AEG Santo -jääkaapin diskovalon korjausohje

Moni AEG Santo jääkaapin omistaja on saanut huomata, että muutaman vuoden käytön jälkeen sisävalo ja ohjauspaneelin LEDit ovat alkaneet vilkkumaan. Kyseessä on tyyppivika, jonka saa takuun aikana korjautettua. Takuun päätyttyä korjauksesta joutuu maksamaan uuden pienen jääkaapin hinnan, ellei korjausta siten tee itse, jolloin kustannus jää pariin euroon.

Itse vika ei ole kummoinen ja on helposti korjattavissa, mikäli vain ruuvimeisselin (risti ja taltta), sivuleikkurin ja tinakolvin käyttö luonnistuu. Lisäksi tarvitaan hieman sorminäppäryyttä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on verkkovirralla toimiva laite. Alla esitetyt toimenpiteet saa suorittaa vain pätevyyden omaava sähköasentaja.

Huomautus! Allaoleva ohje on kirjoitettu kuten sen itse suoritin AEG Santo mallinumeron 3773-6KA jääkaapille. Korjaustoimenpiteen jälkeen kaappi lähti toimimaan ongelmitta. En kuitenkaan ota mitään vastuuta tämän ohjeen mukaan tehtyjen toimenpiteiden mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Korjaustoimenpiteet on aina syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi!

Korjausohjeet:

Ongelman syynä on tiensä päähän tullut häiriönpoistokondensaattori, joka on tyypiltään 1 µF 250Vac R27,5 ja malliltaan polko, eli polyesterikondensaattori (EI siis elektrolyyttikondensaattori / elko!). Esimerkiksi Partcosta löytyy tähän tarkoitukseen suoraan sopiva varaosa, jota itseasiassa mainostetaan suoraan kyseisen jääkapin varaosaksi (osa on hieman alkuperäistä isompi, mutta mahtuu ongelmitta paikalle). Kyseinen komponentti löytyy ohjauskortista, LED-valopaneelin takaa kaapin päältä.

Ensimmäinen toimenpide on irrottaa pistoke seinästä, jotta vaarallisilta sähköiskuilta vältytään. Seuraavaksi hivutetaan kaappia irti seinästä, jotta mahdutaan työskentelemään sen takana ja irroittamaan neljä ruuvia (kuva 1, ruuvien paikat merkitty).

Ruuvien irrottamisen jälkeen onkin edessä koko korjauksen työläin vaihe, eli kansilevyn irrotus. Jos kansilevyn haluaisi kokonaan irti, pitäisi kaapin ovi irrottaa. Koska ohajuskortti on pienikokoinen ja sijaitsee etureunassa, pienellä sorminäppäryydellä oven irrottamiselta vältytään. Samalla säästytään kaapin tyhjentämiseltä, eli tavarat voivat olla viileässä koko operaation ajan.

Mikäli kaapin ovi aukeaa vasemmalle, pitää oikean takakulman (kuva 2, huomioi reitti) johtimia löystyttää irroittamalla ne kannen johtokourusta (kuva 3, pidikkeen sijainti merkitty kuvaan, sijatisee alapuolella). Tämä vaatii hieman sorminäppäryyttä, sillä rako on kapea ja irrottaminen tapahtuu hieman kantta nostamalla sen alapuolelta (kuva 4, johto irrotettu merkin takaa).

On täysin mahdollista, että saman operaation joutuu tekemään myös oikealle avautuvan oven kanssa – tästä minulla ei ole kuitenkaan käytännön kokemusta.

Seuraavaksi erotetaan etupaneeli kannesta. Tämä tapahtuu talttapäisen meisselin avulla, ujuttamalla ja taittamalla sitä kussakin kannen etureunan kolmessa kolossa vuorotellen (kuva 5), paneelia ja kantta samalla toisistaan irti vetäen.

