Päätös YLE-veron kohtalosta seuraavalle hallitukselle

Olin pudota penkiltä kun sain kuulla Suvi Lindénin kääntäneen kelkkansa YLE-vero asiassa. Tuskin olin ainut joka iloitsi päätöksestä, vaikka asiaahan ei ole lopullisesti haudattu – päätöksentekoa on vain siirretty muutamalla vuodella eteenpäin.

Toisen onni on toisen epäonni, niin tässäkin tapauksessa.  Aiemmin Lindén sai lokaa niskaansa pienituloisilta, kuten opiskelijoilta ja työttömiltä sekä televisiottomilta ja varmasti myös lupamaksupinnareidenkin osalta. Kelkankäännön seurauksena lokaa alkoi kuitenkin satamaan mm. puoluetovereilta, keskustan suunnalta, Ylen väistyvältä toimitusjohtajalta Mikael Jugnerilta kuin Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajalta Kimmo Sasilta. Tämä oli Lindéniltä todella rohkea veto, sillä hän varmasti osasi aavistaa minkälainen soppa tästä päätöksestä syntyy eduskunnan ja YLEn puolella.

Miksi päättäjät sitten olivat tyytymättömiä Lindénin ratkaisuun? Tähän tuskin on muuta syytä kuin takuuvarman rahastusautomaatin menettäminen. Vaikka en itse tällaista pakkovero-mallia kannatakaan, niin jos omistaisin esimerkiksi Canal Digitalin, niin olisihan se tyhmää olla käyttämättä mahdollisuutta saada käyttöön kaikille pakollinen CD-vero. Vero takaisi varman rahoituksen yrityksen toiminnalle, eikä laadulla ja tuloksellisuudella olisi tämänjälkeen juurikaan mitään väliä. Myöskään asiakastyytyväisyydellä ei olisi mitään merkitystä, koska asiakas ei voi äänestää kukkarollaan. Jos et maksa, joudut ulosottoon.

Jo monen vuoden ajan on kampanjoitu loisia vastaan, eli siis TV-maksu pinnareita vastaan. Usein on argumentoitu, että muut maksavat lupamaksuissaan myös lupapinnareiden osuuden. Näin varmasti onkin, siis niiden osalta joilla telkkari on, mutta eivät lupaa kuitenkaan maksa. Olen ollut ilman TV:tä vuodesta 2004 lähtien, mutta en ilman viihdettä. Viihdettä olen ostanut vuosittain useilla sadoilla euroilla muovikiekkojen muodossa. Lupamaksupinnari-kampanjan voisikin kääntää toisinpäin: ”Miksi minun pitäisi rahoittaa muiden TV-katselu?”. Onko tämä yhtään reilumpaa kuin olla maksamatta TV-lupaa silloin kun minulla ei oikeasti ole TV:tä?

Mikäli lupapinnarit huolestuttavat niin kovasti, miksei kanavia sitten laiteta maksukortin taakse? Tarvittava tekniikka on jo olemassa ja kortinlukijalla varustettu digiboksi löytyy jo ennestään useimmasta kodista. En keksi oikein muuta syytä kuin raha: Mikäli YLE:n kanavat pistettäisiin maksukortin taakse, hyvin moni jättäisi kortin hankkimatta koska monelle riittäisi mainoskanavien tarjonta. Toisaalta edullisimpia maksukanavapaketteja saa lähes nykyisen TV-lupamaksun hinnalla. Kun kuluttajalla on mahdollisuus äänestää kukkarollaan, olisi hyvin todennäköistä että he hankkisivat jonkin muun maksukanavapaketin kuin YLE:n paketin. Tästä vuorostaan seuraisi rahavirtojen pieneneminen ja YLE:n matka kohti tuhoa alkaisi.

YLE on tärkeässä asemassa, sillä yleisradiolain 7 § mukaan sen täytyy tarjota käytännössä kaikille kaikkea – siis myös sellaista mikä kaupallisella kanavalla ei olisi taloudellisesti järkevää vähäisen katsojamäärän takia. On kuitenkin väärin pakottaa kaikki maksamaan tasaveroa hyvästä tarkoituksesta huolimatta. Opiskelijalle lupamaksun suuruus vastaa puolen kuukauden opintotukea, eikä työttömän tai eläkeläisen rahatilanne ole välttämättä paljoa opiskelijaa parempi. Entäpä sitten maksukyvyttömät ja ulosotossa olevat? Tai mitä sokeat tekevät TV::llä? Esitetyssä muodossaan YLE-vero ei olisi ottanut erikoisryhmiä huomioon ollenkaan.

Koska nykyinen lupamaksukäytäntö alkaa olemaan aikansaelänyt, maksukortti tappaisi YLEn toiminnan rahavirtojen supistumisen takia ja YLE-vero olisi hyvin epäreilu vähävaraisia ja televisiottomia kohtaan, jää jäljelle mainokset, budjettirahoitus tai näiden yhdistelmä. Puhdas mainosrahoitus on kuitenkin ongelmallinen ylen riippumattomuuden säilyttämisen takia.

Mikäli siis kaikki halutaan pakottaa televison orjiksi, lienee budjettirahoitus (+ mahdollinen rajoitettu mainostusoikeus esim. urheilutapahtumissa)  kaikkien kannalta tasapuolisin ratkaisu. Tällöin pienituloisimmilla ja maksuvaikeuksissa olevilla olisi yksi huoli vähemmän.

Vai haluaisitko että kaikki verot kerättäisiin erillislaskuilla? Miltä tuntuisi saada lasku koulunkäynnistä vaikka et enää käy koulua tai laskun oopperan toiminnan tukemisesta vaikka vihaat oopperaa yli kaiken? Niin, veronmaksajan kannalta on paljon helpompaa kun ei tiedä tarkalleen minne kaikkialle veroeurot valuvat. Tällöin ei tule vastareaktiota ”miks mun pitää maksaa kun en edes käytä”. Näin kävi YLE-veron kanssa ja näin kävisi myös oppeera ja muiden maksujen kanssa mikäli ne yritettäisiin irtauttaa verotuksesta. Tähän politikoilla ei kuitenkaan onneksi ole pokkaa.

On hienoa että Lindén on havahtunut tasaveron epäoikeudenmukaisuuteen, mutta onko kyse kuitenkin vain pisteiden keräämisestä seuraavia eduskuntavaaleja silmälläpitäen? Nykyisten puolueiden on muutettava politiikkaansa lähemmäs nykypäivää tai seuraavissa vaaleissa he saattavat menettää paikkojaan esimerkiksi Piraattipuolueen ehdokkaille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.