Adobe Lightroom sopimus ja vaihtoehtoja Lightroomille

Lähes vuosi Lightroomin käyttöä on takana. Olen tyytyväinen ohjelmaan, mutta ongelma on käytön vähäisyys. Muutaman kuvan säätämiseen silloin tällöin sopimus on turhan kallis (12,39€/kk).

Päätin lopettaa tilauksen. Hallintasivun kautta oli mahdollista katkaista tilaus loppumaan välittömästi, mutta ei laskutuskauden loppuun. Samalla puhuttiin sakkomaksusta, joka on 50% tilauksen enneaikaisesta päättämisestä. Minulla tämä olisi ollut 6,20€. Mitähän ihmettä…

Vuosisopimus

Yhteys asiakaspalveluun toi mukanaan pienen yllätyksen, sopimukseni on vuosiperustainen. Asiakaspalvelun mukaan sopimus olisi mahdollista muuttaa kuukausisopimukseksi, mutta en löytänyt mistä tämän muutoksen saisi tehtyä. Kysyin asiasta ja noin 10 min päästä sain vastauksen, että kuukausitilausta ei olekaan saatavilla valokuvajäsenyydelle.

Adobe valokuvajäsenyydessä on aina kyse vuosisopimuksesta, joka voidaan maksaa joko kerralla, tai kuukausittain. Olin aiemmin ollut siinä uskossa, että palvelusta on kaksi versiota, vuosijäsenyys ja kuukausijäsenyys. Tässä samassa virhekäsityksessä on myös monet Lightroomista kertovat videot.

Mitään vahinkoa tässä ei käynyt, mutta jälleen kerran tämä oli hyvä muistutus siitä, että sopimustekstit on syytä lukea tarkasti. Tämä siis varoituksena teille muille, jotka harkitsette Lightroomin lyhytaikaista hankkimista: Vain vuosisopimuksia on tarjolla valokuvajäsenyys sopimuksella.

Tilauksen jatkamisesta alennus

Olisin saanut 3kk ilmaisen jatkon, mutta kannattaa huomioida, että tämä aloittaa uuden 12kk sopimuksen, josta 3kk on ilmaista. Tämä on hyvä alennus, mutta käytön vähäisyyteen suhteutettuna ei kuitenkaan riittävä, jotta olisin jatkanut sopimusta.

Toisaalta, mikäli käytät Lightroomia jatkuvasti, voi tässä olla pienen säästön paikka: Kun olet perumassa tilausta sopimuskauden lopussa, systeemi ehdottaa sinulle paria ilmaiskuukautta sillä varjolla, että jatkat tilausta. Voi olla, että alennuksen saa vain yhden kerran, mutta pieni säästö tämäkin.

Lisenssityypit

Kertahankittava lisenssi olisi ollut käyttötarpeelleni paljon soveltuvampi. Valitettavasta tällaista versiota Adobe ei enää tarjoa. Vanhoja lisenssejä oli mahdollista ostaa vielä vuosi takaperin, mutta niistä puuttui tuki uusimmille RAW -formaateille. Toinen haittapuoli oli, että ohjelmaa ei enää kehitetä. Viimeisin työpöytäversio (Lr 6) on vuodelta 2015.

Lightroomin 6 versio olisi tukenut kameraani (Canon EOS 80D), jonka hankkiminen olisi tullut halvemmaksi kuin valokuvajäsenyys. Pitkällisen mietinnän jälkeen päädyin kuitenkin lisenssin vuokrausmalliin, koska siinä on mukana kaikki viimeisimmät ominaisuudet.

Loppuelämän sitoutuminen

Lightroomissa tehdyt säädöt eivät tallennu RAW tiedostoon (kuten ei muissakaan RAW editoreissa), vaan Lightroomin tapauksessa tietokantaan.

Lightroomissa tehtyjä asetuksia ei saa exportattua muihin valotuksensäätöohjelmiin, sillä ohjelmien toimintatavat muokata kuvia poikkeaa toisistaan. Vaikka asetukset saisikin jotenkin siirrettyä ohjelmasta toiseen, ei kuvat näyttäisi samalta eri ohjelmissa tästä samasta syystä johtuen.

Mikäli Lightroomilla säädettyjä kuvia haluaa joskus toiste säätää, on ainoa vaihtoehto hankkia Lightroom uudestaan. Tai, olla käyttämättä Lightroomia alunalkujaankaan, ja käyttää jotakin toista joko vapaata tai kertamaksullista ohjelmaa käyttäen.

Kuvat voi tallentaa häviölliseen JPG-muotoon, eli editoidut kuvat saa talteen, mutta niiden häviötön säätäminen ei ole enää mahdollista. Uudella ohjelmalla (esim. Darktable) työ on vuorostaan aloitettava alusta.

Vaihtoehtoja Lightroomille

Lightroomille on myös vaihtoehtoja, niin vapaita kuin maksullisiakin. Alla on esitelty muutama vaihtoehto, googlettamalla löytää lisää vaihtoehtoja.

Yksi vapaista vaihtoehdoista on Darktable. Kokeilin tätä pian Lightroomin hankkimisen jälkeen, mutta koska olin oppinut Lightroomin käyttöön, tuntui Darktablen käyttö kankealta. Darktablen voi käydä lataamassa täältä: https://www.darktable.org

Rawtherapee on toinen vapaa vaihtoehto. Darkroomiin verrattuna kuvat ovat vakiona paljon luonnollisempia ja värikkäämpiä, tosin sanoen ohjelmat eivät avaa kuvia sellaisenaan, vaan tekevät niihin joitain parannuksia omatoimisesti. Tämä oli pienoinen yllätys. Rawtherapheen voi käydä lataamassa täältä: https://rawtherapee.com/

Exposure X5 on vuorostaan maksullinen, hinta 119US$, päivitys 89US$. Tätä on tituleerattu jopa todelliseksi Lightroomin kilpailijaksi. Käyttöliittymältään se onkin Lightroomiin tottuneelle hyvin samannäköinen. Yksi merkittävin ero ovat tasot (layers), jotka mahdollistavat kuvien säädön ihan toisella tavalla. Exposure X5 vaikuttaakin hyvin mielenkiintoiselta, jota aion ehdottomasti kokeilla. Exposuren 30-päivän kokeiluversion voi käydä lataamassa täältä: https://exposure.software/

Exposuressa on myös puutteensa ja sanotaankin, että vakavalle valokuvaajalle Lightroom on edelleen se paras vaihtoehto. Eri ohjelmien puutteista huolimatta (Lightroomiin verrattuna), monet ammattilaiset ovat siirtyneet pois Adobesta, ja olleet tyytyväisiä päätökseensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.