Kun kansi on irti etupaneelista, avaa kaapin ovi. Pidä ovea auki, nostaen kannen takareunaa varovasti, samalla ujuttaen kansilevyn etureuna pois vaihtoehtoisen saranakiinnityksen puolelta (kuva 6, kansi käännetty sivuun kuvan ulkopuolelle). Tässä ei kannata hosua, jotta paikat säilyy ehjänä.

Kun kansi on irti toisesta reunasta, erota kansi ja etupaneeli toisistaan siten, että pääset käsiksi ohjauskorttiin kuvan 7 osoittamalla tavalla.

Viimeistään tässä välissä on syytä varmistaa, että pistotulppa on varmasti irti seinästä, jottei korttia irrottaessa tule sähköistä yllätystä. Kortti on kiinni kahdella pienellä klipsillä liittimien puolelta,väännä niitä hieman ja nosta kortti pois paikoiltaan. Nyt voi irrottaa kortin takareunan liittimet, mutta jätä lattakaapeli rauhaan, sillä se on kiinteä eikä sitä saa rikkomatta irti.

Syyllinen näkyy kuvassa 8 punaisella ympyröitynä. Lattakaapelin takia komponentin vaihto on tehtävä kaapin päällä. Kolvaa vanha viallinen osa irti ja korvaa se uudella. Komponenetin asennussuunnalla ei ole väliä.

Varsinainen vika on nyt korjattu. Enää on jäljellä kaapin kasaus päinvastaisessa järjestyksessä. Muista lopuksi kiinnittää alussa irroittamasi johdot johtokouruun, sekä varmista johtimien oikea reitti.

Mikäli heiluttelit kaappia siirron yhteydessä, on syytä huomioida valmistajan ohjeet kuljetuksesta. Kaapin pitäisi antaa olla paikallaan neljä tuntia ennen päälle kytkemistä. Itse kytkin sähköt suorilta käsin päälle, sillä kaappia en tasaista siirtoa lukuunottamatta heilutellut.

Ja niin, se kaikkein tärkein, eli lopputulos. Ei vilku valot ja ledit enää. Korjaus onnistui ja aikaa kului puolisen tuntia.

PS. Ohjeet eivät ole itseni keksimiä, vaan monet muut itseni lisäksi ovat raportoineet toimenpiteistä.

31 thoughts on “AEG Santo -jääkaapin diskovalon korjausohje

 1. Tere! Onko sulla syvempää tietoa, passaako ohje suoraan Electrolux EMB3450-kaappiin? On ulkoa – viimeistä piirtoa myöten ja kaikilta toiminnoiltaan – ihan samanlainen kuin tuo Santokin.

  Vikana ei ole diskovalo, vaan laite piipittää pakkasen varoitusta ja näyttää pakkasen lämpötilaksi -11 astetta, vaikka pakkasessa sinänsä on riittävät pakkaset (- 19).

 2. Hei,

  samaa ohjainkorttia käyttää muutamat eri jääkaappi valmistajat tietyissä malleissaan, joihin kuuluu AEG Santo -sarjan (ainakin mallit 3773-6KA, 7234-5KA ja 7234-8KA) lisäksi Electrolux ERE3500 ja ilmeisesti myös Husqvarna QR2210. Voi olla että myös mainitsemasi pakastinmalli käyttää samaa ohjainkorttia. Näiden kaappien diskovalo-ongelmaan tämän ohjeen pitäisi tepsiä, vaan ei välttämättä kuvailemaasi ongelmaan. Tosin kokeilemallahan se selviää.

  Samaa ohjainkorttia käytetään ilmeisesti led-rivistö että 7-segmentti näytön ohjaamiseen. Näyttöön liittyvät viat eivät kuitenkaan voi aiheuttaa lämpötilahälytystä, vaan syynä lienee virheellisesti mitattu lämpötila. Syynä voi olla vioittunut anturi tai vika ohjauskortissa. Mutta saattaapa syynä olla myös liian jäinen kaappi, eli suosittelen kokeilemaan kaapin sulatusta, ellei sitä ole jo tehnyt. Kannattaa kuitenkin varautua siihen ettei kaappi välttämättä kylmene sulatuksen jäljiltä.

