Työuupumus, kuinka sen tunnistaa?

Osaatko tunnistaa työuupumuksen oireet? Useimmat eivät ja hoitoon hakeutuminen pitkittyy. Elimistö saattaa alkaa oireilemaan työuupumuksen seurauksena muillakin tavoin ja niiden takia useimmiten hakeudutaan hoitoon. Työuupumus ilmenee tutkimusten yhteydessä, kunhan ei pelkää kertoa mahdollisesti oudoiltakin kuulostavia oireita. Olisi kuitenkin tärkeää tunnistaa oireet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Omalla kohdallani tilanne oli juuri edelläkuvatun kaltainen. Totesin yleislääkärin vastaanotolla, että en oikein tiedä mikä vaivaa ja aloin luetella oireita yksi toisensa jälkeen. Hyvin pian lääkäri totesi, että kuvailemani oireet olivat klassisia työuupumuksen merkkejä. Hoitokeinot ovat yksilöllisiä, omalla kohdallani tilannetta lähdettiin perkaamaan unirytmin korjaamisella, sillä se oli todella pahasti sekaisin.

Jotakuinkin tasan kuukautta myöhemmin ilmestyi Uudenmaan insinööri ins. 5/2011 -lehti. Sivuilla 10-11 oli hyvä artikkeli työuupumukseen liittyen. Oli hätkähdyttävää lukea listaa oireista, sillä ne olivat muutamaa yksittäistä kohtaa lukuunottamatta samoja joita lääkärille olin luetellut. Ei siis ihme että oireeni todettiin klassisiksi työuupumuksen merkeiksi. Alla lista em. lehdessä luetelluista työuupumuksen merkeistä:

 • Tunne, ettei työllä ole merkitystä
 • Työssä sattuu yhä enemmän virheitä
 • Kyyninen ja agressiivinen suhtautuminen työhön, työtovereihin ja asiakkaisiin
 • Väsymys ei helpota viikonloppuina eikä lomilla
 • Unen saanti on vaikeaa tai uni loppuu aamuyöllä
 • Epätodellinen tunne, kuin kulkisi sumussa ja katsoisi itseä ulkopuolelta
 • Masennus, elämänhalun väheneminen
 • Töistä palattua väsymys on niin totaalista, että on mentävä heti makuulle, illalla ei jaksa harrastaa

Jos ainakin 3-4 asiasta tuntuu tutulta, kannattaa hankkia apua. Itselläni käytännössä jokaisen rivin sisältö kuulostaa enemmän tai vähemmän tutulta.

On tavallaan surkuhupaisaa, että en koskaan uskonut voivani päätyä tähän tilanteeseen, olenhan ahkera ja tunnollinen. Kaltaiseni ihmiset ovat kuitenkin kaikkein alttiimpia kuormittumaan liikaa ja uupumaan, eikä sitä kovin helposti edes huomaa. Pitäkää huoli omasta terveydestänne, ei itseään työllä pidä tappaa.

One thought on “Työuupumus, kuinka sen tunnistaa?

 1. Kiva kun selvisi ja voit pitää itsestäsi parempaa huolta 🙂
  Rentoa loppusyksyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.