan kannalta (toimii niin radion kuin tv:nkin kanssa). Alla piirtämäni kytkentäkuva rakenteesta.

Alla kuva varsinaisesta tuotteesta.

Lähtötilanne ja lopputulos

Ennen erottimien asentamista, kuivausrummun päällä ollessa vuotovirtaa antennikaapelin ulkovaipassa vaihteli 30-140mA välillä, siis järjettömän suuri. Virta oli suuri kuivausrummusta huolimatta, se saa vaan suurimpana kuormana aikaan kaikkein suurimmat heilahtelut aikaan.

Henkilösuojaukseen tarkoitetut vikavirtasuojat (joita kiinteistössä ei ole) laukeavat vikavirran ylittäessä 30mA. 50mA voi riittää aiheuttamaan sydämen pysähtymisen tai kammiovärinän. Kyse ei ole mistää pienistä virroista. Jännite-ero on tosin luokkaa 1,3-2,5V, jolloin ihmisen kehon kokonaisimpedanssi on näillä jännitteillä yli 2000 ohmia => virtatie on olematon, ei pitäisi olla vaaraa (max ~1,5mA). Tästä huolimatta pitäisin näppini erossa, sähkön kanssa ei koskaan tule leikkiä.

Erottimen lisäämisen jälkeen kuva ei ole enää pätkinyt, eikä esivahvistimen HDMI lähtö jumiutunut. Ongelma siis ratkesi ja syynä oli maavirtaluuppi antennijohdossa. Vuotovirta putosi 0,4mA paikkeille. Alla kuvat paikalleen asennetuista erottimista.

Mutta, kondensaattorit aiheuttavat signaalitiellä hyötysignaalin vaimenemista, jonka myötä HD kanavat lakkasivat pääsääntöisesti toimimasta kokonaan, muutaman kohdalla kuva meni mosaiikiksi. Myös National Geographic kanava palikoitui täysin, vaikka ei HD kanava olekaan.

Yksi ongelma selätetty, toinen tuli tilalle. Seuraavaksi täytynee hankkia signaalivahvistin, joka kykenee läpäisemään kaapelimodeemin signaalin, tai sitten täytyy tehdä toisenlainen kaapelointiratkaisu, jossa modeemi ottaa netin vahvistimen ohitse, mikäli netti yhteensopivaa vahvistinta ei löydy.

Sony Bravia KD-55X8505C ja langattoman yhteyden ongelma

Kaveri otti yhteyttä tiedustellakseen, osaisinko auttaa miksi hänen uusi TV ei saa yhteyttä langattomaan lähiverkkoon. Erikoiseksi tilanteen teki se, että kännykällä luodun WLAN-verkon TV löysi, mutta tukiseman verkkoa ei.

Ongelmana voisi olla piilotettu SSDI (verkon nimi), yhteensopimaton standardi (b, g, a, n) tai kuuluvuus. Verkon nimi oli kuitenkin näkyvissä (esim. kännykälle) ja käytetty tukiasema (ZyXEL NBG v2) tukee kaikkia tavanomaisia standardeja. TV pitäisi siis kyetä löytämään verkko ongelmitta, vaikka sen manuaaleista tai spekseistä en löytänytkään tarkempaa tietoa sen tukemista WLAN versioista.

Kun ilmiselvät asiat oli käyty läpi eikä ongelma ollut rakennut, kokeiltiin toista kikkaa.

WLAN kanavia on yhteensä 13 kpl, joista Euroopassa on käytössä kaikki 13, mutta USA:ssa ja Canadassa vain kanavat 1-11. Sony on Japanilainen yhtiö, mutta valmistaa tuotteita globaalisti.

Tukiseamassa oli käytössä kanava 13. Kun tukiaseman kanavaksi muutti 11, löysi TV verkon heti. On siis hyvin mahdollista että TV tukee vain kanavia 1-11, tai sitten syynä on ohjelmisto bugi.

Ongelma ei ole kovin kummoinen, mutta en pidä sitä ihan tavanomaisenakaan. Ei siis ihme että ensimmäinen IT-kaveri joka ongelmaa oli yrittänyt ratkoa, päätyi vesiperään. Ei itsellänikään WLAN kanavan vaihtaminen tullut ensimmäisenä mieleen.

Maksu TV-kortti DreamBox DM8000:ssa

Sain käsiini DNA Welho M-kanavapaketin kahden kuukauden kokeilukortin. Koska hyllystä löytyy nykyisin Dream Multimedian valmistama DreamBox DM8000, piti korttia päästä kokeilemaan.

DM8000 sisältää kaksi sisäistä kortinlukijaa, sekä neljä CA-moduulipaikkaa valinnaisille salauksenpurkumoduuleille. DNA käyttää Conax-salausta, joten vastaanottimesta tulee löytyä vastaava kortinlukija tai erillinen CA-moduuli. DM8000:sta tällaista ei kuitenkaan löydy, mutta universaaleja lukijoita voidaan käyttää ohjelmistopohjaiseen salauksen purkuun alkuperäistä ohjelmakorttia käyttäen. Kanavat saisi helposti näkymään käyttämällä erillistä CA-moduulia, mutta säätämällä oppii ja siinä ohessa säästää parikymppiä rahaa.