  Myös itse kortissa voi olla monenlaista vikaa. Kondensaattori viat aiheuttavat mitä eriskummallisempia toimintahäiriöitä, etenkin hakkurivirtalähteissä. Tosin en ole tutkinut sisältääkö tämä kortti hakkuria. Jonkinlainen virtalähde siinä jokatapauksessa on, ja esimerkiksi tuon suotokonkan kypsyminen aiheuttaa kortille alijännitteen (viittaisi hakkurin olemassaoloon). Sisävalon syttyessä kortti ilmeisesti kuormittuu sen verran liikaa että kortin toiminta häiriintyy. Jotkut ovat saaneet korjattua tilanteen vaihtamalla alkuperäisen lampun energiansäästölampuksi. Vaan pitkässä juoksussa tästä saattaa seurata kompressorin kärähtäminen jos todellista vikaa ei korjaa.

  Onnea kuitenkin korjausyritykselle.

 3. Onko tuo vasemman reunan pyöreä musta komponentti piezokaiutin? Silloinhan syy piippaukseenkin lienee samalla ohjainkortilla tai sitten tosiaan lämpotila-anturissa, joka löytynee lattakaapelin toisesta päästä.

  Helpoin korjaus on kuumaliimata piezokaiutin umpeen tai sitten poistaa se kokonaan ja laittaa ehkä pieni vastus tilalle 😉 eikä montaa euroa varmaan maksaisi vaihtaa yksitellen kaikki komponentit piirilevylle, on sen verran tilavan oloinen että helppo kolvailla.

 4. Todettakoon tässä hyvien ohjeiden päälle, että korjasin sekä diskovalot AEG Santo jääkaapista, että lämmenneen AEG Arctis pakastimen. Molempiin kävi sama konkka. Tuo samainen kortti lienee hyvin yleinen ja löytyy monista muistakin merkeistä.

 5. Aika usein viat on virtalähteissä ja niissä vika liittyy hyvin usen kondensaattoreihin. Noiden kylmälaitteiden osalta lienee niin että käytetty konkka on huonolaatuinen ja jokainen laite jossa sitä käytetään, hajoaa parissa vuodessa.

 6. Korjasin yllä olevilla ohjeilla AEG Santo 3657-6KA -jääkaapin vilkkumisen. Kondensaattori tuli Partcosta päivässä, ja korjaus onnistui ongelmitta. Jääkaappi ei vilku enää ja näyttäisi toimivan oiein.

  Kiitos hyvistä ohjeista. Säästyi ainakin 500 €.

 7. Moi
  Hienoa, että olet laittanut näitä ohjeita ohjeiksi muillekin.
  AEG on purettu ja piirikortti on kädessä, mutta kondensaattori on puolet pienempi kuin ohjeessasi. En haeskelusta huolimatta löytänut vastaavaa konkkaa pienempänä. AEG on ostettu n 2010 eli tämä malli kesti 5 vuotta. Osaisitko kertoa, että mistä voisin hankkia tämmöisen pienemmän konkan. Mitat ovat 17x8x16 ja piikkiväli
  on 15 mm.

  Harri

 8. Et kertonut komponentin sähköisiä arvoja, mutta jotakuinkin vastaavilla mitoilla ja rasterilla (R15 = 15mm) löytyy Partcosta ainakin seuraavia häiriönpoistokondensaattoreita:

  10nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=15740
  68nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=5551
  150nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=5553

  15mm rasterilla löytyy myös seuraavat häiriönpoistokondensaattorit, mutta niissä ei ole mainittu mittoja:

  15nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=5547
  22nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=5548
  33nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=5549
  47nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=5550
  100nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=5552
  470nF: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_12_1028_1617&products_id=15395

  Kaikkien edellälistattujen kondensaattorien jännitekesto on Partcon mukaan 275V.

