Rigol MSO5074:een kaikki ominaisuudet

Rigol on kiinalainen elektronisten testilaitteiden valmistaja. Repertuaarista löytyy oskilloskooppeja, funktiogeneraattoreita, spektrianalysaattoreita, RF generaattoreita, yleismittareita, teholähteitä, DC kuormia, sekä tiedonkeruulaitteita.

MSO5000-sarjan laitteet ovat sekasignaalioskilloskooppeja, tämä tarkoittaa, että yksiin kuoriin on pakattu seitsemän toimintoa: Oskilloskooppi, logiikka analysaattori, spektrianalysaattori, funktiogeneraattori (optio), jännitemittari, taajuuslaskuri, sekä protokolla analysaattorit (optio).

Eräänlaisena erikoisuutena voinee pitää sitä, että vaikka MSO5000 laitteita on tarjolla kuutta eri mallia, niissä kaikissa on täysin identtinen rauta. Hintahaitari on noin 1000-3000€. Ainoa fyysinen ero on 2 tai 4 mittapäätä (hintavaikutus laitetta hankittaessa noin 100€), muutoin erot ovat puhtaasti ohjelmallisia (2 tai 4 kanavaa, 70/100/250/350MHz kaistanleveys + muut softaoptiot). Rahalla halvimmasta mallista saa päivitettyä täysin kalleinta mallia vastaavan version. Lista kaikista optioista ja niiden verottomista hinnoista löytyy täältä.

Koska kyse on ohjelmistosta, on joku tietysti keksinyt miten päivitykset saa käyttöön ilmaiseksi. Rigolilla on välillä kampanjoita, joissa mukana saa todella kattavan paketin (MSO5000-BND) optioita ilmaiseksi (arvo 743€). Itsesiassa ainoat optiot, jotka tästä paketista jäävät uupumaan, ovat muistin laajennus optio 2RL (hinta 420€), kanavamäärän kasvatus 2=>4 (hinta 420€), sekä kaistanleveys päivitys mallista riippuen (70=>100, 70=>200, 70=> 350, 100 =>200, 100=>350, 200=>350MHz), joiden hintahaarukka on 330-2730€.

Rigol on ollut tietoinen tästä ’ominaisuudesta’ ainakin vuodesta 2018 lähtien, ja koska asialle ei ole tehty mitään, herää epäilys onko aukko jätetty tarkoituksella harrastajien houkuttelemiseksi heidän tuotteidensa käyttäjiksi. Ja tämähän ei ole ainoa Rigolin laite, jolla ominaisuuksia saa näin lisättyä.

Tähän väliin on sanottava, että mikäli laite on yrityskäytössä tai teet skoopin avulla rahaa, siirry suoraan kauppaan ostamaan ne optiot, joita tarvitset. Mikäli taasen olet harrastelija, teet seuraavat toimenpiteet omalla vastuulla. Omalta osaltani voin sanoa, että päivitys onnistui ongelmitta – mutta tämä ei ole tae, etteikö jotain voisi mennä pieleen. Jos jotain menee pieleen, en osaa auttaa. Eli, omalla vastuulla.

Päivittäminen

Tarvitset päivityksen tekemiseen vähintään 2GB kokoisen USB muistitikun, joka on formatoitu FAT:ksi. Ilmeisesti skooppi on jonkin verran nirso muistien kanssa, eli mikäli yksi ei toimi, kokeile toista. Ilmeisesti iäkkäämmät (hitaammat) toimivat uusia paremmin.

Uutta skooppia suositellaan pidettäväksi päällä vähintään 30 min ennen päivityksen aloittamista. Tämä saattaa liittyä jollain tavalla trial lisensseihin ja niiden käyttöajan laskurien kuluttamiseen. Lisäksi ennen operaation aloittamista, skooppi on suositeltavaa palauttaa perusasetuksiinsa painamalla Default-painiketta.