Tämä ohje kertoo, kuinka makukortin saa toimimaan DM8000 -mallisessa virittimessä. Pienellä muokkauksella kanavat pitäisi saada näkymään myös muilla malleilla. Mikäli maksukortti on linkitetty tiettyyn laitteeseen, ei kanavia ilmeisesti ole mahdollista saada näkymään ollenkaan.

Ja sitten säätämään…

Ensimmäinen toimenpide oli päivittää boxin käyttöjärjestelmä, jo ihan siitäkin syystä että alkuperäinen ohjelmisto ei mahdollista suoraan ohjelmisto CAM:ien lataamista plug-in valikon kautta.

Vaihtoehtoisia ohjelmistoja on useita, itse päädyin Newnigma2 versio 3.3.2. Mikäli päivität omaa viritintäsi, huomioi että lataat juuri sinun viritinmallille sopivan version ohjelmistosta (esim. DM8000). Mikäli ohjelmistopäivityksen tekeminen on uusi asia, löydät ohjeen täältä. Kyseinen ohje toimii myös DM8000:lle, ja todennäköisesti kaikille muillekin DreamBoxeille.

Kun ohjelmisto on päivitetty ja alkuasetukset tehty, päästään itse asiaan:

  • Katselutilassa paina sinistä näppäintä
  • Valitse Newnigma2 Services (3)
  • Valitse EMU menu…
  • Valitse Add/remove camds
  • Etsi listasta newnigma2-camd-oscam, asenna painamalla OK
  • Poistu valikoista

Seuraavaksi luodaan kolme asetustiedostoa, jotka liittyvät kortinlukijan toimintaan.

Ensimmäinen tiedosto on nimeltään oscam.conf

[dvbapi]
enabled = 1
boxtype = dreambox
user = dvbapiau
au = 1
request_mode = 1

[webif]
httpport = 16002
httpuser = username   #kirjoita tähän haluamasi webhallinnan käyttäjänimi
httppwd = password    #kirjoita tähän haluamasi webhallinnan salasana
httprefresh = 20
httpallowed = 127.0.0.1,192.168.0.2-192.168.0.254   #muuta IP-osoiteavaruus omaa lähiverkkoasi vastaavaksi, jotta pääset boksin webhallintaan käsiksi

Seuraava tiedosto on nimeltään oscam.user

[account]
user = dvbapiau
pwd =
group = 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19
uniq = 3
monlevel = 0
au = 1

Kolmas ja viimeinen tiedosto on nimeltään oscam.server

[reader]
label = lower
protocol = internal
device = /dev/sci0
detect = cd
mhz = 500
cardmhz = 500
group = 1
emmcache = 1,3,15

[reader]
label = upper
protocol = internal
device = /dev/sci1
detect = cd
mhz = 500
cardmhz = 500
group = 2
emmcache = 1,3,15

Ota yhteys FTP:llä virittimeen ja lähetä äsken luomasi tiedostot /ect/tuxbox/config/ hakemiston juureen. Mikäli hakemisto sisältää samannimiset tiedostot, ne voi ottaa talteen tai suoraan ylikirjoittaa äsken luoduilla tiedostoilla.

Kun asetustiedostot on siirretty, varmista lopuksi, että OScam on käynnissä:

  • Katselutilassa paina sinistä näppäintä
  • Valise Newnigma2 Services (3)
  • Valise EMU menu…
  • Valitse Camd choice…
  • Valiset OScam ja paina vihreää näppäintä
  • Poistu valikoista

OScam:in toimintaa pystyy seuraamaan ja asetuksia muuttamaan tämän jälkeen suoraan webhallinnan kautta. Webhallintaan pääsee kirjoittamalla boksin IP-osoitteen ja porttinumeron nettiselaimen osoitekenttään, esimerkiksi 192.168.0.9:16002. Tämän jälkeen selaimen pitäisi kysyä käyttäjätunnusta ja salasanaa. Anna asetustiedostoon määrittelemäsi käyttäjätunnus ja salasana, ja olet sisällä.

Etusivulta näkee kortinlukijoiden tilan, ohjelmistorajapinnan yhteydentilan sekä debuggausdataa.

Kohdassa readers, sen korttipaikan kohdalla, jonne ohjelmakortti on asetettu (DM8000:ssa piiri alaspäin lukijaan), tulisi status kohdassa lukea CARDOK (x entitlements). Lisäksi Clients kohdassa statuksen pitäisi olla OK.

Maksukanavien pitäisi nyt olla nähtävissä, hyviä katseluhetkiä.

 

Lopuksi on pakko tunnustaa, että ilman apua kanavat olisivat jääneet näkymättömiin. Suuret kiitokset kaikille Huoltovalikko -keskustelufoorumin avuliaille harrastajille. Samaisesta syystä halusin julkaista tämän ohjeen auki kirjoitettuna, vaikka saman sisällön löytää myös em. keskustelufoorumin kautta.