  Tuo nF (tai uF) lukema on jännitekestoisuuden kanssa se tärkein tieto (jännitekestoisuutta saa olla enemmänkin, nF/uF lukeman tulisi sitävastoin olla sama kuin alkuperäisessä osassa). Tietysti on kiva jos osa sopii suoraan kortille ilman tarvetta kikkailulle. Jalkajaon suhteen olet esimässä R15 osaa. Se, onko sitten osan lähiympäristössä tilaa fyysisesti hieman eri mitat omaavalle kondensaattorille on oma juttunsa, mutta fyysisillä mitoilla ei ole vaikutusta osan toimintaan.

  1 uF (microfarad) = 1000 nF (nanofarad)

  Tuo 470nF (=0,47uF) kondensaattori voisi olla paras veikkaus sinun kondesaattoriksi.

 9. Moro,

  Vaihdoin kondensaattorin Partcon osaan. Sisävalo lopetti vilkkumisen mutta lämpötilaledit jatkaa diskoilua. Jääkaappi myös kylmenee jopa liikaa, välillä kahdessa tai jopa yhdessä asteessa on lämpötila erillisen mittarin mukaan.

  Onko ajatuksia miten saisi diskoilun kokonaan loppumaan?

 10. Hei, olen yrittänyt etsiä ko. ohjainkortin kytkentäkaaviota useaan otteeseen, mutta ei tunnu löytyvän mistään.

  Kortilla on pari elektolyytti kondensaattoria, sekä ilmeisesti toinen poluesterikondensaattori. On aikamoista hakuammuntaa, mutta loputkin konkat voisi vaihtaa ja katsoa kuinka käy. Mitään takeita toiminnasta vaihdon jälkeen en voi antaa, mutta hyvin usein elektroniikassa ongelmat liittyvät kondesaattoreihin. Toinen vaihtoehto on että kortille on muodostunut kylmäjuotos jonnekin kohtaa. Periaatteessa vika voisi olla myös termostaatin anturissa, mutta koska valot vilkkuvat, se tuskin on seurausta anturiviasta.

 11. No niin, kaappi näyttää nyt toimivan kuten kuuluukin.

  Sulatus ja pesu teki ihmeitä, samalla tuli varmistettua että sulamisvesiputki ei ole tukossa. Ilmeisesti jään kertyminen takalevyn alareunaan ja sulamisvesikouruun aiheutti ledien vilkkumisen? Pidin kaapin myös 4-5 tuntia pois päältä, eli pieni lepohetki teki terää.

  Kiitokset ohjeista, ilman niitä olisi ollut uuden kaapin osto edessä.

 12. Hei,

  jään kertyminen haittaa termostaatin toimintaa, mutta sen ei kyllä pitäisi aiheuttaa välkkymistä.

  Se että laite oli jäähyllä pari tuntia, viittaa lämpö ongelmiin. On mahdollista että kaappi toimii pari päivää ok, mutta alkaa sitten temppuilemaan. Ainakin tällaista ihmiset ovat raportoineet maailmalla, mutta siihen on auttanut sen vaihtamasi konkan vaihto.

  Eli jos lisää oireita ilmenee, kannattaa harkita niiden muiden konkkien vaihtamista. Ja tosiaan kylmäjuotoksia kannattaa yrittää metsästää. Kerran yhdessä käsiradiopuhelimessa oli kylmäjuotoksia, joita ei nähnyt edes makroskoopilla. Kolvailemalla juotospisteet ongelma kuitenkin poistui. Eli jossain oli sellainen kylmäjuotos/kolvaus irronnut, jota ei huomannu.

