MadBoy MFP-2000 karaokesoitin

Karaokelaitteita etsiessä ei voi olla törmäämättä MadBoy -merkkiin. Heidän kotisivuiltaan löytyy liuta erilaisia laitteita, myös tulevista laitteista annetaan jotain viitteitä.

Jo muutaman vuoden ajan olen yrittänyt etsiä tietoa sivuilla näkyvästä MFP-3000 karaokesoittimesta. Kukaan ei tästä kuitenkaan tunnu tietävän mitään ja ne jotka tietävät, eivät voi sanoa edes sitä ilmestyykö laite lähitulevaisuudessa, joskus vai ei koskaan. Jos olen oikein ymmärtänyt, laitteen kehitys on jäissä ja saa nähdä julkaistaanko sitä ikinä.

Luonnollisesti tuo MFP-3000 kiinnosti eniten, sillä olisihan se uusinta ja viimeisintä tekniikka. Koska sitä nyt ei varmuudella ollut tulossa myyntiin lähiaikoina, piti katse suunnata muihin vaihtoehtoihin.

Valikoimista löytyy MFP-500, MFP-1000 ja MFP-2000 -soittimet. Näistä vain viimeksi mainitusta löytyy HDMI-liitäntä. Se on kolmikosta kaikkein kookkain, ja myös arvokkain (215e). Videotykki syö vain HDMI:tä joten soittimen valinta oli tältä osalta aika selkeä ja helppo.

Mutta mitäpä MFP-2000 sitten toi mukanaan olohuoneeseeni?

Speksit lupaa paljon enkä ole testannut jokaista nippeliä tai väitettyjen formaattitukien toimivuutta. Sellaiset jokapäiväiset jutut on tullut kuitenkin kokeiltua ja niistä on saanut jonkinlaisen käsityksen. Aloitetaan kuitenkin liitäntöjen läpikäymisellä.

Etupuolelta löytyy kaksi 6.3mm mono liitintä mikeille, SD-muistikortinlukija sekä USB-liitin.

MFP-2000a

Takaa löytyy kattava valikoima liittimiä.

Kuvan saa ulos viiden liitännän kautta: HDMI, Scart, YUV, S-video ja komposiittivideo. Yhtäaikaa kuvan saa ulos joko YUV & HDMI tai komposiitti & S-video & Scart.

Äänen saa ulos niinikään viidestä liitännästä: HDMI, 5.1 RCA, stereo RCA, toslink (S/PDIF) ja digitalinen koaksiaali. Näihin liitäntöihin ei kuitenkaan ole miksattu mikkituloja, joten noita liitäntöjä voi käyttää vain muksiinkin kuunteluun/elokuvien ääniraidan toistamiseen.

Karaokemikserin ulostulo on käytettävissä kahdessa stereo RCA lädössä sekä XLR -liittimistä. Nämä ovat stereolähtöjä, joten karaokea ei pääse laulamaan monikanavaisena 😉 Liekkö niitä edes monikanava karaokelevyjä olemassa.

MFP-2000b

Molemmille mikrofonituloille on omat voimakkuussäätimet. Tämä on hyvä, sillä etenkin miehen ja naisen yhteislaulussa miehen ääni jyrää äkkiä yli hennomman äänen. Tämä toimii tietysti vain tilanteissa joissa kumpaankin tuloon on kytketty yksi mikki. Esimerkiksi langaton vastaanotin sisältää kaksi mikkiä ja niiden signaalit on miksattu keskenään. Tällaisessa tilanteessa soittimen säädin toimii yleisenä lauluäänen voimakkuussäätönä ja mikkien välinen voimakkuudentasaus on tehtävä vastaanottimen päässä.

Sävynsäätimiä on kaksi, bassolle ja diskantille. Nämä ovat yhteiset kummallekin mikkitulolle. Lisäksi on effect säätö, jolla saa säädettyä lauluäänen kaiuntaa. Kaikusäätö toimii hyvin ja sitä on helppo käyttää. Sävynsäätimilläkin löytää korvaa miellyttävät asetukset, joten nekin toimivat.

