Blogi | Pasi Vähämartti

Tulipalo ja alkusammutuksen tärkeys – osa 1

by on joulu.28, 2019, under Yhteiskunta

Työn puolesta on tullut vuosien varrella käytyä useampaan otteeseen tulityökurssilla. Kurssi on ollut joka kerta hyvä muistutus tulipalon vaaroista ja siitä, kuinka nopeasti palo leviää. Tätä ei tajuakaan, ennen kuin se osuu omalle kohdalle.

Jo ennestään keittiöstä löytyy sammutuspeitto. Edellisen kerran kurssilla käytyäni hankin jauhesammuttimen. Uusimman käynnin myötä päädyin kirjoittamaan tämän blogauksen, sillä asian tärkeyttä ei voi vähätellä. Jokaisen tulisi saada alkusammutuskoulutus, jotta hädän tullessa ei tarvitse alkaa harjoitelmaan.

Henkilökohtainen kokemus muistuttaa todellisuudesta

Kesällä 2018 minulla syttyi grilli kirjaimellisesti palamaan. Kuumana kesäpäivänä kanankoipia kaasugrillissä grillatessani, grilliin kertynyt rasva syttyi. Kaikki tapahtui periaatteessa hitaasti, mutta tapahtumien eteneminen oli rivakkaa.

Erinäisiä tuotteita grillatessa putoaa rasvaa/marinadia, josta osa palaa saman tien. Osa jää ritilään, osa putoaa rasvalevylle. Ajansaatossa rasvaa kertyy ritilöille. Grillaus oli loppusuoralla, kun liekit alkoivat nuolemaan koipia. Tällöin sammutin kaasunsyötön, ja aloin ottamaan koipia pois. Viimeistä koipea ulosottaessani liekit olivat kasvaneet merkittävästi. Tilanne tuntui olevan hallussa, vaikka todellisuudessa näin ei enää ollut. Lämmön lisääntyessä rasva paloi yhä voimakkaammin, joka lämmitti entistä enemmän, kiihdyttäen paloa entisestään.

Noin minuutissa tilanne oli ehtinyt kehittyä vaaralliseksi. Savunmuodostus oli sankkaa. Irrotin kaasupullon, suljin kannen ja vedin grillin keskelle pihaa, kauas kaikesta palavasta materiaalista. Siirron jälkeen liekit kasvoivat vieläkin suuremmaksi, polttaen osan kannen maalista, sulattaen sytytysjohdot, sekä pilaten emaloidut ritilätasot.

Ennen siirtoa, grilli sijaitsi maatasossa kaksikerroksisen rivitalon parvekkeenreunan ulkorajan alapuolella. Tämä paikka oli vakiintunut grillauspaikaksi mm. sen tarjoaman sateensuojan, sekä laatoituksen takia. Tulevaisuudessa grillille on tarkoitus järjestää parempi paikka takapihalla.

Parvekkeella grillaaminen

Pahimmassa tapauksessa grillipalossa olisi voinut käydä hieman vastaavasti kuin alla olevassa videossa, vaikka en kerrostalossa asukaan. Onneksi grillin sai siirrettyä kauas kaikesta, jossa palo kiihtyi ja hiipui itsestään rasvan palaessa pois. Ainoat tuhot kohdistuivat grilliin. Grilli on edelleen käytössä.

Kuten edellisestä videosta nähtiin, pieni palonalku riistäytyi todella suureksi paloksi. Valitettavasti videota on leikattu, joten palon kehittymistä ajan suhteen on hankala hahmottaa. Alkusammutus olisi todennäköisesti estänyt suuremmat tuhot.

Parvekegrillausta ei ole suomen laissa kielletty, kielto tulee taloyhtiöiden säännöstä (jos se on kielletty). Edellisen videon perusteella sanoisin, että grillaamista parvekkeella kannattaa todellakin harkita tarkkaan, vaikka se ei kiellettyä olisikaan. Grilliä ei myöskään tule jättää valvomatta missään olosuhteessa.

Huoneistopalon kehittyminen

Alussa kävin läpi kokemukseni grillipalosta. Palon kehittyminen tapahtuu kuitenkin samalla tavalla, kehittyen ensin hitaasti kiihtyen nopeasti voimakkaaksi paloksi.

Seuraavalla videolla esitetään, kuinka nopeasti palo etenee ja kuinka korkeaksi lämpötila nousee.

Mikä siinä pelastuslaitoksen saapumisessa kestää?

Viivettä tulee itse ilmoituksen tekemisestä. Tämän jälkeen hälytys lähtee pelastusasemalle, jossa lähdön pitäisi tapahtua minuutin kuluttua hälytyksen saapumisesta. Esimerkiksi Lahdessa keskimääräinen lähtöaika kiireelliseen tehtävään on 1.06 min (lähde). Tämän päälle tulee siirtyminen kohteeseen, johon vaikuttaa liikennetilanne ja etäisyys.

Kohteessa sammutuskalusto pitää ottaa esiin. Mikäli pelastusteille on pysäköity autoja tai paikalle pääsy on estynyt jostain muusta syystä, joudutaan nämä esteet ensin siirtämään. Mikäli asuntoon on jäänyt henkilöitä, heidät noudetaan ensin, ennen varsinaiseen sammutustyön aloitusta.

Pelastuslaitoksen saapumiseen kuluu kaupunkialueella 10-15 minuuttia hätäpuhelun alkamisesta. Maaseudulla palokunnan saapumiseen saattaa kulua lähemmäs tunti. Toisin sanoen kohde on lähes poikkeuksetta täyden palamisen vaiheessa pelastuslaitoksen saapuessa, mikäli alkusammutusta ei ole tehty. Tästä syystä alkusammutus on erittäin tärkeä toimenpide, jolla saadaan vähintään lisäaikaa sammutuskaluston paikalle saamiseksi. Parhaassa tapauksessa palo saadaan sammumaan ennen pelastuslaitoksen saapumista ja suurempien vahinkojen syntymistä.

Seuraava hätäpuhelu on 80-luvulta. Vaikka kyse on isosta vesivuodosta, niin palokunnan paikalle saapumisen pitkittyessä alkaa pinna kiristymään, kun omaisuus on vaarassa tuhoutua lopullisesti.

Ehkäisevät toimenpiteet

Tulipalon syttymisriskiä voi alentaa irrottamalla kaikki turhat sähkölaitteet. Kuivausrumpua ei kannata jättää yksin pyörimään. Myöskään kynttilöitä ei tule jättää yksin palamaan. Myös oma huolellisuus on ratkaisevassa asemassa; tarkista, että uuni ja hella on pois päältä, sekä kahvinkeitin ja hiustenkuivaaja irti seinästä, kun et ole kotona. Saunassa kiukaan lähellä tai päällä ei saa olla mitään sinne kuulumatonta (esim. kuivumassa), kiukaan ollessa päällä.

Jos tulipalo kuitenkin osuu omalle kohdalle, on olemassa toimenpiteitä, joilla edesautetaan ihmisten pelastumista sekä suojataan omaisuutta, ennen kuin palokunta ehtii paikalle. Näistä voi lukea tarkemmin jutun seuraavassa osassa.

:, , , , , , , ,

Leave a Reply