 13. Suuret kiitokset selkeästä ohjeesta, Santo 3778:n diskovalot saatiin korjattua.

  Näinköhän osaisit auttaa noin 6 vuotta vanhan Santo 70378:n kanssa… kompura käy, mutta kaappi ei kylmene. Vanhanaikaisemmassa kaapissa auttaisi kaiketi termostaatin vaihto, mutta tässä pitäisi kai sitten vaihtaa jokin komponentti piirikortilta?

 14. Hei,

  Käykö kopressori jatkuvasti, vai käykö se harvakseltaan? Tuntuuko että jäähdytyselementit yhtään viilenisivät kompressorin käydessä?

  Ilmeisesti 70378 kaapissa kaksi lämpötila-anturia ja todenäköisimmin alempi niistä on rikkoutunut. Myös jonkinlaiset piirikorttiviat tuota kyseistä mallia vaivannut.

  Oheisen linkin lämpötila-anturin yhteensopivuustaulukon perusteella tuo anturi todennäköisesti sopisi kaappiisi (sisältää siis molemmat anturit):
  http://www.huoltopalvelu.com/AEG-Electrolux-jaeaekaapin-laempoetila-anturi-S70000

  Piirikortista on sensijaan paha mennä sanomaan mitään, koska ei ole kytkentäkaaviota tai edes kuvaa ohjainkortista. Hyvin mahdollista että siinäkin on jokin simppeli kondensaattorivika.

 15. Moi,

  En ole nyt ihan varma käykö kompressori jatkuvasti, pitääpä testata kunhan ehdin. Kaappi alkoi piippaamaan viime viikonloppuna, kun oli mennyt liian lämpimäksi – tuntui siltä etteivät jäähdytyselementit enää viilenneet ollenkaan.

  Löysin tori.fi:stä varakoneeksi tuon em. 3778:n, mutta siinäkin oli diskovalo-ongelma, jonka sain ohjeillasi kuntoon. Voisin yrittää nyt ajan kanssa korjailla myös tuota omaa 70378:a.

 16. Lämpötila-anturit ovat NTC tyyppisiä mitä ilmeisimmin. Jos sinulta löytyy yleismittari, niin voit verrata antureiden arvoja keskenään. Antaako kaapin ohjauspaneli mitään virheilmoitusta, esimerkiksi näyttää pientä nollaa? Joissain kaappimalleissa tämä indikoi lämpötila-anturi vikaa.

  Mahdollisesti tällaisia arvoja sieltä pitäisi mittaamalla löytyä:

  10 C = 5350 ohm
  5 C = 6810 ohm
  0 C = 8760 ohm
  -5 C = 11350 ohm
  -10 C = 14060 ohm
  -15 C = 19580 ohm
  -20 C = 26070 ohm

 17. Vika olikin tässä erilainen. Kompressori ei lähde käyntiin ollenkaan. Parin sekunnin ajan yrittää käynnistyä, mutta sammuu heti. Aina noin 15 sek jälkeen yrittää käynnistyä uudelleen. Ehkäpä lämpötila-anturin vaihtoa kannattaa kokeilla.

 18. Saattaa olla että kompressorin käynitikonkka on tullut tiensä päähän. Pitäisi tehdä hieman enemmän mittailuja jotta syy selviäisi. PTC vastus kannattaa jokatapauksessa mitata, se on helppoa ja etenkin jos kaapissa on tupla-anturit, niintodennäköisesti näiden lukemia voi verrata keskenään. Jos ehjä niin pitäisi olla jotakuinkin samat lukemat.

 19. Ilmeisesti kaapissa on vain yksi lämoötila-anturi. Piirikorttiin kiinnittyy linkkaamasi kuvan mukainen liitin, mutta siihen menee vain yksi sininen ja yksi ruskea johto. Pitäisikö tuosta mittaamalla saada mainitsemiasi arvoja?

