Renkaat ja niiden turvallisuus

Syksy saapuu hiljalleen ja ennen kuin huomaammekaan, on jo talvi.

Hiljalleen alkaa siis lähestyä se ajanjakso vuodesta, kun talvirenkaiden vaihtorumba taas alkaa. Toiset käyvät vaihdattamassa renkaat rengasliikkeissä, toiset vaihtavat ne itse.

Renkaiden kulutuspinnan kunnosta, eli urasyvyydestä on syytä pitää huolta. Kesärenkaissa minimi urasyvyys on 1,6 mm ja talvirenkaissa 3 mm. Nämä ovat lain määräämiä minimi arvoja ja renkaiden suorituskyky näissä lukemissa on jo merkittävästi heikentynyt. Mikäli renkaat ovat 5-10 vuotta vanhat, eivät ne ole läheskään uudenveroiset pidon kannalta, vaikka niissä olisi uutta vastaava kulutuspinta jäljellä ja niillä olisi ajettu vain muutama tuhat kilometriä. Autoilu on tunnetusti kallista joten usein renkaat ajetaan sakkorajalle niiden iästä ja turvallisuudesta välittämättä.

Suositus on, että kesärenkaat vaihdettaisiin uusiin kun niiden urasyvyys on alle 4 mm. Edellisessä rengassetissä kulutuspintaa oli vähän renkaasta ja mittauskohdasta riippuen siellä 2-2,5 mm paikkeilla. Rankassa vesisateessa kuluneiden renkaiden pitokyvyn heikkenemisen huomasi, nopeutta joutui laskemaan aiempaa enemmän tiellä pysyäkseen. Autosalvan huollossa vaihdatin 120 tkm huollon yhteydessä alle uudet Continental ContiPremiumContact 5 renkaat.

Talvirenkaissa suositeltava urasyvyys vaihdolle on 5 mm. Nykyisissä renkaissa pintaa on jäljellä noin 3,5-4 mm, eli alle 2€ kolikon kauluksen verran. Renkaiden 5 vuoden iän ja kuluneisuuden huomasi jo viimetalvella, sillä ne olivat todella liukkaat ja arvaamattomat mutkissa. Täten renkaat saavat mennä vaihtoon tulevana talvena.

Netti on täynnä pullollaan erilaisia rengaskauppoja. Euromaster on monelle todennäköisesti hyvin tuttu, mutta kesärenkaiden kohdalla se oli noin 50€ kalliimpi Autosalvan kautta hankittujen ja asentamaan hintaan verrattuna.

Olen katsellut kahta testivoittaja vaihtoehtoa seuraavaksi nastarengas vaihtoehdoksi, nämä ovat Nokian Hakkapelliitta 8 ja Continental IceContact 2, rengaskokona 195/65/15. Nokian rengashuijauskohun takia voi kuitenkin olla että se putoaa lopullisessa valintatilanteessa pois, sillä on mahdollista että kärkisija on ollut seurausta vilunkista. Renkaiden ei tietysti tarvitse olla testivoittajat, mutta testeissä menestyneet renkaat ovat todennäköisimmin muita ainakin hitusen paremmat.

Vertailtavien yrityksien joukkoon olen valinnut muutamia yrityksiä joilla on renkaiden nettikauppa. Joukosta voi puuttua joitain edullisia kauppoja, joko siitä syystä että en ole törmännyt kyseiseen yritykseen, tai molempia rengasvaihtoehtoja ei ole ollut tarjolla. Ne joissa on ollut vain toinen rengastyyppi tarjolla, ei ole ollut edullisempi kuin nyt esitellyt vaihtoehdot.

Hinnat on ilmoitettu 4kpl sarjana. Mikäli rengassetin hinta sisältää toimituskulun, ne on eritelty omaan sarakkeeseen (toimituskuluja ei kuitenkaan ole vähennetty renkaiden hinnasta). Mikäli renkaan asennus on pakollinen ominaisuus, on siitä mainittu erikseen ja asennuskustannus vähennetty renkaiden hinnoista helpottamaan varsinaisten renkaiden hintavertailun tekemistä eri hankintapaikkojen välillä. Hinnat sisältävät siis toimituskulut, arvonlisäverot ja kierrätysmaksut.

Continental IceContact 2Nokian Hakkapelliitta 8Toimituskulujen osuus rengassetin hinnasta + asennusLuvattu toimitusaika
rengas-online.fi413,60€395,20€ilmainen toimitus + asennus~4 arkipäivää
rengaskontti.fi420€424€ilmainen toimitus + asennus2-5 päivää
renkaatvaihtoon.fi426,56€421,60€29,76€ + asennus3-5 arkipävää
euromaster.fi437,34€438,70€ilmainen toimitus + asennus 86€ (pakollinen)1-2 vko (asennusajankohta)
autosalpa.fi504€569€ilmainen toimitus + asennus 40 / 0€ (pakollinen)1-2 vko (asennusajankohta)

Renkaat on asennettava vanteille ja tasapainotettava, joista tulee päälle asennuskulut. Ainoastaan Euromasterilla ja Autosalvalla pelkkiä renkaita ei voi ostaa sellaisenaan, vaan asennus kuuluu aina osana palvelua. Mikäli renkaat vaihdattaa autosalvassa huollon yhteydessä, ei erillistä asennuskustannusta veloiteta, muutoin se on 40€.

Edullisimmat renkaat löytyy rengas-online.fi:stä, kalleimmat Autosalvasta. Kokonaishinta määräytyy kumien vaihtokustannuksista vanteille / renkaan vaihdosta. Paikasta ja ajankohdasta kumien/renkaiden asennushinta liikkuu siellä 30-80€ +-10€ välillä.

Olen ostanut autoilun historiassa vasta yhdet renkaat, ne olivat kuluvana kesänä 2016, jotka hankin autosalvan kautta. Talvirenkaiden hankinta on edessä, enkä vielä ole päättänyt mistä ne hankkisin. Ehdottomasti edullisimmat olivat rengas-online, renkaatvaihtoon ja rengaskontti. Euromasterin hinnoittelun romuttaa asennuksen suuri kustannus ja Autosalvalla vuorostaan 100-200€ kalliimmat renkaiden lähtöhinnat. Itse renkaanvaihdon hoitavalle kaksi viimeistä tosin eivät ole vaihtoehdot muutoinkaan.

Mikäli päätän hankkia renkaat verkkokaupasta ja asennuksen omatoimisesti, kirjoitan tästä kokemuksesta erillisen blogauksen alkutalvesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.