Piraatti kuluttajana

Olen piraatti, se ei liene yllätys kenellekään. Tunen olevani normaali ihminen, normaali kuluttaja, enkä koe viihdettä ladatessani olevani varas.

Kulutustottumuksiini on vuosien varrella vaikuttanut suuresti kulloinenkin elämäntilanne. Kun olin opiskelija ja asuin maalla, tuli elokuvia ladattua joskus ympärivuorokautisestikin kiinteähintaisen ADSL-yhteyden saapumisen jälkeen. Yhteysnopeus oli nykymittapuun mukaan varsin hidas 256kbps. Tälläkin nopeudella ehti lataamaan parikin elokuvaa päivässä, enemmän kuin ehdin katsella. Kalliille nettimaksulle piti saada vastinetta, ja sitähän sai. Parissa vuodessa latasin ja katsoin arviolta 200-300 elokuvaa. Tällaisen elokuvamäärän ostaminen opiskelijana olisi ollut taloudellisesti haastavaa, jopa mahdotonta.

Vuodet kuluivat, rahaa oli työelämän myötä enemmän käytettävissä ja elokuvien lataaminen hiljalleen väheni. Nekin elokuvat jotka latasin, jäi lopulta katsomatta. Latauksen tarkoitukseksi muodostuikin elokuvan läpikäynti pikakelauksella, eli tarkastella onko elokuva ylipäätään hankkimisen arvoinen. Oli elokuva hyvä tai huono, poistin elokuvan koneelta. Hyvät ostin, huonot jätin kaupan hyllylle.

Kuten jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, aktiivipiraatit käyttävät huomattavasti enemmän rahaa viihteen hankkimiseen kuin keskiverto kuluttaja. Omalla kohdallani tämä pitää varsin hyvin paikkaansa. Tätä kirjoittaessani sain valmiiksi luettelon elokuvista, TV-sarjoista ja musiikki DVD-levyistä, jotka levyhyllyni sisältää (kaikki ostettu uusina ja alkuperäisinä).

Elokuvia hyllystä löytyy 379 kpl, eri tv-sarjojen tuotantokausia yhteensä 70 kpl ja musiikki dvd-levyjä 11 kpl. Monet elokuvista on kaksilevyisiä lisämateriaalilla varustettuja julkaisuja. Eli vaikka aikoinani latasin ja katselin paljon ilmaiseksi, niin latailusta huolimatta minusta on syntynyt viihteen suurkuluttaja. Itseasiassa uskon, että ilman piratismia minusta ei koskaan olisi tullut elokuvaharrastajaa.

Saatan tietysti olla poikkeama joukossa, mutta elokuvateollisuus kiittänee siitäkin huolimatta että olen heidän arkki vihollinen, piraatti. Em. viihteen olen osanut 95% viimeisen 6 vuoden aikana, vuoden 2006 jälkeen. Keskimäärin tämä takoittaa noin 60 elokuvan ja 10 tv-sarjan tuotantokauden ostamista joka vuosi (keskiarvo antaa TV-sarjojen osalta virheellisen kuvan, sillä olen ostellut niitä pääasiassa vasta parin viimevuoden aikana). Oheisessa linkissä lista ostamistani viihdemedioista. Lista päivittyy sitämukaan kun uutta materiaalia tulee hyllyyn hankittua.

Levyhyllyn sisältö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.