 20. On mahdollista että kaapissa on tosiaan vain yksikin lämpötila-anturi. Ja kyllä, ko. anturista pitäisi löytyä mainitsemiani arvoja, riippuen ympäristön lämpötilasta. Jos saat jotain järjellistä mitattua niin voin katsoa valmistajan erään toisen kaapin huoltomanuaalin taulukosta mitä arvon pitäisi vastata lämpötilana. ja jos kaapin oikea sisälämpötila on tiedossa, niin näitä lukemia vertaamalla selvinnee onko anturi järjissään vai ei.

  Kun mittaat, ota liitin kortista irti.

 21. Hei, tein juuri niinkuin em. ohjeet korjaukselle, komponentin vaihto ym. mutta siitä huolimatta valot vilkkuu ja jääkaappi kylmenee. Mitä vinkkiä seuraavaksi?
  Ehkä jääkaapin vaihto??

 22. Välkkymisen juurisyynä on heikko kuormituskestävyys, jonka pitäisi korjautua vaihtamallasi häiriönsuotokondensaattorilla, jonka läpi kortin käyttötehot kulkee. Koska vaihto ei tapauksessasi auttanuut, niin ilman fyysistä piirikorttia tai piirikaaviota vian jäljittäminen on hankalaa. Mittaamalla ja jäljittämällä sähkön kulkua ongelman aiheuttava komponentti on mahdollista löytää. Tämä kannattaa tehdä releen jännitesyöttöä takaisinpäin seuraamalla.

  Olen aika ajoin yrittänyt etsiä ko. ohjainkortin piirikaaviota, laihoin tuloksin. Tällä kertaa törmäsin kyllä venäjänkielisiin lehtiin joissa on piirikaavioita useiden eri valmistajien pesukoneiden ohjainkorteista… mutta niistä ei tähän hätään ole apua.

  Monesti viat elektroniikkalaitteissa liittyvät kondensaattoreiden vanhenemiseen, tai kylmäjuotoksiin/juotosten heikkenemiseen. Ko kortilla on vaihamasi konkan lisäksi neljä elkoa, sekä ilmeisesti vielä muovieristeinen kondensaattori. Näitä voi toki lähteä arvalla vaihtelemaan, mutta lopputulos ei ole mitenkään taattu.

  Voisit tietysti kokeilla poistaa kaapin sisävalon ja kuunnella raksuttaako rele edelleen (vastaa valon välkkymistä). Joillain tämä kikka on auttanut, eli rele ei enää raksuta. Näissäkin tapaukissa tosin syynä on mitä ilmeisimmin aina ollut tuo vanhentunut häiriönpoistokonkka.

  Yksi vaihtoehto on tietysti ostaa kokonaa uusi ohjainkortti, mutta sekin kustantaa lähemmäs 200e, jolla saa jo melkein uuden kaapin…

 23. Hei, täällä sama vilkkumisongelma, mutta kaappina AEG SANTO 70378-KA, jossa hieman erilainen piirikortti. Mikäköhän osa siitä pitäisi vaihtaa?

 24. Santo 72345-KA rupes tekemään jäätä, eikä kylmennyt normaalisti. Huomattiin ettei takaseinän yläosassa oleva tuuletin pyöri. 9V virralla pyörii, eli vika ohjauskortissa, jota ei enää saa. Etsin kompressorille lähtevän 230V ja laitoin siihen viivereleen antamaan virtaa puhaltimen muuntajalle. Tavallinenkin rele olisi toiminut, mutta tuollainen oli valmiiksi odottamassa ja sulatusjakson jälkeen on kai hyvä antaa höyrystimen jäähtyä ettei puhalleta veden rippeitä ruokatavaroiden pintaan.

 25. Hyvillä ohjeilla oli helppo korjata, Santo 3778 ei vilkuta enää. Suuret Kiitokset!

 26. POLKO 1,5µF 400V PULSSINKESTÄVÄ R27,5 polypropyleeniä. Tämä on nykyään markkinoilla erityisesti jääkaappeihin soveltuvana. Pituusmitta 30 mm. Sopiiko?