  1. Tietojen varmuuskopiointi ei ole pakollista, mutta siitä voi olla hyötyä, mikäli jokin menee pieleen. Varmuuskopiointi on kaksivaiheinen; FRAM muisti ja asetus dumppi, sekä täydellinen NAND backup.
    • Lataa foorumi-viestin lopusta molemmat bakcup scripti -tiedostot:
    • Kopioi ensimmäisen paketin DS5000Update.GEL tiedosto tyhjän muistitikun juureen. Tikku skooppiin kiinni ja valitse: Utility => System => Help => Local upgrade. Seuraa näytön ohjeita ja odota valmistumista.
    • Siirrä tämän jälkeen tikun sisältö (noin 450Mt) talteen, ja toista edellinen toisen paketin samannimisellä scriptillä. Tämä kestää hieman edellistä pidempää. Lopuksi siirrä tikun sisältö (1Gt) talteen.
  2. Päivitä uusimpaan firmwareen mikäli tarve. Omassani on v00.01.03.02.02, joten päivitystarvetta ei ollut.
    • Lataa virallinen firmware valmistajan sivuilta. Huomaa, että lataat oikean version; MSO5000 ja MSO5000-E ovat eri laitteita!
    • Rigol sekoilee firmware nimeämisten kanssa, kun lataat 1.3.2.2 version, niin koneellesi latautuukin tiedostonimen mukaan 1.1.4.4. Release notesta selviää, että kyseessä on 1.3.2.2.
    • Siirrä lataamasi paketin DS5000Update.GEL tiedosto tyhjän muistitikun juureen, ja toimi kuten aiempina kertoina.
    • Päivityksen jälkeen, tarkista Utility => System => Help => About, että firmware on päivittynyt.
  3. Optioiden lisääminen, eli Patchin asentaminen
    • Foorumiviestin linkistä löytyy firmware 1.3.2.2:lle tehty patch. Huomaa, että patchin ja firmwaren versioiden tulee täsmätä keskenään. Eri versiot eivät toimi keskenään ristiin.
    • Tämä paketti sisältää myös backup scriptin, että skoopin firmiksen. En kuitenkaan käyttänyt näitä, vaan käytin aiemmin mainitsemani lähteen tiedostoja.
    • Kyseisen foorumiviestin lähettäjä on lähettänyt ainoastaan yhden viestin, joka tietysti herättää kysymyksiä. Hänen linkkaamansa tiedosto kuitenkin toimii.
    • Kopioi files3-hakemiston sisällä olevat kaikki tiedostot tyhjän muistitikun juureen. Ja toimi samoin kuin aiempina kertoina. Tällä kertaa päivitysprosessi poikkeaa aiemmista, koska kyseessä on erävirallinen viritys. Seuraa näytön ohjeita ja odota päivityksen valmistumista.
  4. Skoopin kalibrointi
    • Skoopin kalibrointiasetukset ilmeisesti nollautuvat patchin asentamisen seurauksena, jonka takia laite ei toimi enää optimaalisesti. On tehtävä sisäinen kalibrointi.
    • Irrota kaikki mittakaapelit
    • Valitse: Utility => System => SelfCal
    • Kalibrointi kestää yli 30min,
    • Lopuksi uudelleenkäynnistä skooppi

Lopuksi tarkista miten kävi, eli Utility => System => Help => About.

Mallinumero ei muutu, mutta Max BW on kasvanut aiemmasta 70 => 350M.

sekä Utility => System => Help => Option list.

Jokaisen option kohdalla näkyy Forever, eli optio on käytössä.

Näytön alalaitaan on ilmestynyt funktiogeneraattorin (GI ja GII) operointipainikkeet.

Ja käyttövalikon aiemmin harmaana näkynyt sähkönlaadun analyysi Power-painike on saanut värin ja sitä on nyt mahdollista operoida.

En ole kokeillut, mutta lukemani perusteella skooppi palaa alkuperäiseen tilaansa, kun sen päivittää valmistajan firmwarella. Eli patchin asennuksen saa aina peruttua, mikäli myöhemmin selviäisi, että se aiheuttaa ongelmia tai muutoin haluaa palauttaa laitteen alkuperäiseen tilaansa. Tämä palautuminen koskee luonnollisesti myös normaalia skoopin firmwaren päivittämistä uusimpaan versioon, eli patch on aina asennettava uusiksi. Ennen kuin teet päivityksen, varmista että uusimpaan versioon on tarjolla patch-tiedosto, ja että muilla on siitä positiivisia kokemuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.