HDMI ei itsessään tuo mitään lisäarvoa videon laatuun tai valikoiden tarkkuuteen. Valikot muistuttavat 90-luvun videonauhureiden valikoita. Samaisesta syystä johtunee, että valikoissa liikkuminen on hieman kankeaa. Onneksi alkuasetusten teon jälkeen valikoihin ei juurikaan tarvitse koskea ja tietyt säädöt pystyy tekemään suoraan kaukosäätimestä kesken laulannan. Lippulaivamallilta olisi kuitenkin voinut odottaa hieman enemmän.

Levykelkka pitää aika kovaa meteliä liikkuessaan. Soitin itsessään ei ole täysin hiljainen levyä soitettaessa, joskin sen kuulee vain ihan välittömässä läheisyydessä. Kun musiiki soi taustalla, ei koko soittimen olemassaoloa edes huomaa.

SD-muistikortille ja USB tikulle/kovalevylle voi tallentaa musiikkia suoraan CD-levyltä. Myös toisto näiltä medioilta on mahdollista. Tai pitäisi, sillä en ole saanut lukemista tai kirjottamista toimimaan. Tallennus alkaa, mutta keskeytyy noin minuutin päästä. Tiedostojen toisto vuorostaan mahdollistaa tiedostolistan selailun, mutta mitään se ei soita. Tämä voi johtua käytetystä MP3 koodaustavasta ja bittivirran nopeudesta. Lähinnä karaoke videoiden soittaminen muistista olisi kätevää, mutta vaikka se toimisikin kunnolla, on toteutus kankea, jopa hankala. Ensisijaiseksi tiedostosoittimeksi tätä soitinta en hankkisi.

DVD-soittimena elokuville en ole soitinta käyttänyt, vaikka se aluekoodivapaa soitin onkin. PS3 ajaa virkaa videolevyjen pyörittimenä.

Musiikkilevyjä soittimella sitävastoin on tullut soiteltua. Äänenlaatu tässä tarkoituksessa on hyvä. Ei se varmasti yllä kultakorvien käyttämien tonneja maksavien soittimien tasolle, mutta ei ääntäkään voi huonoksi sanoa.

Tavanomaiseen DVD-soittimeen verrattuna tästä löytyy sävelkorkeuden säätö. Tällä on tarkoitus sovittaa biisi omaan lauluääneen siten, ettei tarvitse laulaa liian korkealta tai matalalta. Valitettavasti touteus on epäonnistunut. Sävelkorkeus, tai ainakin joku muuttuu, saaden musiikin kuulostamaan kauhealta (mitä enemmän säätää, sitä kauheammalta kuulostaa). Parempi siis valita omaan ääneen sopivat biisit ja unohtaa niiden raiskaaminen tällaisilla ominasuuksilla.

Soittimessa kuten kaukosäätimessäkin on valtavasti nappuloita. Soittimen painikkeet ovat jämäkät kuminappulat, jotka naksahtavat painalluksen merkiksi. Kaukosäädin on hieman samanoloinen kuin kaupassa myytävät halvat yleiskaukosäätimet. Ei siis mikään kovin ihmeellinen, mutta ajaa asiansa.

Soittimen mukana tuli irrotettava virtajohto sekä RCA-kaapeli. RCA kaapeli lienee jotain kiinan tehtaiden sekundaa, sillä yhtä ohutta johtoa saa etsiä. Kyllä siitä ääni kulki läpi moitteetta, mutta katu-uskottavuus puuttui. Parilla eurolla olisi saanut huomattavasti laadukkaammat johdot. Soitinta myydään karaokelaitteiden huippulaitteena, joten RCA johto olisi ehdottomasti saanut olla luottamusta herättävämmän näköinen. Räkkiraudat tulevat soittimen mukana, mutta reikien jaottelu ja sijainti suhteessa soittimeen on hassu, jonka myötä 2U korkea laite vie 3U verran tilaa. Raudat ovat kaunis ajatus, mutta mielestäni hieman epäonnistuneet.