 27. Lähtökohtaisesti osa on syytä vaihtaa vastaavilla arvoilla olevaan (tai jännitekestoltaan suurempaan).

  R27,5 = johtimen etäisyys toisistaan milleissä. Tämä voi olla isompi tai pienempi, osan sijoittelun kanssa tosin joutuu säätämään jos väärä koko.

  Jännitteen kesto 400V, eli vähintään tämän verran pitää konkan kyljessä lukea.

  1,5uF on 50% suurempi, mikäli alkuperäinen on ollut 1uF, kuten korjaamani kaapin tapauksessa (toimii muuten vieläkin tämän korjauksen jäljiltä). Koska kyse on häiriönsuodosta, pitäisi nähdä kytkentäkuvat mitä kaikkea muuta siihen suotopiiriin kuuluu. Kokeilemallahan tuo selviää, oma veikkaukseni on että toimii, olettaen että vika on ainoastaan tuossa konkassa. Joitain tapauksia on ollut, jossa konkan vaihto ei ole ongelmaa korjannut.

 28. Hei, iso kiitos näistä ohjeista. AEG Santo 72348-KA jääkaappi alkoi vilkuttelemaan valoja ja lämmöt nousivat. Google ohjasi tälle sivulle.

  Huollon olisi saanut parin viikon päähän, koska osa oli tilaustavaraa, ja hinta-arvio oli jotain 200 eurosta ylöspäin. Päätin kokeilla näitä ohjeita ja vaihdoin häiriönpoistokondensaattorin ja samalla muutkin kondensaattorit (4 kpl). Hintaa tuli n. 3,5 euroa. Aikaa toki meni useampi tunti, mutta hyvä säästö tuli ja mukavaa, että sai koneen nopeasti jälleen toimintaan (suunnilleen vuorokauden sisällä rikkoutumisesta).

 29. Santo 3685-6KA, johon on diskovalokorjaus tehty neljä vuotta sitten, keksi uudet metkut tälle kesälle. Muutaman päivän välein lämpötila alkaa nousta kohti kymmentä ja vaikka lämpötilamittaus toimii, kompura ei lähde käyntiin. Muutaman tunnin ihmeteltyään kompura viimein käynnistyy ja lämpötila alkaa laskea halutuksi.

  Onkohan tämä käynnistysreleen tai -kondensaattorin vika? Joku oli brittifoorumilla vaihtanut ohjainkortin hyvin samalta kuulostavan vian vuoksi tuloksetta. Tosin en kuule mitään ylimääräisiä releen naksahteluja, ja myös ihmetyttää että miksi nuo yksinkertaiset komponentit vikoisivat vain muutaman päivän välein, eivätkä tiheämmin?

 30. Vastaani on tullut isompitehoisissa järjestelmissä kontaktoriogelma, jossa sähkö kulkee aluksi läpi ok, mutta hetken päästä ei. Kärjet olivat palaneet loppuun. Täten viallinen rele voisi hyvinkin aiheuttaa tuollaista ajoittaista kaapin lämpenemistä.
  Toinen joka tulee mieleen, on kompressorin ylilämpösuoja. Tuo muutaman tunnin odottelu voisi hyvinkin viitata tämäntyyppiseen vikaan. Ohjainkortin vaihtamisen toimimattomuus kielisi tästä.
  Käyntikondensaattorin hajoaminen estää yleensä moottorin käynnistymisen kokonaan. Kai sekin voisi olla siinä rajoilla rikki, että kuumana ollessaan moottori ei pysty käynnistymään, mutta läähtyessään käynnistyminen onnistuu. Toisaalta kondensaattori tuskin jäähtyy jos kompuran ohjaus on kokoajan päällä.

 31. Kiitos vastauksesta! Saattaa olla tosiaan ylilämpösuojaan liittyvä juttu, kylmäaineen määrä ja/tai kompuran yleiskunto lienevät jo kaarensa ehtoopuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.