Blogi | Pasi Vähämartti

Verkkolaitteiden kesäaika asetukset kohdalleen

by on helmi.21, 2015, under Lähiverkko

Tietoverkkoon liitettäviä laitteita löytyy laidasta laitaan. Monissa niissä on sisäinen kello, jota käytetään esimerkiksi logitiedostoissa aikaleimassa tai vaikkapa valvontavideokameran kuvassa näyttämään videon tallennushetkeä.

Aika näihin laitteisiin voidaan asettaa käsin tai NTP aikapalvelinta käyttäen. Sisäinen kello jätättää tyypillisesti enemmän tai vähemmän, joka puoltaa NTP aikapalvelimen käyttämistä.

Kaiken kukkuraksi useimmat maat käyttävät älytöntä kellojen kääntelyä jota myös kesäajaksi kutsutaan. Tämä aiheuttaa haittaa niin ihmisten terveydelle kuin harmia aikatauluille ja tiedonkeruulle (logit). Hyötyjä kellonkääntelystä sitävastoin ei juurikaan ole, jos yhtään.

Jotta kello saataisiin näyttämään oikein kaikissa tilanteissa, pitää kello kääntää joko käsin oikeaan aikaan tai kääntäminen automatisoida mikäli mahdollista. Jotta kello kääntyy automaattisesti oikein oikeana ajanhetkenä, tulee laitteen asetukset säätää kohdilleen. Oli kyseessä mikä tahansa laite, on kesäaika asetusten säätö toteutettu hyvinkin yhdenmukaisesti.

Aika-asetuksiin määritellään seuraavat asetukset: Aikavyöhyke, Kesäaika käytössä sekä kesäajan alkamis ja loppumishetki. Tietysti myös kellonaika säädetään kohdalleen omassa kentässä (yleensä voi syöttää käsin, hakea tietokoneen aika tai käyttää aikapalvelimen tietoa).

Kesäaika alkaa maaliskuun viimeinen sunnuntai (asetuksissa fifth / last) klo 3:00 ja päättyy lokakuun viimeinen sunnuntai (fifth / last) klo 4:00.

Alla esimerkkkikuva kesäaika asetuksista.

DST

:, ,

Leave a Reply