Ohjekirja on suomenkielinen ja ajaa asiansa, vaikka sen ulkonäköön ei juurikaan ole panostettu. Ohjekirja löytyy täältä.

Entä kannattaako soitin ostaa karaokesoittimeksi?

Jos setiksi riittää soitin + mikit, on MFP-2000 hyvä valinta. Jos taas kaipaa parempaa käytettävyyttä, suosittelen hankkimaan tavallisen DVD-soittimen sekä erillisen mikserin + mikit. Mikserin kaveriksi kelpaa mikä tahansa DVD-soitin mistä saa äänen ulos stereona (RCA). Miksereitä on tarjolla ilman efektejä ja efektien kanssa. Yhtenä vaihtoehtona on käyttää MadBoy REMIX-32 mikseriä.

Itselleni hankin MadBoy REMIX-32 mikserin ja kokemusten perusteella olisi minulle ehdottomasti parempi vaihtoehto ollut ostaa joku muu soitin kuin MadBoy MFP-2000. Ei setti huono ole, mutta rahalle olisi saanut hieman parempaa vastinetta toisella kokoonpanolla.

Lue myös tekemäni arvostelu MadBoy U-Tube 20P langattomasta mikrofonijärjestelmästä.

4 thoughts on “MadBoy MFP-2000 karaokesoitin

  1. Moro,
    Kiitti tästä revikasta.
    Olin siis karaoke soitinta hankkimassa, ja muutama mallin vaiheessa olin. Sitten tätä revikkaa lukiessani tuli taas yksi vaihtoehto lisää, nimittäin se madboy remix-32.
    Noh, täytyy sulatella ja punnia taas mihin sitä päätyisi.
    Myöskin tuo audion liitäntä juttu oli mulle ihan uutta.
    Eli tarkoitus olisi kytkeä soitin hdmi-piuhalla telkkuun niin, että ääni ja kuva kulkevat samaa piuhaa pitkin. Mutta sinun revikasta ymmärsin niin, että jos soittimella haluaa laulaa karaokea niin äänen ulostulo täytyy rca-piuhoilla liittää esim.telkkuun? Telkkun ääni on kytketty optisella piuhalla soundbariin.

  2. Tosiaan HDMI:tä pitkin kulkee ainoastaan miksaamaton ääni.

    Minulla on myös tuo remix-32, en ole vaan ehtinyt kirjoittaa siitä juttua. Hieman turha kapistus, joku behribgerin mikseri olisi varmasti hoitanut asian halvemmalla ja paremmin. Aika 90-lukuinen laite tekniikaltaan.

    Mulla ri ole kokemusta, miten tv toimii ulkoisen audion kanssa, eli osaako tehdä AV-vahvistimen kaltaisia toimintoja vaiko ei. Yksi vaihtoehto saattaisi olla HDMI-RCA muunnin, jolla äänen voisi yhdistää mikseri lähdöstä, mutta lisää osia tuo mukanaan lisää hintaa…. enkä suorilta käsin osaa sanoa löytyykö tuollaisia HDMI-HDMI RCA injektoreita… sen tiedän että VGA+RCA => HDMI löytyy, mutta ri auta tässä tapauksessa.

  3. Hyvä ja rehellinen tuotearvostelu. Allekirjoitan 90 luvun käytettävyyden, ja oma kokemukseni on että laatu näkyy tämän laitteen osalta vain markkinointiteksteissä. MP3 soittoa en ole kokeillut mutta sain lopulta tiedostojen USB toiston toimimaan formatoimalla ulkoisen levyn muistaakseni FAT32 formaattiin ja MP4 soitto toimii todellakin vain tietyllä koodekilla pakatulla kuvalla, ja tietyssä formaatissa olevalla äänellä. Eli jos ei ole perehtynyt MP4 paketoitiin sekä video ja audio koodekkeihin, omista konvertointiohjelmaa, ja konvertoi tiedostoja juuri oikeaan video ja audio kombinaatioon niin ei toimi; 95% käyttäjiltä tämä ei onnistu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.